Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική και Κύπρου: Παράσταση για δύο ρόλους

Διαθέσεις θετικής αυτονόμησης επέδειξαν στη σημερινή συνεδρίαση Εθνική και Τράπεζα Κύπρου. Διάχυτη η επιφυλακτικότητα στους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη, με εξαίρεση τις MIG, MPB και Jumbo.

“Παράσταση” για δύο ρόλους η σημερινή συνεδρίαση, όπου Εθνική και Κύπρου έδειξαν διαθέσεις θετικής αυτονόμησης, ενώ ακόμα και στις τάξεις του 20αρη οι υπόλοιποι τίτλοι έδωσαν σαφή δείγματα επιφυλακτικότητας, με εξαίρεση τις MIG, MPB και Jumbo.

Και αν Alpha Bank και Eurobank έκαναν μία στάση για να “χωνέψουν” τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, στις υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE, εκτός Τραπεζικού ταμπλό, η εικόνα κρίνεται έως και απαράδεκτη τόσο από πλευράς συναλλαγών, όσο και από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς όγκου συναλλαγών, μόνο ο ΟΠΑΠ ξεπέρασε τις 470000 κομμάτια, ενώ Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνας τερμάτισαν την συνεδρίαση με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών.

Μία από τα ίδια στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, όμως αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι τίτλοι που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη με πειστικό όγκο συναλλαγών ήταν σαφώς περισσότεροι.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περίμεναν πολλά περισσότερα από την σημερινή συνεδρίαση, παρά την αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και αιτίες υπήρχαν αρκετές.

Πρώτα από όλα η σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.

Δεύτερον η υποχώρηση του spread στα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα χαμηλότερα από τις 700 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούνιο του 2010 και βέβαια η θετική εξέλιξη στην σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, καθώς καταγράφηκε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 4,22 φορές, με την απόδοση να υποχωρεί παράλληλα σημαντικά στο 4,54% από 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σε θετικό μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθεί, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσανατολίζεται προς τη λύση της παροχής μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για την αποπληρωμή των δανείων και η Κίνα σκοπεύει να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι περισσότεροι αναλυτές, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι δυσκολεύονται να δώσουν το τεχνικά ζητούμενο, που για τον Δείκτη είναι το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1565 μονάδων, για την Εθνική υψηλότερα των 8,20 ευρώ, για την Alpha Bank υψηλότερα των 5,45 ευρώ και για την Eurobank υψηλότερα των 5,20 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα αν διατηρηθούν, το σενάριο της πλάγιας κίνησης με μπόλικη δόση μεταβλητότητας δείχνει το επικρατέστερο, έστω και αν στην σημερινή συνεδρίαση το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε σημαντικά.

Ασφαλώς ο πρώτος λόγος θα παραμείνει στο διεθνές κλίμα, όμως από την άλλη δεν πρέπει να μην ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής και η είσοδος των νέων μετοχών (που μπορεί να επιφέρει “κραδασμούς” στον εν λόγω τίτλο), θα απελευθερώσουν σημαντικά κεφάλαια από τους “γρήγορους” “παίκτες” που θα σπεύσουν να πάρουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους και να αναζητήσουν άλλες “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Καθοριστικό ρόλο στη βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών Αγορών θα διαδραματίσει και η πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed, καθώς ενδεχόμενη συνέχιση της πολιτικής στήριξης της Αμερικάνικης οικονομίας θα αποτελέσει “καύσιμο” για περαιτέρω άνοδο των μετοχών, αλλά και των Εμπορευμάτων, με τον χρυσό να διεκδικεί και νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεδριάσεις σαν τις προηγούμενες και βέβαια σαν την σημερινή, δεν πρόκειται να “συγκινήσουν” όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς. Μία Αγορά που συνεχίζει να κινείται με ελάχιστους τίτλους (κυρίως Τραπεζικούς) και βέβαια με την εικόνα στον υπόλοιπο 20αρη αλλά και πολύ περισσότερο εκτός αυτού να παραμένει, ή και ξεπερνάει, τα όρια της συναλλακτικής απαξίωσης.

Όμως οι συντηρητικοί έχουν και άλλα επιχειρήματα, όπως η επικείμενη επιβολή φόρου υπεραξίας (έως 45%) και οι συνεχιζόμενες επιβολές “έκτακτων” εισφορών στα κέρδη των Επιχειρήσεων.

Απόλυτα ενδεικτική και η ατάκα του απερχόμενου προέδρου του Χ.Α. κ. Σπύρου Καπράλου (στην τελευταία ομιλία του προς τους χρηματιστηριακούς συντάκτες) ότι: “Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή στις Επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση και στις εισηγμένες εταιρείες και η επιβολή φόρου υπεραξίας, θα διώξει και τους τελευταίους εναπομείναντες επενδυτές” (!)

Αρνητικό και το ξεκίνημα της Wall Street που δείχνει να προβληματίζεται (όπως και οι Ευρωπαϊκές Αγορές) από την κίνηση της Κινεζικής Κυβέρνησης να αυξήσει το ποσοστό αποθεματικών στις έξι μεγαλύτερες Κινεζικές Τράπεζες, δείχνοντας την διάθεση να αποφύγει την υπερθέρμανση της Κινέζικης οικονομίας.

Σαφέστατη επικράτηση του “κόκκινου” στο ταμπλό του 20αρη, όπου στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Κύπρου (+3,8%) και MIG (+2,33%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν οι Jumbo και Εθνικής (με 225176 τεμ. ανεκτέλεστο αγορών). Απλά θετικό τελικό πρόσημο για την MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική, Πειραιώς, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Eurobank και του 1% για ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca-Cola.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΤΑΧ. Ταμιευτήριο και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος 14 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1554,12 μονάδες (10.46) και χαμηλό τις 1540,19 (15.20), άλλαξε 18 φορές πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 1542,62 μονάδες με απώλειες 0,39%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος πλησίασε τα 107 εκατ. από τα οποία τα 5,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 48% της μικτής αξίας συναλλαγών απέσπασαν μόλις δύο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική και Κύπρου.

Καθόλου καλή η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 14,08%.

Στις μετοχές που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη και υποφερτές συναλλαγές και οι Ικτίνος, ΚΛΜ, Τέρνα Ενεργειακή, Τρ. Ελλάδος, Τσουκαρίδης και Βωβός (εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες τη νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του νέου σχεδίου για το έργο της διπλής ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας καταθέτει τις προσεχείς ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βελτιώνεται το κλίμα στην Ελληνική Αγορά, επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, που ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, ανάσα έδειξε να παίρνει η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από τα πρόσφατα επικίνδυνα χαμηλά.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Αγορά κινείται πλάγια σε ένα εύρος μεταξύ 1.450 και 1.700 μονάδων. Δεν υπάρχουν σημάδια ότι μπορεί σύντομα να ξεφύγει προς τα επάνω, αλλά θεωρείται μάλλον αδύνατον να ξεφύγει και προς τα κάτω.

Ο όγκος συναλλαγών διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. Ελαφρά αύξηση παρουσίασε και η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α., που τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 49,8%, έναντι 49,3% του Αυγούστου, με καθαρές εκροές 125,1 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή του κλίματος στα διεθνή δημοσιεύματα για την Ελληνική οικονομία. Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν πλέον για το ότι η Χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη σωτηρία της οικονομίας της και το ερώτημα που θέτουν είναι αν θα αντέξει να εκτελέσει το πρόγραμμα που προβλέπει το Μνημόνιο. Κανείς, σχεδόν, δε μιλά για χρεοκοπία, αλλά για πιθανή χρονική αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο για τις γενικές προβλέψεις κάνουν λόγο για δύσκολο 2011, αλλά ανάκαμψη της οικονομίας από το 2012.

Αυτή η βελτίωση του κλίματος και των προβλέψεων άρχισε να αποτυπώνεται στις τιμές των Ελληνικών ομολόγων, στα οποία παρατηρείται μια ήπια, αλλά συνεχής άνοδος των τιμών και υποχώρηση των spreads, τα οποία έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 700 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι εταιρικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τάσεις των Αγορών. Στο μεταξύ ο παγκόσμιος πόλεμος των συναλλαγματικών ισοτιμιών που ξεκίνησε για τα καλά, δείχνει να επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Όλοι μάχονται για την πίτα των εξαγωγικών επιδόσεων, δεδομένου ότι οι εσωτερικές Αγορές των ανεπτυγμένων Χωρών έχουν παγώσει, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων των Κυβερνήσεων σε Ευρώπη και Αμερική.

Όλοι πιέζουν την Κίνα να ανατιμήσει το γουάν, αλλά το Πεκίνο αρνείται σθεναρά. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του ευρώ, ενώ το γιέν παραμένει στο υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου, παρά τη μεγάλη επεκτατική πολιτική της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας, η οποία διέθεσε στην Αγορά δισ. γιέν για να αγοράσει δολάρια κι ευρώ και να στηρίξει τις τιμές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο συντηρητικοί οικονομικοί κύκλοι –όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ- ανησυχούν μήπως η συνέχιση αυτού του “πολέμου” καταστρέψει την εύθραυστη σε αυτή τη φάση παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η ανακοίνωση ότι η ανεργία στις ΗΠΑ διατηρήθηκε για 14ο συνεχή μήνα σε επίπεδα πάνω από το 9,5% -ρεκόρ από το 1948- εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Ανεπαίσθητες είναι οι μεταβολές στις τιμές των βασικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων παραμένων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών (κυρίως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας) ότι αν χρειαστεί θα κάνουν παρεμβάσεις αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα συμβάλλουν στις μεγάλες ανισορροπίες στις τιμές συναλλάγματος, με τις ημερήσιες διακυμάνσεις και τη μεταβλητότητα να φτάνουν στο μάξιμουμ.

Η βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας ανέβασε τις τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου, ενώ η πτώση του δολαρίου ανέβασε την τιμή του χρυσού στα ύψη. Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει σχεδόν καθημερινά νέα υψηλά όλων των εποχών, καθώς σε εποχή έντονων συναλλαγματικών διαταράξεων αποτελεί καταφύγιο για τα επενδυτικά κεφάλαια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις τεχνικές εκτιμήσεις του κ. Σωτηρόπουλου, παραμένει τεχνικά ζητούμενο τα συνεχή κλεισίματα τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και του FTSE, υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που για σήμερα εντοπίζονταν στις 1543 και 751 μονάδες αντίστοιχα.

Όχι μόνο δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο η Αγορά, αλλά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και έτσι η σημερινή συνεδρίαση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 1565 μονάδων, επιχειρώντας την διαφυγή του από το πτωτικό κανάλι που διέρχεται από τις δύο κορυφές του Αυγούστου (1.790) και του Σεπτεμβρίου (1.680).

Μάλιστα μία τέτοια κίνηση θα έδινε σαφή ένδειξη διαφυγής από την πλαγιοκαθοδική κίνηση με θετικό σενάριο το κλείσιμο στις 1.580 μονάδες, κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε αυτό το σενάριο η Αγορά θα συνέχιζε και στις επόμενες ημέρες ανοδικά με νέο προφανή στόχο την τοπική κορυφή του Σεπτεμβρίου.

Όμως η αστοχία κλεισίματος με θετικό πρόσημο στην σημερινή συνεδρίαση δημιουργεί προβληματισμούς για την συνέχεια καθώς το όλο θετικό σενάριο θα τεθεί σε αμφισβήτηση με πολύ πλέον πιθανή την εμφάνιση διπλών κορυφών, σχηματισμός πτωτικός που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη τοποθετήσεων.

Στην παρούσα φάση διατηρούμε την αισιοδοξία μας και είμαστε πλήρως ή σε μεγάλο ποσοστό τοποθετημένοι.

Τα καλά νέα από το μέτωπο της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, η ταχύτατη αποκλιμάκωση των spreads, η αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελληνική οικονομία σε λεκτικό επίπεδο από το εξωτερικό, η κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο και η επιστροφή της φημολογίας για Τραπεζικά deals εκτιμάται ότι αποτελούν ισχυρούς λόγους θετικής αυτονόμησης και αποφόρτισης της 10μηνης πτωτικής εικόνας της εγχώριας Αγοράς.

Ο Τραπεζικός κλάδος έχει πρώτο λόγο στην συνέχιση της ανόδου ενώ συμμετοχή στην ανοδική διόρθωση και διάχυση της ανόδου αναμένουμε σε αρκετές μετοχές που έχουν μείνει πίσω (Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΤΕ, Jumbo) χωρίς η συμπεριφορά τους να δικαιολογείται πλήρως από την επιχειρηματική τους επίδοση, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, ενώ και οι συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη υποαπέδωσαν έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε μικρές υποτιμήσεις της τάξεως του 0,30%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6579, τιμή εκκαθάρισης 749,7) κινήθηκαν μεταξύ 745,5 και 758 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (22000 Μυτιληναίος, 10500 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4870), Alpha Bank (905), Πειραιώς (598), Eurobank (794), ΟΤΕ (170), Ταχ. Ταμιευτήριο (496), Κύπρου (3852), MIG (334), Μυτιληναίος (188), ΔΕΗ (190), Αγροτική (181), Intralot (380), MPB (204).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (138108 τεμ.), Κύπρου (195000 τεμ.), Πειραιώς (87106 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (25000 τεμ.), Intralot (28000 τεμ.), Motor Oil (9000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7636582 τεμ.), Eurobank (14602723 τεμ.), Εθνική (50466852 τεμ.), Κύπρου (10704677 τεμ.), Πειραιώς (11526421 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 400 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,16.

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 11/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Tyrus Capital LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -3.680.000 μετοχές (CFD). Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 240.000 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Αριθμός Εισηγμένων Μετοχών: 607.041.577 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -0,6062%. Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v