Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σενάρια για συνέχιση της αντίδρασης

Τα σενάρια και οι εξελίξεις σε τράπεζες, η πορεία ξένων χρηματιστηρίων, η διάθεση για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι καθορίζουν την τύχη βραχυπρόθεσμης αντίδρασης στις 780 μονάδες. Κλειδί ενδεχόμενη αντίδραση της ΕΤΕ τα 8,2€.

Το "μεστό" ανοδικό σερί των τελευταίων τριών συνεδριάσεων κρατά εντός παιδιάς τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Φυσιολογικές και αναμενόμενες σήμερα περιορισμένες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση διψήφιων βραχυπρόθεσμων αποδόσεων με το… βλέμμα στις τράπεζες και το… αυτί στην Wall.

"Απελευθερωμένη", όπως χαρακτηριστικά σημείωναν εχθές αρκετοί παίκτες για την Εθνική έδωσε την κίνηση, που περίμεναν ωθώντας τον Ftse20 πέραν των 756 μονάδων και βάζοντας μας σε… ευχάριστους μπελάδες.

Αυτό γιατί η διάσπαση και πειστική ήταν και με ουρά αγοραστών, οι οποίοι πείστηκαν να μπουν στην αγορά μόλις εχθές. Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε συνέχιση της τάσης προς την ευρύτερη περιοχή των 780 μονάδων με ή χωρίς ενδιάμεση μικρή- τεχνική- διόρθωση.

Όπως περιμέναμε η σεναριολογία για τις τράπεζες επανήλθε με το που ολοκληρώνονταν η φάση άσκησης των δικαιωμάτων στην α.μ./κ της Εθνικής. Λίγο ως πολύ γνωστά τα περισσότερα σενάρια αλλά με την πεποίθηση αυτή τη φορά πως έπονται ουσιαστικές εξελίξεις στον κλάδο.

Μετρημένα τα… κουκιά- κατά την εκτίμηση μας- για το τι μπορεί να γίνει στον κλάδο έχουν αναφερθεί πλειστάκις, όπως και η βεβαιότητα μας σε ποιους ΔΕΝ θα… πάει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η κυβέρνηση, το σύστημα, οι δανειστές- η τρόικα έχουν κάνει δύο φορές τη χάρη σε ιδιώτες τραπεζίτες και μεγαλομετόχους να τους κρατήσουν στο παιχνίδι. Τρίτη και μάλιστα με τις πλάτες του ΤΤ (άμεσα και έτσι, όπως αναπαράγεται…) δεν πρόκειται να υπάρξει, και εδώ να είμαστε για την επιβεβαίωση της εκτίμησης μας.

Η κίνηση της Εθνικής και η σχετική σεναριολογία ήταν λογικό να "τραβήξουν" και τις λοιπές δυνάμεις με τις Alpha Bank, Eurobank να ακολουθούν χωρίς πολλούς ενδοιασμούς, τις Πειραιώς, Marfin Popular εξίσου πρόθυμες και τις Κύπρου, ΤΤ και κυρίως ΑΤΕ σε καλή διάθεση.

Αντίδραση, που ωθεί υψηλότερα και "πουλημένες" μετοχές του Ftse20 αλλά και αρκετών από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Ενδεικτική η κίνηση, με υψηλούς τζίρους, για συγκεκριμένα χαρτιά του Mid 40 και Small Cap.

Η έκταση της αντίδρασης όμως σχετίζεται με την εικόνα των ξένων αγορών κυρίως της Wall, όπου παρά τη χθεσινή διόρθωση για τον S&P 500 ο DJIA εξακολουθεί να "βλέπει" τις 11.000 μονάδες. Και ο DAX στην Φραγκφούρτη, θα συμπληρώναμε εμείς, "βλέπει" προς τις 6.360 μονάδες με ό τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωαγορές.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα που παίζεται διεθνώς οφείλεται- κατά την εκτίμηση μας- στην προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής μέσω FED, κίνηση που μάλλον θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ και εν ολίγοις αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day για τις… αγορές , που ποντάρουν τώρα στη νέα ρευστότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v