Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέστρεψαν στις Τράπεζες οι αγοραστές

Μετά το πτωτικό διάλειμμα της Παρασκευής, οι αγοραστές επέστρεψαν εκ νέου στο Τραπεζικό ταμπλό. Ανω των 8 ευρώ η Εθνική μετά από 12 συνεδριάσεις. Κέρδη για Eurobank (4,27%), Alpha (4,08%).

Μετά το πτωτικό διάλειμμα της Παρασκευής, οι αγοραστές επέστρεψαν εκ νέου στο Τραπεζικό ταμπλό για να αποκαταστήσουν τις “στρεβλώσεις” που δημιούργησε η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με τον τζίρο να μην ενθουσιάζει εκ νέου και να διατηρεί την έντονη μεταβλητότητα.

Καθίσταται απόλυτα πασιφανές, ότι όσο η μικτή αξία συναλλαγών κινείται χαμηλότερα ή πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, αρκούν λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να διαμορφωθούν κλίμα και διαθέσεις προς την μία ή την άλλη πλευρά και να “εξασφαλιστεί” το σκληρό ημερήσιο trading.

Οι σημερινοί αγοραστές, ασφαλώς και θα σπεύσουν να “δικαιολογήσουν” τις τοποθετήσεις τους, στην αναμενόμενη επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας (που και τυπικά ολοκληρώθηκε σήμερα) και η οποία σύμφωνα με παρατηρητές του κλάδου θα επαναφέρει τα σενάρια για πιθανές εξελίξεις στο εγχώριο Τραπεζικό σύστημα, στην νέα υποχώρηση των spreads στα δεκαετή ομόλογα, στην πιθανολογούμενη επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους και βέβαια στη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ οι αναλυτές εμφανίζονται πλέον βέβαιοι ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει στη συνάντηση νομισματικής πολιτικής του Νοεμβρίου την επανάληψη των αγορών χρεογράφων, με το μέγεθος των αγορών να χαρακτηρίζεται σημαντικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNBC.

Σχεδόν το 93% σε δημοσκόπηση 70 αναλυτών, οικονομολόγων και διαχειριστών κεφαλαίων, πιστεύει ότι η Fed θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της μέσω νέων αγορών, μεταδίδει το CNBC. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό ήταν 69%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σε κάθε περίπτωση και από τεχνική σκοπιά παραμένει ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1565 μονάδων, καθώς η παρατεταμένη αδυναμία επίτευξης του εν λόγω στόχου, θα δώσει πόντους στο σενάριο που προβλέπει επιστροφή της Αγοράς σε “ταλαιπωρία”, ή διατήρησης της κίνησης στο γνωστό εύρος 1500 – 1555.

Ο τίτλος της Εθνικής μετά από 12 συνεδριάσεις “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα των 8,00 ευρώ αποσπώντας το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ οι μετοχές του 20αρη απέσπασαν το 87% του συνολικού τζίρου.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα εκτός του στενού ορίου του FTSE, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +2,73% του Τραπεζικού δείκτη και από το +1,85% του FTSE, έναντι του +0,25% του δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης που λίγα λεπτά πριν τις 17.00 βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

Εννοείται ότι οι όποιες κινήσεις “εντυπωσιασμού” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σε συντριπτικό ποσοστό είναι χαμηλού κόστους και αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς.

Επισημαίνεται επίσης ότι την τρέχουσα εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική με κυριότερες αυτές των Intel (12/10), JP Morgan (13/10), Google (14/10) και General Electric (15/10).

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ασφαλώς και δημιούργησαν βραχυπρόθεσμη θετική αίσθηση στην εγχώρια Αγορά, τα σχόλια από ΔΝΤ και Ευρωπαίους αξιωματούχους για πιθανή παράταση αποπληρωμής του δανείου, κάτι στο οποίο προς το παρόν βρίσκει αντίθετη την Γερμανία, όπως ανέφερε στο Bloomberg ο Bertrand Benoit, εκπρόσωπος τύπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης σημαντική υποχώρηση καταγράφει σήμερα το spread του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου, κινούμενο προς τις 700 μ.β. που είναι χαμηλά τετραμήνου.

Βεβαίως και υπάρχει και η άλλη περισσότερο απαισιόδοξη άποψη (κόντρα στα λεγόμενα του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου) σύμφωνα με την οποία η επιδείνωση των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας και οι επικείμενες αναθεωρήσεις του ελλείμματος και του χρέους από τη Eurostat θα δυσκολέψουν τα πλάνα της Κυβέρνησης για επιστροφή στις Αγορές με ομόλογα μεγάλης διάρκειας μέσα στο 2011 και παρά τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας, υπάρχει προβληματισμός τόσο για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας όσο και για το ύψος του Δημόσιου χρέους και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να το εξυπηρετήσει με τη λήξη της δανειακής συμφωνίας το 2014.

Η απαισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει σθεναρά ότι σύντομα θα επανέλθουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους και αυτά θα συμπέσουν με την επόμενη επίθεση στο ευρώ, το οποίο όσο βρίσκεται τόσο υψηλά δεν “εξυπηρετεί” τις εξαγωγικές Χώρες της Ευρωζώνης.

Άλλωστε ο νομισματικός πόλεμος μόλις άρχισε …

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και αφήνοντας τις αισιόδοξες δηλώσεις – εκτιμήσεις, που οι περισσότεροι στην εγχώρια Αγορά συνεχίζουν να τις παρακολουθούν με συγκρατημένη “καχυποψία”, αυξημένα προβλήματα αναμένονται στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων υλικού, μετά την ανακοίνωση των μελών του Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημόνων και Υγείας, που προχωρούν σε εμπάργκο υλικών προς όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα οποία δεν πληρώνονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι μετά από πέντε χρόνια, από το 2004 έως το 2010, τα χρήματα που τους οφείλουν τα νοσοκομεία ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ (παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Υπουργού Υγείας ότι το εν λόγω πρόβλημα θα λυνόταν μέχρι τις 31/12/2009), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εισηγμένες του κλάδου (!)

Άκρως επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που φάνηκαν να αρκούνται σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, καθώς τα συνεχιζόμενα μακροοικονομικά μηνύματα δεν δείχνουν να ενθαρρύνουν για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι νέα υποχώρηση κατέγραψε ο σύνθετος leading indicator του ΟΟΣΑ, ενώ στην ανακοίνωση του Οργανισμού γίνεται λόγος για ισχυρότερες ενδείξεις ως προς την επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας στο πλαίσιο των 32 μελών του. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος leading indicator υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,1μονάδα στο 102,9 συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο τέταρτος συνεχής μήνας που ο leading indicator του ΟΟΣΑ υποχωρεί.

Ειδικότερα ως προς την Αμερικανική οικονομία, ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει "ισχυρότερες ενδείξεις κορύφωσης" της ανάπτυξης.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος δανεισμού ευρώ στη διατραπεζική Αγορά σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλά 15 μηνών. Το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor 3 μηνών αναρριχήθηκε στο 0,977% σήμερα από 0,972% την Παρασκευή, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιουλίου του 2009.

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΔΕΗ (-1,6%) και Κύπρου (-1,08%), ενώ με απλά αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΟΤΕ και Coca-Cola.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Αγροτική, Alpha Bank, Eurobank, του 3% για Ελλάκτωρα και Εθνική και του 2% για Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo και MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1523,59 μονάδες (10.50). Όμως μετά τις 11.00 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1553,73 μονάδες (16.13) και έκλεισε τελικά στις 1548,7 με κέρδη 1,32%, ενώ ο τζίρος σχετικά αυξημένος έφθασε τα 91 εκατ. από τα οποία τα 6,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών, 24 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 11,11% και 23 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 11,54%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, που θεωρεί πολύ πιθανή την επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η διόρθωση της Παρασκευής ήταν ένα αναγκαίο διάλειμμα προκειμένου να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στην Αγορά και να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ εκτιμά ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα στεφθεί με επιτυχία, δίνοντας παράλληλα σημαντική “βοήθεια” στα δημοσιονομικά της Χώρας για το 2010 (μέσω της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών προς το Δημόσιο).

Ο κ. Χριστόπουλος υποστηρίζει ότι η Εθνική μετά την αύξηση κεφαλαίου θα οδηγήσει την Αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ το παράδειγμα της Εθνικής δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες Τράπεζες.

Σχετικά με τα deals στον κλάδο, εκτιμά ότι η συγκέντρωση θα ξεκινήσει αφού προηγουμένως κλείσουν οι φετινές χρήσεις.

Συγκρατημένα αισιόδοξος και ο Απόστολος Μάνθος που επισημαίνει ότι με τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου να έχουν ήδη ξεκινήσει στην Αμερική οι διεθνείς Αγορές δείχνουν έτοιμες να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στις τάξεις των “Bears”.

Προβληματισμός όμως, όπου φαίνεται να είναι απόλυτα ελεγχόμενος στις Ελληνικές χρηματιστηριακές εξελίξεις. Με τη μετοχή της Εθνικής να εμφανίζεται ότι μπαίνει στον “πάγο” με το που εισέρχεται πάνω από τα 8 ευρώ η οποιαδήποτε ανοδική κίνηση στο ταμπλό αναχαιτίζεται με ευκολία. Μοναδική ίσως παραφωνία η γρήγορη “αρπαγή” του διαγραμματικού επιπέδου αντίστασης των 5 ευρώ για τους τίτλους της Eurobank και Alpha Bank.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αν ο τίτλος της Εθνικής δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 8,20 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 8,80 ευρώ.

Ενώ όμως στο Χ.Α. όλα κυλούν “ομαλά” στις νομισματικές ισοτιμίες, στα πολύτιμα μέταλλα και στα εμπορεύματα εδώ και μέρες “ηχούν” τα “τύμπανα του πολέμου” με την αναλογία του EUR/USD να έχει προσεγγίσει το 1.4010.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε τίτλους που απαρτίζουν τον 20αρη, το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, επιχειρεί να αναλύσει τεχνικά την εικόνα των Alpha Bank, Eurobank και Μυτιληναίου και επισημαίνει ότι για την μεν πρώτη ζητούμενο είναι η ανοδική διάσπαση με αυξημένο όγκο συναλλαγών της περιοχής των 5,45 ευρώ, ενώ για την δεύτερη της περιοχής των 5,20 ευρώ με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στα 5,90 και 5,48 ευρώ αντίστοιχα.

Αντίθετα πιθανή αδυναμία κατοχύρωσης και διαφυγής από την πρώτη αντίσταση, θα επαναφέρει τις μετοχές χαμηλότερα των 5,00 και 4,82 ευρώ, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον τίτλο της Μυτιληναίος, παρά τις αξιοπρόσεκτες επενδυτικές κινήσεις, συνεχίζει η “δυσκίνητη” εικόνα που “απειλεί” το καθοδικό όριο των 4,12 ευρώ, κάτι που αν συμβεί θα ανοίξει τον δρόμο για την ζώνη 4,00 – 3,90 ευρώ.

Το ενδιαφέρον των Αγορών θα παραμείνει εστιασμένο στην ποσοτική χαλάρωση της Fed, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η επάνοδος των “Greek Statistics” στην επικαιρότητα και η “αναγκαστική” αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ από την Ε.Ε. (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 22/10) επί τα χείρω, μάλλον αφύπνισαν την εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για να έλθουν νέες προσδοκίες για εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και να “διασκεδάσουν” τις ανησυχίες, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

Ωστόσο, η εφαρμογή πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι προσδοκίες για ανάλογες κινήσεις και από άλλες Κεντρικές Τράπεζες, κυρίως τη FED, συμβάλλουν στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του γ΄3μήνου (η ανακοίνωση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει και επίσημα με την Alcoa και την PepsiCo) και ιδίως αυτά του δ΄ τριμήνου, παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Κατά συνέπεια το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των επενδυτών στο εξωτερικό μεταφέρεται ουσιαστικά στο μέγεθος του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, με το βασικό στόχο της Αμερικανικής Κυβέρνησης να είναι η δημιουργία ενός κλίματος που θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την κατανάλωση. Ωστόσο δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς όμως ότι και οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη του Ευρωπαϊκού Νότου και στις εκδόσεις Κρατικών χρεογράφων, εκτιμά ο κ. Πολυχρονέας.

Το γνωστό όριο των 1565 μονάδων να παραμένει ως η βασικότερη άμεση αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ενδεχομένως να αυξήσει το βαθμό συμμετοχής των εγχώριων χαρτοφυλακίων στην Αγορά βελτιώνοντας την εικόνα συναλλαγών η οποία σε σημαντικό βαθμό έχει επηρεαστεί από την δέσμευση των κεφαλαίων για την ΑΜΚ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η πτώση της Παρασκευής αντιμετωπίστηκε περισσότερο σαν κίνηση κατοχύρωσης κερδών με χαμηλού τζίρους παρά η έναρξη κάποιας νέας πτωτικής κίνησης, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, έστω και αν αυτό δεν συνδυάστηκε με ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις μικρές υπερτιμήσεις στο 0,44%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση μεγαλύτερη του 1,3%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8425, τιμή εκκαθάρισης 756,41) κινήθηκαν μεταξύ 737,25 και 763,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (207200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4912), Alpha Bank (943), Πειραιώς (1277), Eurobank (896), ΟΤΕ (1425), Ταχ. Ταμιευτήριο (265), Κύπρου (1493), MIG (297), Μυτιληναίος (334), ΔΕΗ (148), Αγροτική (1340), Intralot (386), Ιντρακόμ (158), Ελλάκτωρ (476).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (379441 τεμ.), Κύπρου (600125 τεμ.), Πειραιώς (71000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (346535 τεμ.), Intralot (14000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (11500 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6636582 τεμ.), Eurobank (14601723 τεμ.), Εθνική (49887362 τεμ.), Κύπρου (10804677 τεμ.), Πειραιώς (11526421 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 400 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,20 ευρώ και άλλα 400 δικαιώματα αγοράς για τον ίδιο τίτλο, της ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 7,00 ευρώ.

Επίσης τα 400 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,16 ευρώ.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v