Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fast track και στη... Σοφοκλέους

Λίγο… άτσαλη αλλά αναμενόμενη η διόρθωση, καθώς οι τράπεζες είχαν αποδώσει έως και 18% τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Κλειδί οι 749 για τον 20άρη και τα 7,8-8,0€ για την ΕΤΕ. Θα… συγκινηθεί άραγε το ΧΑ από το fast track;

Πήγαν… ταμείο οι αγοραστές στις τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, και οι βασικοί δείκτες μετοχές διόρθωσαν προς τις πρώτες στηρίξεις τους.

Λίγο… άτσαλα είναι αλήθεια αλλά η κίνηση ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη περισσότερο δε από όσους είχαν λάβει θέσεις από χαμηλότερα.

Πρακτικά όσοι πόνταραν από τα χαμηλά των 7,03-7,1 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας μια χαρά βραχυπρόθεσμες υπεραξίες κατοχύρωσαν. Ηταν βέβαια μεγαλύτερη απ΄ ότι περιμέναμε η υποχώρηση, λόγου χάρη των τριών τραπεζικών τίτλων (Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank) αλλά εν πάσει περιπτώσει διασώθηκαν οι πρώτες στηρίξεις και προπάντων οι 749 μονάδες για τον FTSE 20.

Στις 1.541,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 753,8 ο 20άρης και με την Εθνική να διορθώνει κατά 6,41% (!) προς τα 8,03 ευρώ. Ωστόσο παρά το «μεστό 6άρι» της ΕΤΕ ή το άδειασμα σε Alpha Bank, Eurobank και λοιπές τραπεζικές μετοχές και τίτλους του FTSE 20 η Εθνική παρέμεινε υψηλότερα των 7,9-8,0 ευρώ.

Ζώνη στήριξης, που επισταμένα αναφέρονταν εχθές από τα πρώτα σχόλια του euro2day, καθώς η επιβεβαίωση της θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη κίνηση προς τα 8,8 ευρώ.

Εχθές η μετοχή της Εθνικής έγραψε τοπικό υψηλό στα 8,71 ευρώ όπου βγήκαν πολλές ρευστοποιήσεις, φυσιολογικές και αναμενόμενες όταν έχεις αποκομίσει υπεραξίες 12-16% μέσα σε 6-8 συνεδριάσεις.

Όμως για να έχει ισχύ το ανοδικό σενάριο θα πρέπει σήμερα το αργότερο στο διήμερο 18-19/10 οι βασικές τεχνικές παράμετρες να επανέλθουν σε ανοδική φορά.

Ενδεχόμενη διόρθωση του 20άρη χαμηλότερα των 735-738 μονάδων θα αποτελούσε κατ΄αρχήν αποθαρρυντική ένδειξη αν και σε αυτή τη φάση το ΧΑ χρειάζεται τη στήριξη-συνδρομή και των ξένων χρηματιστηρίων.

Στα επί μέρους η πώληση του 51% της Telekom Srbjia (με την Eurobank Sec να έχει δημοσιεύσει τελευταία σχετική έκθεση για τον ΟΤΕ) και η αναβάθμιση της σύστασης για Motor Oil και ΕΛΠΕ από την Goldman Sachs.

Προσωπικά θα θέλαμε να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό θα…. επιβραβεύσει η επιχειρηματική κοινότητα το νέο επενδυτικό πλαίσιο το… περιβόητο πλέον fast track. Εάν πρακτικά θα… συγκινηθούν ορισμένοι από την σπουδή της κυβέρνησης και κυρίως όμιλοι που ευνοούνται «φωτογραφικότατα» από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στις 6.455 μονάδες, σχετικά υψηλότερα της τιμής-ταμπού των 6.360 μονάδων με τα Συμβόλαια του δείκτη να παραπέμπουν πριν από λίγο σε οριακά ανοδικό άνοιγμα προς τις 6.460 μονάδες. Στα όρια του 1,40-1,41 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v