Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αγορές στις τράπεζες - κέφια στο ταμπλό

Υπεραπόδοση άνω του 3% για τον τραπεζικό δείκτη με τον Ftse20 να διασπά ανοδικά τις 762 μ. Στα 8,4 ευρώ η ΕΤΕ, υψηλότερες τιμές για Alpha, EFG, Πειραιώς Marfin, Κύπρου και λοιπές δυνάμεις. Κέρδη 8% στο δικαίωμα της Κύπρου.

Ανοδική η αρχή της συνεδρίασης με ισχυρότερη συνέχεια, που συνοδεύεται από υπέρβαση των 762 μονάδων για τον Ftse20. Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα έγινε, σύμφωνα με την εκτίμηση φίλων της στήλης και διορατικών παικτών, οι οποίοι ακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Άνετη η Εθνική και με πειστική αντίδραση, που νωρίτερα έφτανε το 3,4%, με την τιμή της στα 8,40 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα του ορίου των 8,20 ευρώ. Σημείο τεχνικό και τιμή αντίστασης, όπως έχει σημειωθεί από αρκετούς παίκτες και αναλυτές, με την υπέρβασή του να… ανοίγει τον δρόμο προς τα 8,80 ευρώ που εξαρχής ήταν ο στόχος αυτής της ομάδας επενδυτών. Και μετά βλέπουμε… καθώς ο Γενικός Δείκτης αντιδρά προς τις 1.570 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τα υπόλοιπα χαρτιά του 20άρη να μην υστερούν.

Στα 5,43 ευρώ η Alpha Bank, στα 5,18 ευρώ η Eurobank, ενώ υψηλότερα κινούνται η Πειραιώς στα 4,05 ευρώ, η Κύπρου στα 3,91 ευρώ, η Marfin Popular στο 1,62 ευρώ. Από κοντά το Τ.Τ. και η ΑΤΕ στα 4,15 και 0,95 ευρώ αντίστοιχα, σε μία συνολικότερα ανοδική κίνηση του κλάδου-ατμομηχανή του Χ.Α.

Εμφανής η διάθεση συγκεκριμένων επενδυτικών και επιχειρηματικών κύκλων (εγχώριων και ξένων) να ριψοκινδυνεύσουν με το ποντάρισμα από τη στιγμή όπου οι πρώτες βραχυπρόθεσμες θέσεις τους έχουν ληφθεί αισθητά χαμηλότερα.

Για παράδειγμα, από τα 7,20 ευρώ ξεκίνησαν οι πρώτες τοποθετήσεις τους στη μετοχή της Εθνικής σχεδόν από τα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας, προσβλέποντας στην "απελευθέρωση" όχι μόνο της ΕΤΕ αλλά και ρευστότητας ικανής να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης.

Αναμφίβολα, όμως, το γεγονός που πάντα κατά την εκτίμησή μας αλλάζει τα δεδομένα είναι η κίνηση του χρηματιστηρίου-ηγέτη των ευρωαγορών, της Φρανκφούρτης. Η FED και η Wall δίνουν τον ρυθμό και η γερμανική αγορά ακολουθεί, με τον DAX να υπερβαίνει με μεστή άνοδο (0,97%) πριν από λίγο την περιοχή-καμπή των 6.360 μονάδων.

Γνωστή στους σταθερότερους φίλους μας η εμμονή μας τις τελευταίες εβδομάδες με τη συγκεκριμένη σημαντικότατη "κορυφή" του DAX να αποτελεί για πολλούς τεχνικούς αναλυτές ισχυρό σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης. Το παιχνίδι γίνεται ξανά ενδιαφέρον, με τη ρευστότητα να λαμβάνει θέσεις, καθώς πριν από λίγο περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί κυρίως σε μετοχές του Ftse20. Από κοντά και πολλές μετοχές του Mid 40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v