Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονταρίσματα σε συνέχεια της ανόδου...

Στην επιβεβαίωση των στηρίξεων για δείκτες και μετοχές και στη θετική εικόνα που διαγράφηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής ποντάρουν οι βραχυπρόθεσμοι για συνέχεια της ανόδου. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Στην θετική εικόνα, που διαμορφώθηκε από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ποντάρουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που προσβλέπουν σε συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης.

Μάλιστα η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και μετοχές στάθηκε αφορμή για να επανακάμψουν οι αγοραστές με πιεστικότερες εντολές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Λεπτομέρειες, αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεων ανθρώπων της αγοράς αναφέρονται στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Πρακτικά όμως η αντίδραση του Γενικού Δείκτη από το τοπικό χαμηλό των 1.535 (στην αρχή της 15/10) κυρίως όμως η ανθεκτικότητα των στηρίξεων των 749 μονάδων για τον FT20 και των 7,8 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής φαίνεται, πως έφεραν νέο “βραχυπρόθεσμο χρήμα”.

Σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς του DAX στην Φρανκφούρτη και την περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου επενδυτικά κεφάλαια φέρεται να επανατοποθετήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην σελίδα της www.fxcm.gr και στις επί μέρους στήλες υπάρχει επίσης επαρκές πληροφοριακό υλικό για στοιχεία μετοχών μέχρι ασφάλιστρα Συμβολαίων χρυσού.

Στην ουσία το ελληνικό χρηματιστήριο είχε επιπλέον λόγο για να προσελκύσει «κερδοσκοπικό χρήμα», μετά τα νέα εύσημα από τον επικεφαλής ανάλυσης της ΕΚΤ. η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο βάσει των σημερινών δεδομένων…σημείωσε ο Juergen Stark μόλις μία μέρα μετά την ανάλογη τοποθέτηση του Axel Weber, επικεφαλής της Bundesbank. Σχετικά αναφέρονται σε θέματα του euro2day.

Ορισμένοι παίκτες επιχείρησαν να αποδώσουν μέρος της ανοδικής αντίδρασης και στην επικείμενη ψήφιση του… περίφημου fast track, που υποτίθεται ό τι θα ελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει έργο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Επιχείρημα, που πρακτικά δεν φαίνεται να πολύ…αποτυπώθηκε στο…ταμπλώ, καθώς μετοχές εταιρειών που πιθανόν να ευνοηθούν (άμεσα είτε έμμεσα) δεν είχαν αξιόλογη κινητικότητα.

Πιθανότατα η περίπτωση του Ελλάκτορα να μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική ωστόσο η μετοχή έχει πιεσθεί τόσο πολύ, που δικαιολογεί έστω μία τεχνικής μορφής αντίδραση προς τα 3,3-3,5 ευρώ. Εν πάση περιπτώσει όταν ψηφισθεί το νομοσχέδιο και μπουν μπροστά οι πρώτες επενδύσεις θα δούμε εάν αξίζει να…ριψοκινδυνεύσουμε την προεξόφληση σε συγκεκριμένα χαρτιά.

Στη συνεδρίαση παρέμεινε ωστόσο ζωηρό το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής, που μετά την επιβεβαίωση της στήριξης των 7,8-8,0 ευρώ αντέδρασε και πάλι υψηλότερα. Οι εντολές αγοράς έγιναν πιεστικότερες σταδιακά μετά τις 14,30 με κωδικούς της… αλλοδαπής (κυρίως από το City) να κάνουν την εμφάνιση τους. Από την στήλη αναφέρεται εδώ και καιρό η εκτίμηση, πως μέσω της Εθνικής επιχειρείται η μερική επιστροφή στις αγορές και άλλων τραπεζών και ευρύτερα ίσως και της ελληνικής οικονομίας.

Η επαναφορά και άλλων τραπεζικών μετοχών σε ανοδικό κανάλι (Alpha Bank, Eurobank) αλλά και τίτλων όπως ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ ώθησε τον Ftse20 προς τις 760 μονάδες. Για να μείνει σε ισχύ το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο θα πρέπει ο 20άρης να επανέλθει άμεσα προς τις 770-790 μονάδες περιοχή που αποτελεί ισχυρή αντίσταση. Στόχος για τον δείκτη παραμένει η επαναπροσέγγιση των 820 μονάδων, που θεωρείται ζώνη τιμών «αλλαγής τάσης». Στην ιστοσελίδα της www.solidus.gr αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις Διεθνείς Αγορές ενώ γίνεται και τεχνικής μορφής προσέγγιση-ανάλυση.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό καθώς κερδίζουν έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι σκέψεις για στενότερη συνεργασία μεταξύ Εθνικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι συνέργειες, που ξεκίνησαν με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ φαίνεται πως έχουν συνέχεια. Ετσι το ΤΤ εκτός από τα κεφάλαια που διέθεσε στην διαδικασία (ουσιαστικά χρηματοδότησε και τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος) φέρεται να ετοιμάζει και άλλες κινήσεις κεφαλαιακής στήριξης.

Σκέψεις εκφράζονται και για το ενδεχόμενο διάθεσης της συμμετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αττικής. Το ΤΤ ελέγχει το περίπου 22% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ωστόσο η χαμηλή αποτίμηση της τελευταίας φαίνεται να λειτουργεί- προσώρας- ανασταλτικά. Η κεφαλαιοποίηση της Αττικής έχει περιοριστεί στα 262 εκατ. ευρώ και το μερίδιο του ΤΤ σε μόλις 57,6 εκατ. ευρώ. Όμως κατά την εκτίμηση μας- και αποτελεί καθαρά προσωπική θέση και τίποτε περισσότερο- το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται επίσης στο ενδεχόμενο α.μ.κ άλλης τράπεζας μετά την Εθνική.

Πράγματι (όπως αναφέρεται σχετικά στον έντυπο Εκηβόλο, από το φύλλο 656 του ΜΕΤΟΧΟΥ) προηγούμενες φορές συνηθίζονταν η Alpha Bank να ακολουθεί την Εθνική και να προχωρά σε άντληση κεφαλαίων, κάτι που πραγματοποιήθηκε και πέρυσι. Ομως πολύ καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως αυτή τη φορά ξένοι διαχειριστές διερευνούν την πρόθεση της Eurobank να προχωρήσει σε ανάλογη ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.

Κλειδί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει η στάση που προτίθεται να ακολουθήσει ο μεγαλομέτοχος της Eurobank (EFG Consolidated Holdings άμεσων συμφερόντων του Σπ. Λάτση με ποσοστό 42,93%). Αυτό γιατί με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου (προσεγγίζει και πάλι τα 3 δις. ευρώ) και την δομή του φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον για ενίσχυση της θέσης του έως και 1,8-2,0 δις. ευρώ.

Πρακτικά όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι η Eurobank θα μπορούσε να καλύψει αυτά τα κεφάλαια εάν και εφ’ όσον συμμετείχε στην σχετική διαδικασία ο βασικός μέτοχος κατά το σύνολο της μετοχικής θέσης του. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι απώλειες και υποαξίες που έχει γράψει τα τελευταία 1-2 χρόνια η μητρική καθιστούν επιφυλακτικό τον Σπ. Λάτση για ένα τέτοιο εγχείρημα

Επί μέρους στοιχείο, που έτυχε αναφοράς από χρηματιστηριακούς κύκλους ήταν η αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ. Ορισμένοι απέδωσαν την προσπάθεια αντίδρασης στην προγραμματισμένη (για εχθές το απόγευμα) συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, Guido Kerkhoff.

Στο σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα γίνεται λόγος για «…ζήτημα του διαδόχου του Παναγή Βουρλούμη στην ηγεσία του Οργανισμού». Επίσης αναφέρεται σχετικά, ότι «…οι συζητήσεις των δύο πλευρών για την επιλογή του προσώπου θα διαδεχθεί τον μακροβιότερο μάνατζερ του ΟΤΕ έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο δεν έχει κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία αφού η γερμανική εταιρεία σθεναρά υποστήριξε τον κ. Βουρλούμη για την παραμονή στην θέση του ενώ η πλευρά του δημοσίου είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε αλλαγή φρουράς».

Στα διεθνή συνεχίζεται σταθερά η αποκλίνουσα διακύμανση χρηματιστηριακών δεικτών που αντιστοιχούν σε οικονομίες χωρών με μικρότερο ή μεγαλύτερο χρέος. Ενδεικτική η περίπτωση του ινδικού χρηματιστηριακού δείκτη BSESN, που ακολουθεί ανοδική φορά και του Ftse20 που υποχωρεί εδώ και μήνες. Ο BSESN επανακάμπτει προς τις 21.140 μονάδες, που είναι τα υψηλά του 2008.

Σε ανάλογη κίνηση δείκτες χρηματιστηρίων χωρών της βόρειας Ευρώπης, με προβλήματα χρέους μικρότερα από αυτών του ευρωπαϊκού Νότου. Πρακτικά τη μελέτη διαγραμμάτων δεικτών προκύπτει (σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας ανάλυσης eZMarket) πως ο αγγλικός FTSE-100 κινείται μαζί με αμερικανικό SP-500 (στην πραγματικότητα δείχνει να προηγείται λίγο). Ο αυστριακός ATX και ο γαλλικός CAC ακολουθούν με μια αξιοσημείωτη χρονική υστέρηση, περιμένοντας τις εξελίξεις Ο δε ελβετικός SMI είναι σε φάση ολοκλήρωσης του σχηματισμού πυθμένα.

Σύμφωνα με τον τον φίλτατο Μάνο Χατζηδάκη (και την ομάδα ανάλυσης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ): "Όλη η προσοχή των εγχώριων επενδυτών θα είναι στραμμένη στην Τρίτη, ημέρα όπου 120 εκ. νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα δώσουν ένα στίγμα για την ποιότητα των κεφαλαίων που εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο ενώ θα δώσουν απαντήσεις στην σκοπιμότητα των κινήσεων που έχουν καταγραφεί στον δανεισμό τίτλων αλλά και στην αύξηση των ανοικτών θέσεων στην αγορά παραγώγων.

Αν η απορρόφηση της αγοράς γίνει χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις η αγορά θα απελευθερωθεί και η συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης θα είναι μια αρνητική παρένθεση άγαρμπης κατοχύρωσης κερδών σε μια ανοδική προσπάθεια με ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Σε αντίθετη περίπτωση που οι ρευστοποιήσεις επεκταθούν και ανακοπεί πλήρως το ανοδικό momentum τότε η είσοδος άλλων 250 εκ. τεμαχίων στις 29 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ψυχολογία αναστέλλοντας την όποια επενδυτική διάθεση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε για την διαφυγή πάνω από τις 1.560 μονάδες χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κρατήσει τα σημαντικά κέρδη της κίνησης. Το παρήγορο για τους αγοραστές είναι ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική τεχνική ανατροπή αφού η αγορά επανήλθε την Παρασκευή με περιορισμένους τζίρους σε ισορροπία. Οι κινητοί μέσοι παρέμειναν αγορασμένοι, η διαφυγή από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι συντηρήθηκε και οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν.

Σε ότι αφορά την Εθνική το κλείσιμο του χάσματος που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ είναι μια θετική εξέλιξη και καθώς η μετοχή διατηρήθηκε πάνω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών (7,96) το αγοραστικό σήμα παραμένει σε ισχύ και υποστηρίζεται από τους υψηλούς όγκους των προηγούμενων ημερών. Συμπερασματικά θα αναμέναμε μια εβδομάδα σταθεροποίησης που θα έχει σαν προτεραιότητα την είσοδο των χαρτιών της Εθνικής και μετά οτιδήποτε άλλο.

Ενδεχομένως σε αυτή την προτεραιότητα να εντοπίζεται και η ευκαιρία μιας άγαρμπης υποχώρησης στην οποία θα ήμασταν ζωηρά αγοραστές με στόχο την δημιουργία υπέρβαρων θέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική με κυριότερες αυτές των City group, IBM, Apple (18/10), Coca Cola, Bank of New York, Johnson & Johnson (19/10) Abbott, Morgan Stanely (20/10) και Mc Donald’s, AT&T, Amazon (21/10).


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.549,94 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,4%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 29,42%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 1,82%, ο Mid 40 υψηλότερα 3,74% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 1,77%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι Πρώτες Ύλες (6,87%), τα Προσωπικά και Οικιακά Προιόντα (6,1%), τα Χημικά (4,8%) και η Τεχνολογία (4,45%). Κέρδη 2,77% για Τράπεζες.

Απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-2,93%), των Μέσων Ενημέρωσης (- 1,27%) και οι Κατασκευές & Υλικά (-0,78%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Plias (152,12%), Καρδασιλάρης (53,33%), Ακρίτας (32,39%), Γενική Τράπεζα (26,36%), ΕΚΤΕΡ (21,67%), Ικτίνος (21,54%), Aλφα Γκρίσιν (20,37%), Q&R (19,05%), Nutriart (17,39%), Paperpack (17,24%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ηλεκτρονική Αθηνών (35,9%), Avenir (-33,33%), Κλωνατέξ (ΠΟ)(-25%), Κυριακούλης (-24,59%), Ευρωσυμμετοχές (-22,73%), Sciencs (20,41%) Αττικές Εκδόσεις (-19,48%), Βιοκαρπέτ (-18,75%), Vivere (-18,18%) και ATTI-KAT ( -14,29%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v