Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πήραν κέρδη οι αγοραστές

Ισχυρό το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών μετά από απόδοση 10,5% των τραπεζών σε 3 συνεδριάσεις. Σε ενεργοποίηση τα αγοραστικά αντανακλαστικά. Στα 8€ η ΕΤΕ, 4η συνεχόμενη άνοδος για ΔΕΗ-EFG.

Οταν μέσα σε τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη μεγαλύτερα του 10,5% είναι φυσικό το δέλεαρ κατοχύρωσης γρήγορων κερδών να δείχνει ισχυρό, τουλάχιστον σε κάποιους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνουν αθροιστικά κέρδη τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 20%.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Eurobank (+3,20%), Jumbo (+2,89%) και ΔΕΗ (+3,4%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν οι Εθνική και Βιοχάλκο.

Θετικό τελικό πρόσημο για ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και MPB.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Αγροτική και Coca-Cola. Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, MIG και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 23 μονάδων αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο, με χαμηλό ημέρας τις 1538,07 μονάδες (10.31) και υψηλό τις 1561,77 (16.38) για να κλείσει τελικά στις 1553,76 μονάδες με κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) έφθασε τα 116 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου ισορροπημένη και η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 4 έως 14,29%.

Η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, για τον Γενικό Δείκτη και εναλλαγές προσήμων, όμως ακόμα και στα χαμηλά ημέρας η προσφορά έδειχνε απόλυτα ελεγχόμενη τόσο στην ένταση των πωλήσεων, όσο και στην αξία συναλλαγών.

Έτσι σχετικά γρήγορα ξεπεράστηκε το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων που έφερε αρκετές Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν αρχικές απώλειες μεγαλύτερες του 2% και στην συνέχεια οι αγοραστές έδειξαν να αναλαμβάνουν εκ νέου πρωτοβουλίες.

Ηγετικό ρόλο στην σημερινή συνεδρίαση που έκλεψε τις εντυπώσεις ο τίτλος της Eurobank που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 20,56%. Τεχνικά, αν αφήσει πίσω την αντίσταση στα 5,20 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις επόμενες ασθενέστερες αντιστάσεις που οριοθετούνται στα 5,45 και 5,90 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για τον τίτλο της ΔΕΗ, εν μέσω προσδοκιών για τα νέα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν. Ο τίτλος “μετράει” αθροιστικά κέρδη 7,61%, ενώ τεχνικά έχει σαν πρώτο ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 12,55 ευρώ.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις που θα κληθούν να δείξουν αν η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει και συνέχεια, ή η Αγορά θα επιστρέψει στην μεταβλητότητα και σε επιφυλακτικότερες σκέψεις.

Ασφαλώς σε αυτό σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να έχει και το διεθνές κλίμα, με τις διεθνείς Αγορές να έχουν στραμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ξεκινούν να ανακοινώνονται σήμερα από Alcoa και PepsiCo, με τους αναλυτές να αναμένουν επιβράδυνση κερδών για τις περισσότερες εταιρείες στα δύο τελευταία τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

Ασφαλώς και θα αποτελέσει θετικό μήνυμα για την εγχώρια Αγορά, αν ο Γενικός Δείκτης πείσει ότι έχει μετατρέψει την πρώην ζώνη αντίστασης 1540 – 1560 σε ζώνη βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Βεβαίως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και σήμερα όσοι παίρνουν θέσεις στην πλευρά των αγοραστών, έδειξαν αξιοπρόσεκτη “ανοσία” σε αρνητικές ειδήσεις και ξεπέρασαν με ιδιαίτερη ευκολία αυτό που φοβόταν η Αγορά τα λεγόμενα “Greek Statistics”. Έτσι το άλμα ελλείμματος στο 15% του ΑΕΠ το 2009 που αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν έδειξε να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία όσων συνεχίζουν τις επιλεκτικές τους τοποθετήσεις.

Συμπερασματικά τόσο στην εγχώρια Αγορά όσο και στο εξωτερικό, είναι πασιφανές ότι οι μεγάλοι “παίκτες” θέλουν τα Χρηματιστήρια να κινηθούν ψηλότερα και δεν φαίνονται διατεθειμένοι στη δεδομένη περίοδο να επιτρέψουν γύρισμα των Αγορών.
Σε εγχώριο επίπεδο, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι λήξεις τριών εκδόσεων στο διάστημα 15-22 Οκτωβρίου, συνολικού ύψους 4,64 δισ. ευρώ.

Αντίθετα στα πρόθυρα “νευρικής κρίσης” δείχνουν να βρίσκονται οι traders που δραστηριοποιούνται στις Αγορές ισοτιμιών και οι οποίοι μεταφέρονται από το ένα νομισματικό “καταφύγιο” στο άλλο με τελικό αποτέλεσμα να βάζουν κάθε φορά μέρος της ρευστότητάς τους στον χρυσό που συνεχίζει να διαψεύδει τους λίγους απαισιόδοξους και να καταγράφει συχνά πυκνά νέα ιστορικά υψηλά.

Ασφαλώς και οι εξαγωγικές Χώρες της Ευρώπης δεν φαίνεται να αισθάνονται “άνετα” από την συνεχιζόμενη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου (υψηλό 8 μηνών) και βέβαια καθόλου τυχαία δεν κρίνεται η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας πως “έχει ξεκινήσει ένας νομισματικός πόλεμος” ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να πυροδοτήσει υποτιμήσεις και πολιτικές προστατευτισμού, υπονομεύοντας την “ασθμαίνουσα” παγκόσμια ανάπτυξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά και διαθέσεις θετικής αυτονόμησης από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, εκτιμά ο Βασίλης Βλασταράκης.

Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού (που ήλθε μετά τις ανακοινώσεις για σημαντικές επενδύσεις από το Κατάρ) και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ενεργοποίηση μεγάλων επενδύσεων, βελτίωσε σημαντικά την ψυχολογία της Αγοράς.

Χωρίς να αποκλείεται κάποια βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στο τελευταίο χρηματιστηριακό τρίμηνο δείχνουν ισχυρές, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Κατά την άποψη του κ. Βλασταράκη, δείχνουν να επιδρούν θετικά για την εγχώρια Αγορά, η ήρεμη εικόνα που δείχνουν τα Ελληνικά ομόλογα με διαθέσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης των spreads, αλλά και η τάση μείωσης των “εισαγόμενων” αρνητικών εκθέσεων.

Αντίθετα ο αναλυτής της Beta, θεωρεί σαν πιθανούς αρνητικούς καταλύτες, τις αρνητικές εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν από τα stress tests Οκτωβρίου στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και το πιθανολογούμενο ξέσπασμα ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου (!)

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος που θα ήθελε συνεχόμενα κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 1590 μονάδων και του FTSE υψηλότερα των 764 μονάδων, για να δώσει σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες σε όσους έχουν πάρει “long” θέσεις.

Κατά την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, σε μία τέτοια περίπτωση οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις ζώνες 1679 – 1692 και 790 – 800 μονάδες αντίστοιχα.

Τέσσερα “λευκά κεριά” μετράει ο Μάνος Χατζηδάκης και εκτιμά ότι αυτό μόνο σαν θετικό τεχνικό δείγμα μπορεί να εκληφθεί για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, η Αγορά έχει δώσει ισχυρό ανοδικό σήμα με την διάσπαση των 1544 μονάδων όπου διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών, χρονοσειρά η οποία τυγχάνει αρκετών οπαδών στην εγχώρια Αγορά.

Θετικό στοιχείο παραμένει η διατήρηση των συναλλακτικών όγκων πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και η μείωση των ανοικτών θέσεων σε προθεσμιακά συμβόλαια του FTSE.

Το Χ.Α. σταδιακά φαίνεται να βρίσκει συγχρονισμό με τις ξένες Αγορές και να ενεργοποιεί αγοραστικά αντανακλαστικά.

Το βάθος της διόρθωσης της Αγοράς (που σήμερα συνετελέσθη ενδοσυνεδριακά) και οι τζίροι που θα συνοδεύσουν την κατοχύρωση κερδών θα δώσουν αρκετές πληροφορίες για την παρουσία των κεφαλαίων που έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο τετραήμερο στο Χ.Α., τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής προσπάθειας συνέχεια, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε απλά ικανοποιητικά επίπεδα παρά την σχετική μεταβλητότητα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε μικρές υπερτιμήσεις 0,14%.

Αγορές στην μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9306, τιμή εκκαθάρισης 757,55) κινήθηκαν μεταξύ 744 και 759,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (81400 Εθνική, 75700 MPB, 6700 Eurobank, 340000 Πειραιώς, 10400 Αγροτική, 30300 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4900), Alpha Bank (1747), Πειραιώς (946), Eurobank (1319), ΟΤΕ (1153), Ταχ. Ταμιευτήριο (137), Κύπρου (498), MPB (166), MIG (217), Μυτιληναίος (388), Coca-Cola (134), ΔΕΗ (468), Motor Oil (103), ΟΠΑΠ (180).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (177891 τεμ.), Κύπρου (560000 τεμ.), Lamda Development (3907 τεμ.), MPB (7000 τεμ.), Αγροτική (10400 τεμ.), ΔΕΗ (8532 τεμ.), Τιτάν (3835 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (150000 τεμ.), Eurobank (200000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6579052 τεμ.), Eurobank (14804221 τεμ.), Εθνική (44666547 τεμ.), Κύπρου (11283277 τεμ.), Πειραιώς (10966321 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 06/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Tyrus Capital LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -3.290.000 μετοχές (CFD). Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 160.000 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Αριθμός Εισηγμένων Μετοχών: 607.041.577 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -0,5420%. Ημερομηνία: 6 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v