Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει "ζωντανό" το ανοδικό σενάριο

Ενεργή παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση του FT20 και μένει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να φανεί εάν θα έχει συνέχεια προς τις 770-780 μονάδες ή θα «γυρίσει» προς τα τελευταία χαμηλά. Τα στατιστικά. 

Αναμενόμενη μεν η διόρθωση, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας όχι όμως ως προς την έκταση της, που πίεσε τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.515-1.520 και τον Ftse20 προς τις 735 μονάδες.

Αναμενόμενες ήταν λίγο ως πολύ οι συντονισμένες ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 8/10, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες «έγραφαν» αποδόσεις έως και 17% μέσα σε 3-5 συνεδριάσεις.

Στην ίδια συνεδρίαση κατοχυρώθηκαν μετοχικές θέσεις μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από επενδυτές, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλά της αγοράς στις 4-5 Οκτωβρίου.

Πρακτικά μέσα στο χρονικό περιθώριο των τριών ημερών, που θα πρέπει ένας επενδυτής να καλύψει με μετρητά τη θέση του (δηλαδή στο όριο του Τ συν 3) ρευστοποιήθηκε σημαντικός αριθμός τραπεζικών θέσεων καθώς μετοχές του κλάδου ήταν οι πρωταγωνιστές του τελευταίου …μίνι ράλι. Στην έκταση των πωλήσεων αποδίδουν παράγοντες της αγοράς το εύρος της διόρθωσης, που στο μέσον της συνεδρίασης της 8/10 έφτασε μέχρι και 2,3% χαμηλότερα.

Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη τάση του Ftse20 παραμένει ενεργή και μένει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να φανεί εάν θα έχει συνέχεια προς τις 770-780 μονάδες ή θα «γυρίσει» και πάλι προς τα τελευταία χαμηλά των 690-700 μονάδων.

Κάτι, που εξαρτάται από το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, την στάση των ξένων διαχειριστών που τελευταία έχουν αρχίσει να…ξαναβλέπουν Ελλάδα και βεβαίως τις εξελίξεις στην εγχώριο αγορά.

Πρακτικά στη συνεδρίαση της 7/10 επιβεβαιώθηκε για τον Γενικό Δείκτη η ανθεκτικότητα της αντίστασης των 1.560 μονάδων (δηλαδή στο όριο της καθοδικής γραμμής τάσης με βάση τον Κινητό Μέσο Ορο 50 ημερών) και για τον 20άρη η αντίσταση των 760 μονάδων.

Εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας αυτοί οι δύο βασικοί δείκτες δεν πιεστούν χαμηλότερα των 1.505 και 720 μονάδων τότε με την… συνδρομή των ξένων αγορών το ΧΑ θα μπορούσε να συνεχίσει υψηλότερα.

Για να ευοδωθεί ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να ενισχυθούν (και πάλι) οι συναλλαγές προς τα επίπεδα των 130-150 εκατ. ευρώ και να ενεργοποιηθεί εκ νέου η φορά αντίδρασης κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής που αντέδρασε στα 8 ευρώ (από τα 7 ευρώ) έχει περιθώριο διόρθωσης έως τα 7,7 και στην χειρότερη περίπτωση μέχρι τα 7,5 ευρώ προκειμένου να μην ακυρωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Πράγματι στην συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της ΕΤΕ διόρθωσε έως τα 7,7 ευρώ (ποσοστό, που αντιστοιχεί στο 33 % της αντίδρασης που είχε προηγηθεί).

Κάτι ανάλογο σημειώθηκε και για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank σε μικρότερο δε βαθμό για τίτλους των Πειραιώς, Κύπρου, ΤΤ και Αγροτικής.

Από την άλλη η κυβέρνηση μπορεί να πιέζεται να δείξει πως παράγει ή ακόμη και να παράξει έργο ωστόσο η αγορά παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική. Αλλωστε η δραματική κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν επιτρέπει και πολλή αισιοδοξία για την πλειονότητα των εισηγμένων. Παρακολουθούμε πράγματι μία αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνώντων να πείσουν τις αγορές, να πείσουν εμάς πως κάτι κινείται προς το καλύτερο.

Πρέπει κατ΄ αρχήν να πείσουν εαυτούς, πως οι πολυδιαφημισμένες συνεργασίες…μαμούθ με τους επενδυτές από το Κατάρ και οι (προ) συμφωνίες με τους Κινέζους θα υλοποιηθούν. Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει ο…αδαής φορολογούμενος αυτής της χώρας, ο ταλαίπωρος μικροεπενδυτής την σπουδή του υφ. Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τον Υπουργό Επικρατείας για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Δρα Μοχάμεντ Σαλέχ αλ- Σάντα.

Γνωστοποιώντας του πως «…από ελληνικής πλευράς έγιναν τα αναγκαία βήματα για την προώθηση της επένδυσης στον Αστακό και τον καλεί να προβεί στην αντίστοιχη πληροφόρηση από πλευράς του Κατάρ» προτείνοντας παράλληλα «… να συναντηθούν οι δύο πλευρές προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα» . (σ.σ. ό τι καταλαβαίνει ο μέσος αναγνώστης από αυτή την ενέργεια του κυβερνητικού παράγοντα…καταλαβαίνει). Οσον αφορά τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις μεγαλοστομίες για τους Κινέζους αποτελεί- κατά την εκτίμηση μας πάντα- ενδεικτική η συνεχιζόμενη εμπλοκή με το «αγκάθι» του ΦΠΑ.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας η ελληνική πλευρά δεν είχε βρει (…μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής) τον τρόπο καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ- ύψους 20 εκατ. ευρώ- προς την CoSco. Και αποτελεί κοινό μυστικό, πως το «αγκάθι του ΦΠΑ» αποτελούσε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα, με πρώτο και καλύτερο τον διαγωνισμό του Θριασίου.


-------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε σε ένα πολύ προβλέψιμο επίπεδο, ως προς την τεχνική του σημασία, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 1.565 μονάδες όπου διέρχεται η πλαγιοκαθοδική αντίσταση οριζόμενη από τις δύο προηγούμενες αξιόλογες κορυφές της φετινής χρονιάς (1.790, 1.680).

Η εν λόγω ζώνη αποτελεί το σημείο αναφοράς της επόμενης εβδομάδας αφού από ότι φαίνεται η διάσπαση της θα επιχειρηθεί με σχηματισμό και μικρή συσσώρευση τιμών. Νέο επίπεδο στόχος σε μια ενδεχόμενη υπέρβαση είναι οι 1.680 μονάδες όπου εκτός από την κορυφή του φετινού Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης θα αναμετρηθεί και με την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης δοκιμάζοντας επίπεδα που σε μια νέα ανοδική επέκταση ανοίγουν δρόμους με ιδιαίτερα φιλόδοξες προοπτικές.

Και τούτο διότι ελαφρώς υψηλότερα (1750 μονάδες) κινούνται οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ημερών (εκθετικός και απλός) οι οποίοι αποτελούν τις πιο μάχιμες χρονοσειρές από πλευράς αξιοπιστίας οι οποίες δίνουν πάντοτε επιτάχυνση στην τάση σε τομές τους από το Γενικό Δείκτη.

Οι ταλαντωτές έχουν επιστρέψει σε ουδέτερα επίπεδα τιμών αφήνοντας χώρο για επιπλέον ανοδικό περιθώριο και οι συναλλαγές έχουν σταθεροποιηθεί -έστω και συγκεντρωμένες- πάνω από τα 100 εκ. ευρώ διατηρώντας έτσι ένα καλό μέγεθος ρευστότητας για την απορρόφηση ρευστοποιήσεων και την εναλλαγή θέσεων.

Πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες είναι η πλάγια κίνηση σε μικρότερο εύρος η οποία θα απορροφήσει κερδισμένες θέσεις από τα χαμηλά των 1450 μονάδων και εν συνεχεία νέα ανοδική εκτόνωση με στόχο την διάσπαση των 1.565 μονάδων. Μια δεύτερη αστοχία διάσπασης ωστόσο θα μας προβλημάτιζε ως προς το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αντίδρασης και της επιστροφής της αγοράς σε νέα ταλαιπωρία.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική με κυριότερες αυτές των Intel (12/10), JPMorgan (13/10) Google (14/10) και General Electric (15/10).

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.528,48 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 4,08%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 30,40%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 5,61%, ο Mid 40 υψηλότερα 3,29% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 2,5%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι Τράπεζες (8,5%), οι Τηλεπικοινωνίες 7,5% και τα Χημικά 7,23%.

Απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-3,61%), των Ασφαλειών (- 0,9%) και των Πρώτων Υλών (-0,52%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μουζάκης (41,67%), Paperpack (41,46%), Βιοτέρ (40,91%), Ντρουκφάρμπεν (27,45%), Εδραση (27,27%), Ελφίκο (23,08%), Καραμολέγκος (21,43%), Avenir (20%), ANEK (18,18%), Logismos (18,18%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ηλεκτρονική Αθηνών (33,9%), Alpha Grissin (-18,18%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-18,18%), Πετζετάκις (-18,18%), Medicon (-17,25%), Compucon (16,67%) Φιερατέξ (-16,67%), Εικόνα- Ήχος (-16,67%), Autohellas (-16,05%) και ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96)( -15,88%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v