Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπια κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

Μετά το ανοδικό ξεκίνημα, παρατηρούνται διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στον τραπεζικό κλάδο, όπου ξεχωρίζουν συναλλακτικά Εθνική και Κύπρου. Ζητούμενο για τον ΓΔ παραμένει το κλείσιμο άνω των 1.594. Κέρδη για ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ.

Περίπου αναμενόμενο ξεκίνημα στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να περιορίζεται σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, ενώ ανοδικά έχουν ξεκινήσει και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, 40 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1.594,48 μονάδες για να υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια, να χάσει τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο, να υποχωρήσει μέχρι τις 1.578,56 μονάδες και από εκεί και πέρα να αναλώνεται σε διακυμάνσεις και συνεχείς αλλαγές προσήμου, ενώ η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών (όσων έχουν κάνει μέχρι τώρα τον… κόπο να πραγματοποιήσουν συναλλαγές) διαμορφώνεται περίπου στο 2 προς 1.

Ζητούμενο τεχνικά για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι η επιστροφή του Δείκτη σε θετικό πρόσημο και ει δυνατόν κλείσιμο υψηλότερα των 1.594 μονάδων.

Οσον αφορά τις επιμέρους μετοχές εκτός 20άρη, με σχετικά ανοδικά διαθέσεις κινούνται Πλαστικά Θράκης, Παρνασσός, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass και Vell Group, ενώ επιθετικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης επιδεικνύουν οι αγοραστές στον τίτλο της Αλφα Γκρισιν.

Μπαίνοντας στα στενά όρια του 20άρη, για μια ακόμα συνεδρίαση τη μερίδα του λέοντος από πλευράς ενδιαφέροντος και συναλλαγών διεκδικούν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι. Εκτός τραπεζικού ταμπλό, με αξιοπρόσεκτα κέρδη κινούνται Βιοχάλκο και MIG, αλλά στην περίπτωση της πρώτης ο όγκος συναλλαγών είναι λίγο υψηλότερος των 2.000 τεμαχίων. Αντίθετα, πιέζεται σχετικά ο τίτλος της Ελλάκτωρ με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 85.000 τεμάχια, ενώ οι υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη περιορίζονται σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Τιτάν να μην ενθουσιάζουν ιδιαίτερα για τη συναλλακτική τους δραστηριότητα.

Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό, από πλευράς συναλλαγών ξεχωρίζουν Εθνική Τράπεζα και Τραπεζα Κυπρου, με την πρώτη να ξεπερνά σε όγκο το 1,6 εκατ. τεμάχια και τη δεύτερη να πλησιάζει το 1,5 εκατ. τεμάχια.

Εμφανείς οι διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα μετά το ανοδικό ξεκίνημα όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι πλην της Τράπεζας Πειραιώς (+0,74%) να έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο.

Οι μεγαλύτερες μέχρι στιγμής απώλειες, για τον τίτλο της Εθνικής, που ξεπερνούν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σχετικά αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν Marfin Popular Bank και Alpha Bank.

Πρώτο ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι η όποια προσφορά να απορροφηθεί μέχρι το όριο των 1.570 μονάδων για να επιστρέψουν οι αγοραστές, αναστρέφοντας εκ νέου την εικόνα επί το θετικότερον.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v