Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβλημάτισε η υποχώρηση των αγοραστών

Πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, επανέφερε την άσχημη εικόνα και τον προβληματισμό στο Χ.Α. Στα θετικά, ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων. Διεκόπη το πτωτικό σερί 4 εβδομάδων.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επανέφερε την άσχημη εικόνα στο Χ.Α. και μαζί με αυτή και τον προβληματισμό που μπορεί να εξελιχθεί σε επιφυλακτικότητα αν και οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας διατηρήσουν τα ίδια αρνητικά συναισθήματα.

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων) επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες, δεν ήταν αποτέλεσμα άτσαλης κατοχύρωσης κερδών ή επιστροφής των επιθετικών διαθέσεων από πλευράς πωλητών, αλλά σαφέστατη υποχώρηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και αν κάποιοι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι είχαν το “άλλοθι” των αξιοπρόσεκτων κερδών που είχαν προηγηθεί, ένας σημαντικός αριθμός μετοχών του 20αρη στην σημερινή συνεδρίαση κλήθηκαν να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ (!)

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι λίγοι αγοραστές έγιναν εκ νέου “σπάνιο είδος”.

Δυστυχώς και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι στο Χ.Α. ένας σημαντικός όγκος μετοχών συνεχίζει να διακινείται από χαμηλής “ποιότητας” βραχυπρόθεσμους “παίκτες” που αλλάζουν άποψη (ακόμα και μέσα στην μέρα) από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί και αυτό διατηρεί τον πρώτο λόγο στην μεταβλητότητα.

Χωρίς βοήθειες , η Αγορά και από τις δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Μυτιληναίο, Ταχ. Ταμιευτήριο (που στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης έδειξε ότι επιζητούσε κάτι καλύτερο), Eurobank, MIG.

Σημαντική κινητικότητα και στους τίτλους που αναφέρθηκαν στις χθεσινές ανακοινώσεις του Χ.Α.

Έτσι υπό ασφυκτική πίεση βρέθηκε ο τίτλος της Ηλεκτρονικής (-18,75%) που από σήμερα διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης.

Υπό πίεση και οι τίτλοι που μετά από απόφαση του Χ.Α. μεταφέρονται από την μεγάλη στην μεσαία – μικρή κεφαλαιοποίηση (οι αλλαγές θα ισχύσουν από 29/11). Με εξαίρεση την Μηχανική (+2,22%), όλοι οι άλλοι τίτλοι όπως ΔΟΛ (-4,49%), Βωβός (-4,58%), Ιατρικό (-3,13%), Ιντρακόμ (-5,17%), Χαλκόρ (-8,57%) και Proton Bank (-6,25%) έκλεισαν με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες, ενώ εντυπωσιακά κακή κρίνεται και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 3 περίπου.

Αντίθετα με σημαντικά κέρδη ο τίτλος της Avenir που μετά από απόφαση του Χ.Α. μεταφέρεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Επίσης υπό πίεση και μετοχές εταιρειών που περιμένουν να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση τα νέα κομμάτια που προέρχονται από αυξήσεις κεφαλαίου, Ιμπέριο (-10,26%) και ΚΛΜ (-5,88%).

Επιβαρυντική για την ψυχολογία των εν δυνάμει αγοραστών και η “δεύτερη ανάγνωση” της είδησης για ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat την οποία ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, την χαρακτήρισε ως “ατυχή εξέλιξη”.

Μόνο όταν θα γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε εάν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει”, υπογράμμισε ο Στρος Καν.

Επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές που προσπαθούν να “μετρήσουν” τα αντικρουόμενα μηνύματα και να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που άρχισαν να ανακοινώνονται και θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και οι Intel (12/10), JP Morgan (13/10) General Electric (15/10), Google (14/10).

Ένα μηχανισμό επίλυσης κρίσεων για την Ευρωζώνη σκοπεύει να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα η Γερμανία, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο μηχανισμός θα θέτει τους κανόνες έκτακτης χρηματοδότησης Κρατών μελών που αντιμετωπίζουν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους τους.

Βέβαια, η πρόταση αναμένεται να συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις, καθώς θα απαιτεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Εάν προχωρήσει, ο νέος μηχανισμός θα αντικαταστήσει το fund των 440 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο. Όποια Χώρα εντάσσεται σε αυτόν θα μπορεί να επιμηκύνει τις λήξεις ομολόγων της, ουσιαστικά προχωρώντας σε μία τακτική αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο, θα υφίσταται σοβαρές συνέπειες, όπως η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στην Ε.Ε. Συνέπειες προβλέπονται και για τους επενδυτές που έχουν στα χέρια τους τα ομόλογα της Χώρας αυτής, με την επιβολή “haircuts”.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, τονίζει η Standard & Poor’s που προειδοποιεί ότι τα χρέη και άλλων Χωρών βρίσκονται σε “εκρηκτική τροχιά”. Οι εκτιμήσεις της αναφέρουν ότι το μέσο χρέος των 49 μεγαλύτερων οικονομιών θα εκτιναχθεί στο 245% του ΑΕΠ έως το 2050, από μόλις 36% που είναι σήμερα. Η διάσωση των Τραπεζών ευθύνεται για τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών, καθώς πριν από την Τραπεζική κρίση, το 2007, η S&P προέβλεπε ότι το μέσο χρέος των ίδιων Χωρών θα διαμορφωνόταν το 2050 στο 148% του ΑΕΠ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία η απειλή ενός “νομισματικού πολέμου” κρούει ο διεθνούς φήμης αναλυτής Mark Mobius κι ενώ σήμερα οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων της G7 και του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Mobius, το παιχνίδι θα κριθεί από τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές έφεραν και τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ, όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν οι ισορροπίες.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 9,6% τον Σεπτέμβριο στην Αμερικανική οικονομία, ενώ οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα μειώθηκαν κατά 95.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης ανεργίας θα εμφανίσει άνοδο στο 9,7%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι η εβδομάδα που μόλις έληξε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων “χαρίζοντας” στον Γενικό Δείκτη 4,08% και στον Τραπεζικό δείκτη 8,5%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -30,4% και 40,31% αντίστοιχα.

Μόλις τρεις οι “διασωθέντες” με απλά θετικό πρόσημο από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank (-4,65%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Αγροτική, Εθνική και MIG.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Κύπρου και Alpha Bank και του 1% για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB.

Με μικρότερες απώλειες και αρνητική ημερήσια μεταβολή οι Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1521,51 μονάδες (15.31 και με την ανακοίνωση των στοιχείων ανεργίας στις ΗΠΑ) και έκλεισε τελικά στις 1528,48 μονάδες με απώλειες 1,63%, ενώ ο τζίρος σημαντικότατα μειωμένος ακούμπησε τα 80 εκατ. από τα οποία τα 4,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Πολύ κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 121 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μπορεί να συνεχίσει την τεχνική ανάκαμψη το Χ.Α., δηλώνει ο συγκρατημένα αισιόδοξος Κώστας Βέργος που επισημαίνει ότι ενώ φαίνεται να υπάρχει ανάπαυλα σε ότι αφορά την αρνητική ειδησεογραφία για την Ελλάδα, οι ξένες Αγορές βρίσκονται σε ανησυχία.

Τα δεδομένα διεθνώς χειροτερεύουν, όπως εξάλλου συμβαίνει σχεδόν κάθε Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κινδύνων που είναι χαρακτηριστικά υψηλοί αυτή την εποχή λόγω μεγάλων διακυμάνσεων ζήτησης, καθώς αναδεικνύονται τα όρια δημοσιονομικής “συνταγής” στην Ευρώπη, αλλά και ο προβληματισμός για τις πιθανές επιπτώσεις της ακόμη και στην “πανίσχυρη” Αμερικάνικη οικονομία, η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2% φέτος και το 2011, όμως σαφώς μικρότερους σε σχέση με το 3% που αρχικά εκτιμάτο.

Θετικό στην παρούσα φάση αναδεικνύεται ότι η Ιαπωνία αποφάσισε να χαλαρώσει την επιτοκιακή της πολιτική, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη, όμως οι Αγορές αναμένεται να παραμείνουν προβληματισμένες μέχρι να υπάρξουν νέα μακροοικονομικά νέα ή αποτελέσματα εταιρειών που να διώχνουν μακριά τις ανησυχίες, κάτι που θα ήταν πρόωρο να περιμένει κάποιος σε χρόνο μικρότερο από δύο εβδομάδες.

Συνολικά λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι κυριαρχεί προβληματισμός στις ξένες Αγορές, είναι εμφανές ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δεν έχει την έξωθεν ώθηση για πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Όμως δύναται να κάνει ανάκαμψη τεχνικής φύσεως δύο εβδομάδων, συγκυριακά συμπίπτοντας χρονικά με την λήξη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μέχρι να εισέλθουν σε διαπραγμάτευση τα νέα τεμάχια.

Στα “συν” γράφεται ότι η εγχώρια Αγορά απάντησε ψύχραιμα στην αρνητική αναθεώρηση της Eurostat για τα μεγέθη της Εθνικής οικονομίας ενώ επίσης στα θετικά είναι ότι η αύξηση της Εθνικής Τράπεζας δείχνει να ολοκληρώνεται με επιτυχία, αλλά και οι δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων για πιθανές αγορές Ελληνικών ομολόγων που ενισχύουν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια κρίσιμη στιγμή ανόδου κινδύνων Περιφερειακών Αγορών.

Τεχνικά μιλώντας, μετά δύο μήνες πτωτικής τροχιάς, η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη άλλαξε από πτωτική σε ανοδική, αλλά θα χρειαστούμε δύο συνεδριάσεις για να έχουμε ακριβέστερες ενδείξεις, καθώς η πιθανότητα ψευδούς σήματος είναι υπαρκτή, δηλώνει ο πρόεδρος πιστοποιημένων αναλυτών.

Η προσέγγιση των 1565 μονάδων αποτελεί κομβικό σημείο καθώς η Αγορά “κουβάλησε” βραχυπρόθεσμα κέρδη τεσσάρων συνεδριάσεων τα οποία σε επιμέρους τίτλους ενδεχομένως να λειτούργησαν ως δέλεαρ για την κατοχύρωση κάποιας ρευστότητας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επέκταση της ανόδου και το κλείσιμο της Αγοράς πάνω από την εν λόγω ζώνη τιμών θα απαιτήσει συναλλακτική δραστηριότητα άνω των 130 εκατ. ευρώ και θετικό κλίμα στις ξένες Αγορές.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δεν αποκλείει κινήσεις μείωσης έκθεσης στην Αγορά με στόχο την επανατοποθέτηση σε μια ενδεχόμενη αδυναμία του Δείκτη και υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κάποια επιμέρους επίπεδα αντίστασης τα οποία έχουν νόημα για μια τέτοια τακτική είναι: Alpha 5,48 Εθνική Τράπεζα 8,20 Eurobank 5,44 και ΤΤ 4,20 επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Διεκόπη το ανοδικό σερί και οι τιμές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως και οι συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις μικρές υπερτιμήσεις στο 0,10%.

Αγορές στην αρχή της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8204, τιμή εκκαθάρισης 741,47) κινήθηκαν μεταξύ 732,75 και 752,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (200000 Εθνική, 62600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4268), Alpha Bank (859), Πειραιώς (768), Eurobank (810), ΟΤΕ (307), Ταχ. Ταμιευτήριο (921), Κύπρου (299), MIG (294), Μυτιληναίος (610), ΔΕΗ (111), Αγροτική (136), ΓΕΚ (310).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (40010 τεμ.), Κύπρου (470000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6577952 τεμ.), Eurobank (14652118 τεμ.), Εθνική (46290947 τεμ.), Κύπρου (10904777 τεμ.), Πειραιώς (11405421 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 07/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Tyrus Capital LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -3.440.000 μετοχές (CFD). Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 150.000 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Αριθμός Εισηγμένων Μετοχών: 607.041.577 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -0,5667%. Ημερομηνία: 7 Οκτωβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 07/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. τις ακόλουθες μεταβολές της καθαρής ανοικτής θέσης σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ οι οποίες έλαβαν χώρα από την 29η Σεπτεμβρίου 2010: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN: GRS003013000. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 607.042.000 μετοχές. Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου 2010. Καθαρή Ανοικτή Θέση: 739.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,122%. Ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 2010. Καθαρή Ανοικτή Θέση: 1.014.000 μετοχές. Αύξηση: 275.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,167%. Ημερομηνία: 1 Οκτωβρίου 2010. Καθαρή Ανοικτή Θέση: 2.744.000 μετοχές. Αύξηση: 1.730.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,452%. Ημερομηνία: 4 Οκτωβρίου 2010. Καθαρή Ανοικτή Θέση: 2.684.000 μετοχές. Μείωση: 60.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,442%. Ημερομηνία: 5 Οκτωβρίου 2010. Καθαρή Ανοικτή Θέση: 3.036.000 μετοχές. Αύξηση: 352.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,500%. Ημερομηνία: 6 Οκτωβρίου 2010. Καθαρή Ανοικτή Θέση: 3.136.000 μετοχές. Αύξηση: 100.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,517%.

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 07/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 130.000 μετοχών - CFD (-0,0214% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 7η Οκτωβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -2.010.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,3311% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο 607.042.000 εισηγμένων μετοχών).

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 07/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ. ISIN: GRS003013000. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 607.042.000 μετοχές. Συναλλαγή (7 Οκτωβρίου 2010): 54.000 μετοχές (αύξηση). Καθαρή Ανοικτή Θέση (7 Οκτωβρίου 2010): 3.190.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,122%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v