Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Κατοχυρώνουν διψήφιες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις

Λίγο-πολύ αναμενόμενη η κατοχύρωση διψήφιων βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, με μεγάλες όμως απώλειες για Alpha, EFG, λογικές για ΕΤΕ. Βοήθειες από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 745 μ. ίσως οδηγήσει σε αναστροφή της τάσης.

Εως 0,8% χαμηλότερα διορθώνει το ΧΑ, καθώς οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι σε τραπεζικές μετοχές και ρευστοποιήσεις τίτλων του FTSE 20. Προς τις 745 μονάδες ο δείκτης, και στις 1.540 ο Γενικός με την αξία των συναλλαγών στα 19,2 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης.

Τζίροι συγκριτικά υψηλοί σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank αλλά και σε Coca Cola, με την διόρθωση της τελευταίας να επιβαρύνει τον δείκτη. Στα 18,96 ευρώ η μετοχή, ενώ η Εθνική διορθώνει στα 7,80 ευρώ, οι δε Alpha Bank, Eurobank στα 5,12 και 4,87 αντίστοιχα.

Προσώρας οι πωλήσεις και η έκταση της διόρθωσης στις δύο τραπεζικές μετοχές, καθώς υποχωρούν έως 3,1% θεωρείται μάλλον υπερβολική και απρόσμενη για αρκετούς.

Εν πάσει περιπτώσει… βοήθειες στην πίεση, που ασκείται και πάλι στις τράπεζες δίνονται κυρίως από τη ΔΕΗ που ενισχύεται έως 1,9% στα 18,97 ευρώ. Στα 16 ευρώ ο Τιτάνας, στα 5,36 ευρώ η Jumbo.

Από τεχνικής πλευράς η διόρθωση του 20άρη «δικαιολογείται» μέχρι τα επίπεδα των 745 (το πολύ 742 μονάδων) και της Εθνικής μέχρι την πρώτη ασθενή περιοχή των 7,60 ευρώ.

Εάν η έκταση της διόρθωσης περιοριστεί μέχρι αυτά τα όρια η βραχυπρόθεσμη αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας θα μπορούσε να έχει συνέχεια άμεσα (και αναφερόμαστε από τη συνεδρίαση της 11/10).

Προς το 1,40 η σχέση ευρώ/$ ξεπερνώντας δηλαδή τα τελευταία υψηλά 8μηνου, ενώ οριακές απώλειες σημειώνονται στις κυριότερες ευρωαγορές. Ενδεικτικά στην Φραγκφούρτη ο DAX διορθώνει έως 0,2-0,3% προς τις 6.250 μονάδες παραμένει δηλαδή σε… τροχιά προς τις 6.360 μονάδες.

Οσο τα ξένα χρηματιστήρια «αρνούνται» να διορθώσουν και η στάση αναμονής για τον επόμενο κύκλο κυριαρχεί διεθνώς το ΧΑ θα πρέπει λογικά να συγχρονίζεται με αυτά. Τουλάχιστον τώρα, που ολοκληρώθηκε η διαδικασία άσκησης των δικαιωμάτων που «αφαίμαξε» ρευστότητα και χρόνο από την αγορά.

Θα επιμείνουμε στην επιβεβαίωση των πρώτων (και βραχυπρόθεσμων) στηρίξεων για τον FTSE 20 και τη μετοχή της ΕΤΕ μέχρις ότου αμβλυνθούν οι πιέσεις σε Alpha Bank και Eurobank.

Από τον Mid 40 αυξημένες (συγκριτικά βέβαια…) συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της Aegean Airlines (προς τα 2,25 ευρώ) , ο Βωβός συνεχίζει στο… γνωστό καναλάκι με τιμή πέριξ των 2,47 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση για την Τέρνα Ενεργειακή προς τα 2,87 ευρώ.

Από το υπόλοιπο… ταμπλώ ακόμη μία κίνηση επιχειρείται στον Παρνασσό, που παραμένει λίγο πιο πάνω από το ένα ευρώ. Στα 0,42 ευρώ η Sprider, στα 0,60 ευρώ η μετοχή της Lavipharm.

Δεδομένου, ό τι η συνεδρίαση «άνοιξε» με χάσμα και μέχρι τώρα τοπική κορυφή έχει διαμορφωθεί στις περίπου 1.546,9 μονάδες τα επόμενα 30 λεπτά ενδέχεται να είναι καθοριστικά για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Εάν δηλαδή… βοηθήσουν λίγο οι ευρωαγορές και ο 20άρης υπερβεί τις 1.547 μονάδες τότε η συνέχεια μπορεί να έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v