Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απαιτούνται άμεσα νέα καύσιμα…

Σε σημείο καμπής το ΧΑ με την ΕΤΕ να «σηκώνει» το μεγαλύτερο… μέρος των τραπεζών. Δεδομένου του κλίματος σε Wall και ξένα χρηματιστήρια απαιτείται άμεση επαναφορά του FTSE 20 προς τις 762 μονάδες…

Για διαθέσεις θετικής αυτονόμησης επέδειξαν στη σημερινή συνεδρίαση Εθνική και Τραπεζα Κυπρου. Διάχυτη η επιφυλακτικότητα στους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη, με εξαίρεση τις MIG, MPB και Jumbo. Αυτά ανέφερε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιο του και μετά από μία συνεδρίαση που βρήκε τους βασικούς δείκτες λίγο χαμηλότερα μεν αλλά πάνω από τις κρίσιμες τεχνικές περιοχές.

Στις 1.542,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 754,9 ο FTSE 20 δηλαδή πάνω από την περιοχή-σημείο αναφοράς των 749 μονάδων.

Δεδομένων των συναλλαγών θα μπορούσε να θεωρηθεί, πως σε μεγάλο μέρος η χθεσινή συνεδρίαση ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, κατοχύρωσης θέσεων και αναδιάρθρωσης εν όψει των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε επί μέρους κλάδους.

Κατά την εκτίμηση μας όμως πρόκειται κυρίως για συνεδρίαση τακτικής-αναμονής καθώς οι αγορές, το ΧΑ περιμένουν την αποσαφήνιση των προθέσεων της FED κατ΄ επέκταση της Wall. Το μεγαλύτερο μέρος του στοιχηματισμού, που επιχειρείται διεθνώς εδράζεται ακριβώς σε αυτήν την πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης.

Πράγματι χθες το βράδυ η επιβεβαίωση της πρόθεσης της Fed να προχωρήσει σύντομα σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Intel.

Στο συγκεκριμένο θέμα και το ενδεχόμενο στοίχημα έχει αναφερθεί διεξοδικά το euro2day και μάλιστα τελευταία, καθώς η συνέχεια προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Με γνώμονα αυτή την προσέγγιση θεωρούμε τις χθεσινές ελάχιστες τιμές σημεία αναφοράς και σε κάθε περίπτωση σημείο καμπής τις 749 μονάδες για τον 20άρη.

Εάν το ΧΑ δώσει σήμερα κιόλας επαρκή δείγματα γραφής πως είναι εφικτή η υπέρβαση των 762 μονάδων για τον FTSE 20 τότε αξίζει ένα ποντάρισμα στην προοπτική επαναπροσέγγισης των 770-790 μονάδων.

Το, ό τι η Εθνική Τράπεζα «κράτησε» εχθές το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε άλλες τραπεζικές μετοχές είναι ενθαρρυντικό.

Θα πρέπει ωστόσο να έχει συνέχεια άμεσα από σήμερα και να αποτυπωθεί στο… ταμπλώ μέσω και άλλων μετοχών του 20άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v