Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήγαν ...ταμείο οι αγοραστές στις τράπεζες

Σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες, καθώς το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών ήταν ισχυρό, τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Οριακά άνω των 8€ η ΕΤΕ (-6,4%), απώλειες άνω του 5% για Alpha, EFG.

Οι πωλητές έδειξαν να παίρνουν πρωτοβουλίες νωρίτερα του αναμενομένου στον Τραπεζικό κλάδο και έτσι τα θετικά συναισθήματα που έδωσε η χθεσινή ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη, τα διαδέχθηκε η σχετική επιφυλακτικότητα και όλα αυτά ενώ η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές επιμένει να δείχνει θετική.

Ασφαλώς και το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους ήταν ισχυρό, τουλάχιστον για αυτούς που συνεχίζουν να κινούνται στο Χ.Α. σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank από τα πολύ πρόσφατα χαμηλά “έγραφαν” αποδόσεις που προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 20%.

Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της Εθνικής από το κλείσιμο της 30/9 (7,17 ευρώ) μέχρι χθες σημείωνε άνοδο 19,67%.

Ο τίτλος της Eurobank από το κλείσιμο της 1/10 (4,28 ευρώ) μέχρι χθες, δηλαδή μέσα σε 8 συνεδριάσεις σημείωνε κέρδη 20,33%, ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank από το κλείσιμο της 1/10 (4,45 ευρώ) μέχρι χθες τα κέρδη έφθαναν το 24,5%.

Περισσότερο ανησυχητική κρίνεται η εικόνα που έδωσε η Εθνική, καθώς έχει μπροστά της την “απειλή” εισόδου των νέων μετοχών στις 19 και 27 τρέχοντος. Ασφαλώς και οι περισσότεροι των εμπλεκομένων περίμεναν κάποια στιγμή οι πωλητές να κάνουν την εμφάνισή τους στον εν λόγω τίτλο, όμως αυτό φαινόταν πιθανότερο ότι θα συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης για την μετοχή της Εθνικής πρέπει να τονιστεί, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. και μετά την χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Π.Α., οι δανεισμένοι τίτλοι ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια κομμάτια (!)

Κακή η εικόνα και στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλό, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας, αλλά και στον υπόλοιπο 20αρη, με μόνες εξαιρέσεις που έδειξαν διαθέσεις να το “παλέψουν” του Μυτιληναίο και Jumbo.

Καμία βοήθεια και από τις δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους τίτλους των Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και πολύ κοντά σε αυτό τους Eurobank, MPB, MIG.

Από την άλλη συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο 2010 ανήλθε σε 12,0%, έναντι 9,6% τον Ιούλιο 2009 και 11,6% τον Ιούνιο 2010, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και για την καταναλωτική διάθεση.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με τους αναλυτές να περιμένουν ακόμη καλύτερα επιτόκια.

Όμως και εδώ οι απαισιόδοξοι έχουν επιχειρήματα και δεν διστάζουν να τα παραθέσουν.

Σύμφωνα λοιπόν με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες μέρες στα spreads, δεν οφείλεται στο ότι οι διεθνείς “παίκτες” άλλαξαν άποψη για την κακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας, αλλά απλά “παίρνουν τα μέτρα” στην πιθανότητα επαλήθευσης του σεναρίου για επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους.

Στο διεθνές περιβάλλον, το ενδιαφέρον συνεχίζει να στρέφεται γύρω από τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου την πορεία των Εμπορευμάτων, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από τον “πόλεμο των νομισμάτων”.

Πάντως, τα στοιχεία από διάφορες οικονομίες ανά τον πλανήτη δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις του ΟΟΣΑ και δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που εκφράζουν απορίες για την συνεχιζόμενη θετική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Μάλιστα οι περισσότερο επιφυλακτικοί τονίζουν ότι οι Αγορές επιχαίρουν με την γενική ομολογία των Κεντρικών Τραπεζιτών ότι η διεθνής οικονομία είναι στην “εντατική” και συνεχίζουν το τύπωμα χρήματος μήπως και την μεταφέρουν σε “απλό θάλαμο παρακολούθησης”.

Σε αυτό το πλαίσο εντείνονται και οι ανταγωνιστικοί πόλεμοι των νομισμάτων για την ενίσχυση των εξαγωγών του ενός εις βάρος του άλλου και άλλους να σκέπτονται να εφαρμόσουν υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές για να “προστατευτούν”.

Όμως για να πουληθούν προϊόντα πρέπει να υπάρχει καταναλωτική διάθεση. Όμως αυτή συνεχίζει να κινείται στις περισσότερες Χώρες στο ναδίρ, καθώς η υψηλή ανεργία δεν λέει να υποχωρήσει.

Πιθανότητες 35% - 40% έχει η Αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε διπλή ύφεση υποστήριξε και ο κ. Nouriel Roubini, μιλώντας σε συνέδριο στη Σεούλ.

Όπως προαναφέρθηκε μόλις δύο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+2,1%) και Μυτιληναίος (+0,23%), διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του FTSE.

Από την άλλη πλευρά με απώλειες μεγαλύτερες του 6% έκλεισαν οι Εθνική και Alpha Bank, του 5% η Eurobank, του 4% οι Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 3% η Ελλάκτωρ.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς (με 213433 τεμ. ανεκτέλεστο προς πώληση) και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” φθάνοντας μέχρι τις 1594,48 μονάδες (10.31), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1540,02 μονάδες (16.59) και έκλεισε στις 1541,79 με απώλειες 2,52%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 161 εκατ. από τα οποία τα 13,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αντίστροφη της προηγούμενης η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,48%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Αλφα Γκρισιν, Βωβός, Γενική Τρ. Vell Group (με πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις), ενώ τα “πακέτα” στις Ιχθυοκαλλιέργειες έφεραν κινητικότητα σε Νηρέα και Δία Ιχθ. 


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προφανώς οι ημερήσιες μεταβολές δείχνουν το σενάριο της μεταβλητότητας σαν επικρατέστερο, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα με την άποψη του σύμβουλου επενδύσεων της Proton Bank, υπάρχουν οι προϋποθέσεις το Χ.Α. να γυρίσει σελίδα και η απαξιωτική του πορεία να κλείσει τον 11μηνο κύκλο της που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009.

Βασικός καταλύτης είναι η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και οι ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την αποκλιμάκωση των spreads και ενισχύουν την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή η Χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις Αγορές για να δανειστεί.

Επίσης η πιθανότητα επιμήκυνσης του Δημόσιου χρέους, δείχνει να τυγχάνει θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι κάποια στιγμή το Χ.Α. θα πάψει την αρνητική αυτονόμησή του και θα ακολουθήσει τον βηματισμό των διεθνών Αγορών.

Από την άλλη, επειδή η Σοφοκλέους έχει χάσει το ανοδικό momentum που έχει προηγηθεί στα διεθνή Χρηματιστήρια στα οποία πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αξιοπρόσεκτης διόρθωσης, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι υπαρκτή “απειλή” για το Χ.Α.

Τέλος και κατά τον κ. Τζάνα, η εμμονή της Κυβέρνησης για επιβολή φόρου υπεραξίας, δείχνει ότι οι όποιες προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου απευθύνονται εις “ώτα μη ακουόντων”.

Πιθανότατα το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να μετατρέψει σε “αιμοδότη τον πάσχοντα από αναιμία”, τονίζει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Επιμένουν σε θετική εικόνα οι διεθνείς Αγορές, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας που εκτιμά ότι η διόρθωση για τα διεθνή Χρηματιστήρια θα έλθει από ψηλότερα επίπεδα και πιθανότατα κατά το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την τεχνική του εικόνα, ο αναλυτής της Solidus Sec. τονίζει την απώλεια της στήριξης για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1550 μονάδων και αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1525 και 1490 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση απομάκρυνε τον Δείκτη από το κατ΄ αρχήν ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1594 μονάδων, κάτι που μπορεί να ανέβαζε στροφές στην τάση και να έδινε κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις στις 1618 μονάδες και στην ζώνη 1679 – 1692.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα παραμένει προβληματική εικόνα του FTSEM που θα επιβαρυνθεί σημαντικά αν χαθεί η στήριξη των 1719 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση σαν επόμενες στηρίξεις δείχνουν οι 1635 και 1603 μονάδες. Μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 1773 μονάδων επιτρέπει την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας και ενεργοποιεί το σενάριο προσέγγισης των 1850 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικών απωλειών, με τους όγκους συναλλαγών να διατηρούνται σε σταθερά ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με οριακά μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε μικρές υποτιμήσεις 0,15%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9601, τιμή εκκαθάρισης 750,09) κινήθηκαν μεταξύ 747,5 και 782 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (206300 Εθνική, 149000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8418), Alpha Bank (1231), Πειραιώς (1980), Eurobank (1611), ΟΤΕ (640), Ταχ. Ταμιευτήριο (194), Κύπρου (3111), MIG (311), Μυτιληναίος (499), ΔΕΗ (177), Αγροτική (168), MPB (216), Coca-Cola (397), Motor Oil (154), Βιοχάλκο (111), Ελλάκτωρ (169), ΓΕΚ (130), ΟΠΑΠ (144).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (209844 τεμ.), Κύπρου (273600 τεμ.), Πειραιώς (112929 τεμ.), Eurobank (26816 τεμ.), Alapis (50000 τεμ.), Alpha Bank (42994 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (43000 τεμ.), ΟΤΕ (19574 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7575182 τεμ.), Eurobank (14752523 τεμ.), Εθνική (49867194 τεμ.), Κύπρου (11684377 τεμ.), Πειραιώς (11406121 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 14/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τραπεζα Κυπρου ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: Τράπεζα Κύπρου ΛΙΜΙΤΕΔ. ISIN: CY0000100111. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 604.205.955 μετοχές. Συναλλαγή (13 Οκτωβρίου 2010): 70.000 μετοχές. Καθαρή Ανοικτή Θέση (13 Οκτωβρίου 2010): 913.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,15%.

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 14/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 5.000 μετοχών - CFD (-0,0008% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 14η Οκτωβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -2.150.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,3541% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο 607.042.000 εισηγμένων μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v