Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένοντας τη Wall…

Την αποσαφήνιση της τάσης σε Wall και Φρανκφούρτη περιμένουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συντήρησης της τάσης προς τις 770-780 μονάδες, ενώ η ΕΤΕ στοχεύει σε υπέρβαση των 8,5€.

Πήραν κέρδη οι αγοραστές, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τους βασικούς δείκτες- μετοχές να παραμένουν υψηλότερα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (αντιστάσεων).

Στις 1.553,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 758,9 ο FTSE 20 με την Εθνική να «πατά» και πάλι τα 8 ευρώ.

Η… επαναφορά της ΕΤΕ στα επίπεδα της 24-27/9 φαίνεται να κλείνει- από τεχνικής πλευράς- έναν κύκλο που έδωσε χαμηλές τιμές στο εύρος των 690-700 μονάδων για τον 20άρη.

Επιβεβαιώνοντας κατ΄ αρχήν μία πολύ σημαντική- τεχνικά- περιοχή, μεταθέτοντας- όπως όλα δείχνουν- την δοκιμασία των πυθμένων 11-12ετίας για αργότερα και κατά πάσα βεβαιότητα την καταγραφή «νέου χαμηλού» σε αυτή τη φάση των αγορών.

Το, ότι τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα είναι ξεκάθαρο αποτυπώνεται δε καθημερινά στο…ταμπλώ εδώ και ημέρες. Διχασμένη η Wall εν όψει τρίτου τριμήνου και ανεργίας αλλά με τους κύριους δείκτες κοντά σε τοπικές κορυφές.

Ανάλογη στάση αναμονής και στις ευρωαγορές, κυρίως όμως στον ηγέτη της ΕΕ, την Φραγκφούρτη και τον DAX.

Επιμένουμε από την προηγούμενη εβδομάδα (εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ) πως …οι αγορές ποντάρουν τώρα στη «νέα» ρευστότητα με ότι αυτό μπορεί να «κρύβει» για τη συνέχεια.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η περίοδος αναμονής συγχρονίζεται με τις ουσιαστικές εξελίξεις που αναμένονται τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου στις τράπεζες.

Κατά την εκτίμηση μας μία προσπάθεια προεξόφλησης έχει ήδη αρχίσει από τα χαμηλά της 27/9 από τα μέσα της 28/9 δικαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό αυτό, που καταγράφει ο Γιώργος Α. Σαββάκης στην εμπεριστατωμένη προσέγγιση του… οι κερδισμένοι του stock picking στο ταμπλώ.

Αυτό σε μία συγκυρία όπου οι εξελίξεις σε συγκεκριμένους κλάδους προοιωνίζονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνέργειες και πιθανόν υπεραξίες για τους διορατικούς και επίμονους.

Δεν θεωρούμε τυχαία ούτε την φάση που παρεμβαίνει ο Ευ. Μυτιληναίος, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου, ο διαχωρισμός των δικτύων της ΔΕΗ, το εγχείρημα της PROTERGIA, η ισχυροποίηση των σχέσεων με την Motor Oil, η χρηματιστηριακή αντίδραση της Τέρνα Ενεργειακής και αρκετά ακόμη επί μέρους.

Βραχυπρόθεσμα ενθαρρυντικό θεωρούμε το χθεσινό «κλείσιμο» του FTSE 20 υψηλότερα των 749 μονάδων κάτι, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συντήρησης της βραχυπρόθεσμης φοράς προς τις 770-780 μονάδες.

Επίσης βραχυπρόθεσμα πέραν των τραπεζών, των επιλεγμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα… μετρήσει και σήμερα στο… ταμπλώ η «έξοδος» από τον BigCap των μετοχών του Βωβού, του ΔΟΛ, αλλά και των Ιατρικού, Proton, Χαλκόρ, Μηχανικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v