Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξένες αγορές, spreads καύσιμα της αντίδρασης

Η προσπάθεια επαναφοράς στις αγορές έχει αρχίσει και προεξοφλείται στο… ταμπλώ. Με την διεθνή συγκυρία σύμμαχο και τις τράπεζες να ωφελούνται από την υποχώρηση των spreads η αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια. Αιχμή η ΕΤΕ.

"Σχεδιασμούς σταδιακής επανόδου στις αγορές με έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων έως τον Ιανουάριο, επιτρέπουν στο υπουργείο Οικονομικών οι θετικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων των τελευταίων ημερών.

Μια σειρά θετικών εξελίξεων που ξεκινούν από την πρόθεση της Κίνας να αγοράσει ομόλογα, τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ πως συζητά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τις συστάσεις ξένων οίκων για αγορές ελληνικών τίτλων αλλά και το γεγονός των ουσιαστικών κερδών που αποκομίζουν όσοι τοποθετήθηκαν σε ελληνικούς τίτλους αψηφώντας τις Κασσάνδρες, φέρνουν σε πρώτο πλάνο το «τόλμημα» της έκδοσης ετήσιων τίτλων."

Αυτά σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, αναδεικνύοντας το «κλειδί», που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για την αγορά. Σύμφωνα με το ίδιο θέμα… το εγχείρημα μέχρι τώρα θεωρούνταν παράτολμο, καθώς το επιτόκιο που θα απαιτούσαν οι δανειστές θα ήταν πάνω από το 5% του μηχανισμού ενίσχυσης της οικονομίας. Η πτώση των spread των τελευταίων ημερών όμως και η γενικότερη μεταστροφή του κλίματος που παρατηρείται, επιτρέπει σχεδιασμούς έκδοσης ετήσιων τίτλων με προσδοκία αποδόσεων χαμηλότερων του 5%.

Πολλοί παίκτες θεωρούν, πως όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων διαμορφώνουν ένα χαλαρότερο πλαίσιο και για το ΧΑ, δικαιολογώντας έτσι την αντίδραση των βασικών δεικτών και μετοχών. Στις 1.581,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 778,5 ο FTSE 20 με οδηγό την Εθνική και τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ο συγχρονισμός του ΧΑ με την κίνηση των ξένων αγορών αποτελεί το κατ΄ αρχήν ενθαρρυντικό στοιχείο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Καθότι συνδυάζεται με την επαναφορά του DJIA σε υψηλά 5 μηνών, την πειστική ανοδική διάσπαση της σημαντικότατης περιοχής των 6.360 μονάδων για τον DAX (διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 6.434 με 2,05%) και με το ευρώ στο όριο των 1,40… με όσα αυτά συνεπάγονται για τη συνέχεια.

Πρόσθετα λειτουργεί η αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και να «σαρώνουν» τραπεζικούς τίτλους.

Ούτως ή άλλως οι διαθέσεις τους είχαν γίνει φανερές από τα χαμηλά της Εθνικής και τα 7,03-7,12 ευρώ (στις 1-5/10). Παράμετρος, που συνέβαλε στην επανατοποθέτηση τους ήταν η διαφοροποίηση των spreads των ελληνικών ομολόγων τις ημέρες που έπιαναν… ουρανό τα αντίστοιχα των ιρλανδικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων.

Ωφελημένες οι τράπεζες από την χαλάρωση στο θέμα των επιτοκίων, καθώς αποτυπώνεται άμεσα στα χαρτοφυλάκια τους δικαιολογώντας την συντονισμένη τοποθέτηση και ορισμένων ξένων παικτών.

Με τις τράπεζες ο 20άρης υπερέβη πολύ άνετα τις 762 και πέρασε μέσα στο εύρος των 770-790 μονάδων. Μία (άντε δύο) καλές συνεδριάσεις χρειάζεται το ΧΑ και δεν αποκλείεται να υποχρεωθούμε να αλλάξουμε… επί τα βελτίω την προσέγγιση μας, καθώς επόμενοι στόχοι για τον FTSE 20 διαμορφώνονται προς τις 880 μονάδες.

Δεν βιαζόμαστε όμως, καθώς σήμερα- αύριο δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί μερική κατοχύρωση θέσεων καθώς αρκετοί διορατικοί αποκομίζουν λ.χ από την Εθνική «γεμάτο» 1,4 ευρώ ανά μετοχή. Υψηλές και οι αποδόσεις από άλλες τραπεζικές μετοχές, που λογικά παραμένουν στο προσκήνιο καθώς ακολουθεί ο επόμενος γύρος εξελίξεων στον κλάδο.

Εάν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα για τον FTSE 20 και δεν «κινδυνεύσει» σήμερα- αύριο η κρίσιμη περιοχή των 749 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της διάχυσης του ενδιαφέροντος και προς άλλες μετοχές του 20άρη και τις μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Διαθέσεις να ακολουθήσουν την αντίδραση έδειξαν και ορισμένες μετοχές της χαμηλότερης κατηγορίας, που αξίζει να προσεχθούν στο ενδεχόμενο της περαιτέρω αντίδρασης της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο, πως τίτλοι μικρότερων εισηγμένων όπως Centric, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ, Sprider, Αττικάτ, Σωληνουργεία Κορίνθου έδειξαν διάθεση να ακολουθήσουν. Αντίδραση με αρκετές συναλλαγές και τζίρο που αν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των «μεγάλων» μπορεί να έχει συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v