ΧΑ: Φοβικά σύνδρομα και … Γαλλικό άρωμα!

Με τις "εφεδρείες" του 20άρη το θετικό πρόσημο στο ΧΑ. Υπεραπόδοση για ΟΤΕ, επιστροφή αγοραστών στην Εθνική. Κινητικότητα και κέρδη σε Εμπορική (+3,77%) και Γενική (+11,65%) λόγω φημών από Γαλλία.  

Δεν πέτυχαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, που δημιούργησε η χθεσινή αξιοπρόσεκτα πτωτική συνεδρίαση, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι και έτσι την διατήρηση του Δείκτη σε θετικό πρόσημο ανέλαβαν οι “εφεδρείες” του 20αρη, όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον τελευταίο να φαίνεται να ευνοείται από την επικείμενη πώληση της Telekom Srbija.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι το θετικό πρόσημο του Δείκτη θα είχε χαθεί, αν δεν σημειωνόταν η “εσπευσμένη” επιστροφή των αγοραστών στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία 5 λεπτά πριν τις 17.00 είχε γυρίσει σε οριακά αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα η επιστροφή των φημών για πιθανή συγχώνευση Credit Agricole – Societe Generale έφεραν κινητικότητα σε Εμπορική (+3,77%) και Γενική (+11,65%), με την δεύτερη να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη (22,36%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος ακόμα απέχει σημαντικά από την νέα (μετά το reverse split) ονομαστική τιμή των 3,19 ευρώ, στην οποία θα γίνει και η εξαγγελθείσα αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων παραγόντων της Αγοράς, η νευρικότητα και η αναζήτηση νέων επιπέδων ισορροπίας θα συνεχιστεί, μέχρι να απορροφηθούν οι νέες μετοχές της Εθνικής που θα μπουν προς διαπραγμάτευση στις 19 και 27 τρέχοντος.

Ασφαλώς και οι συζητήσεις για παράταση αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους και κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στην Τράπεζα να βγει στη διατραπεζική πριν από το τέλος του χρόνου καλά κρατούν, όμως η συντριπτική πλειονότητα των ξένων διαχειριστών συνεχίζει να δηλώνει επιφυλακτική, τόσο για το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα, όσο και για το διεθνές.

Μάλιστα αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από την συνεχιζόμενη αναρρίχηση του Euribor τριμήνου, που βρίσκεται σε υψηλά 15μηνου (!)

Σε θετικό έδαφος και μικρά κέρδη τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς η μέχρι στιγμής γνωστή ειδησεογραφία έδειξε να ενθαρρύνει, βραχυπρόθεσμα, την ψυχολογία των αγοραστών (όμως και εδώ τα πράγματα δείχνουν υπό αμφισβήτηση μετά το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street).

Έτσι, πράσινο φως για νέο κύκλο παροχής ρευστότητας στις πιστωτικές Αγορές, έδωσε με σημερινή του ομιλία ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα στοιχειοθετούν περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση από την Fed. O κ. Ben Bernanke δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία δείχνουν ότι η Federal Reserve έχει περιθώρια να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα ρευστότητας, ώστε να τονωθεί η Αμερικανική ανάπτυξη, η οποία κατά τον κεντρικό τραπεζίτη δεν θα κινηθεί του χρόνου πολύ υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση από την Αμερικανική οικονομία, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, εμφανίζοντας βελτίωση 0,6%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,4%.

Τέλος, ο δείκτης μεταποίησης Empire εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 15,7. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης, που καταγράφει τα επίπεδα μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, θα διαμορφωθεί στο 6 από 4,1 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που μόλις έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη που σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,4%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,77%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -29,42% και -38,66% αντίστοιχα.

Στα σημεία υπερίσχυσαν οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη που ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες για ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για την Μυτιληναίος, απλά θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για MIG (-6,82% και ανεκτέλεστο υπόλοιπο αγορών 320473 τεμ.) και Βιοχάλκο (-3,82%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική και Jumbo, του 1% για Ελλάκτωρα, Alpha Bank, Eurobank και αρνητική ημερήσια μεταβολή με μικρότερες απώλειες για την Κύπρου, που διέψευσε όσους “ποντάρισαν” σε ανοδική αντίδραση μετά την λήξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 1535,03 μονάδες (10.45), για να ακολουθήσει πορεία διακυμάνσεων και αλλαγής προσήμων.

Σταδιακά εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 1557,48 (15.47) μονάδων, όμως οι αγοραστές σχετικά γρήγορα έχασαν τον “ενθουσιασμό” τους στον Τραπεζικό κλάδο, ο Δείκτης υποχώρησε εκ νέου προς τις 1540,20 μονάδες (16.53) “φορώντας” προς στιγμήν και αρνητικό πρόσημο, για να σημειωθεί “επέμβαση του ιππικού” και να τον κλείσει στις 1549,94 μονάδες με κέρδη 0,53%.

Ο τζίρος σαφώς μειωμένος (ο μικρότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) περιορίστηκε στα 116 εκατ. από τα οποία τα 11,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών και 17 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 11,65%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα ενισχυθεί η νευρικότητα σε διεθνείς Αγορές και Χ.Α. εκτιμά μετά σχετικής βεβαιότητας ο Κώστας Βέργος.

Είναι πιθανή στο επόμενο διάστημα η ενίσχυση της νευρικότητας τόσο στις ξένες Αγορές όσο και στο Χ.Α. Μετά τα μικρά κέρδη που κατοχυρώθηκαν στα ξένα Χρηματιστήρια, οι ξένες Αγορές επιστρέφουν στο γνωστό τοπίο των διακυμάνσεων. Η άνοδος υποβοηθήθηκε από την διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ΕΥΡΩ, την αναμενόμενη ενίσχυση της Αμερικάνικης οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα, τη διαφαινόμενη στήριξη του ΕΥΡΩ και τα καλά εταιρικά κέρδη.

Όμως, καθώς τα άσχημα μακροοικονομικά τρομάζουν τους επενδυτές, αναμένεται αποκόμιση κερδών που δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Η νευρικότητα ξεκίνησε από τις ανησυχίες για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, τις τιμές παραγωγού και το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερη διάσταση αν υπάρξει συνέχεια. Ενθαρρυντικό στοιχείο στην παρούσα φάση η κατοχύρωση νέων υψηλών τιμών στις ξένες Αγορές και οι αποφάσεις νέων Ασιατικών Κρατών, να χαλαρώσουν την επιτοκιακή τους πολιτική, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη, ενώ και τα αποτελέσματα ξένων Τραπεζών δημιουργούν αισιοδοξία.

Στην Ελλάδα η επιτυχία της αύξησης της Εθνικής και οι δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων ενίσχυσαν τα κύρος της Χώρας σε μία δύσκολη περίοδο. Όπως είχε εκτιμηθεί, η Ελληνική χρηματιστηριακή Αγορά αξιοποίησε την αφορμή να κάνει ανάκαμψη τεχνικής φύσεως δύο εβδομάδων, συγκυριακά συμπίπτοντας χρονικά με την λήξη της Αύξησης Κεφαλαίου της Εθνικής και μέχρι να εισέλθουν σε διαπραγμάτευση τα νέα τεμάχια. Όμως η κίνηση διεκόπη μάλλον απότομα.

Η εγχώρια Αγορά κινήθηκε με επιτυχία ως τις παρυφές των 1.600 μονάδων. Σε αυτά τα επίπεδα όμως, διεφάνη έντονα η διάθεση για κατοχύρωση κερδών, όπως εξάλλου αναμένονταν. Θα ήταν λογικό να αναμένεται σταδιακή διολίσθηση προς τις 1.460 μονάδες, επίπεδα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση τοποθετήσεων, χωρίς επί του παρόντος να είναι βέβαιο ότι θα είναι επίπεδα στήριξης σε βραχυχρόνια βάση, τονίζει ο πρόεδρος των πιστοποιημένων αναλυτών.

Την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη προσπαθεί να αναλύσει ο Απόστολος Μάνθος και τονίζει: “Από απόψεως ημερήσιων διαγραμματικών σχηματισμών είχαμε επισημάνει από την προηγούμενη τεχνική ανάλυση (07/10), ότι η «συμπεριφορά» του Δείκτη σε μια πιθανή είσοδό του ανάμεσα στον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών, στις 1564 μονάδες και στην ανοδική γραμμή, στις 1598 μονάδες θα κρίνει κατά πολύ τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του. Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι εάν ο Δείκτης δηλώσει αδυναμία περαιτέρω ανοδικής κίνησης τότε θα πρέπει να αναμέναμε άμεσο καθοδικό “pullback” προς τις 1500 με 1480 μονάδες.

Όντως ο Γενικός Δείκτης ενώ εισήλθε με ανοδικές «περγαμηνές» κατά τη συνεδρίαση της 13 Οκτωβρίου μέσα στο εν λόγω επίπεδο (κλείσιμο : 1581 μον.) στη συνέχεια αναίρεσε τη κίνησή του αρνούμενος επιδεικτικά να βρεθεί αντιμέτωπος με την ισχυρή γραμμή αντίστασης, στις 1598 μονάδες περίπου.

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι και το Bearish Engulfing Pattern, που αποτυπώθηκε στο ημερήσιο chart τιμών του δείκτη καθώς το χθεσινό μαύρο candlestick κάλυψε εξολοκλήρου (engulfing) το λευκό της προχθεσινής συνεδρίασης. Στη βιβλιογραφία των candlesticks όταν υφίσταται ένας τέτοιος σχηματισμός τότε στατιστικώς κατά 72% ακολουθεί profit taking”.

“Εκτός προγράμματος” χαρακτήρισε την χθεσινή σημαντική υποχώρησε ο Μάνος Χατζηδάκης, όμως αναγνωρίζει ότι η σημερινή αδύναμη εικόνα της Αγοράς επαναφέρει το “όξινο περιβάλλον”.

Η τεχνική εικόνα αν και δεν έχει ακόμα διαγάγει ως προς το ανοδικό της momentum έχει πλέον προσεγγίσει ένα κομβικό σημείο καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από τις 1.540 μονάδες με τζίρο ανάλογο των προηγούμενων συνεδριάσεων επιβάλει πιο συντηρητικές κινήσεις ενδεχομένως και αύξηση ρευστότητας σε κάποιο βαθμό για την αντιμετώπιση πιο δυσάρεστων καταστάσεων.

Ωστόσο υποχώρηση της Αγοράς προς την περιοχή των 1.520 μονάδων θα μας έβρισκε αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι η έντονη πίεση δεν υποστηρίζεται επαρκώς από ένα μόνο εταιρικό γεγονός το οποίο είναι ευρέως γνωστό.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στο … βάθος η Αγορά “υπόσχεται” άνοδο.

Η απορρόφηση της προσφοράς τίτλων κυρίως της Εθνικής Τράπεζας είναι το επόμενο “στοίχημα” της εγχώριας χρηματιστηριακής Αγοράς.

Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στην τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία η ψυχολογία των επενδυτών έχει βελτιωθεί χάρη και στην θετική έκβαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Επίσης το καλό κλίμα που υπάρχει στα διεθνή χρηματιστήρια διαμορφώνουν νέα δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και να φθάσει ακόμη και τις 1.750 μονάδες, αν δημιουργηθεί στην Αγορά η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση φθάνει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που η ίδια έχει για φέτος.

Το κόστος δανεισμού της Χώρας και τα προσδοκώμενα deals στο Τραπεζικό κλάδο είναι οι βασικοί πυλώνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στους οποίους αναμένεται να “πατήσει” η επενδυτική κοινότητα για να υλοποιήσει τα σχέδια της.

Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι οι μελλοντικές προσδοκίες του Χρηματιστήριο Αθηνών περνούν κι από τον φόρο υπεραξίας των μετοχών, ο οποίος να σημειωθεί αν εφαρμοστεί θα είναι η “ταφόπλακα” της εγχώριας Αγοράς, ενώ οι “εμπνευστές” του σχεδίου είναι μάλλον ανίδεοι, τονίζει με έμφαση ο αναλυτής της Πήγασος (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που διατήρησε τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς διαφορετική συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν σημαντικά τις υποτιμήσεις στο 1,11%., ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 1,35%

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9130, τιμή εκκαθάρισης 745,18) κινήθηκαν μεταξύ 743 και 758,75 μονάδων.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (1180000 Εθνική, 5000 ΟΤΕ, 10000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5974), Alpha Bank (1406), Πειραιώς (733), Eurobank (1033), ΟΤΕ (1082), Ταχ. Ταμιευτήριο (129), Κύπρου (1184), MIG (824), Μυτιληναίος (502), ΔΕΗ (231), Αγροτική (189), MPB (350), Coca-Cola (313), Motor Oil (116), Βιοχάλκο (104), Ελ. Πετρέλαια (114), ΟΠΑΠ (381).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (88972 τεμ.), Πειραιώς (105000 τεμ.), Alapis (50000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (28000 τεμ.), Εθνική (73547 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7585182 τεμ.), Eurobank (14552523 τεμ.), Εθνική (48506158 τεμ.), Κύπρου (11520377 τεμ.), Πειραιώς (11804121 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 800 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,16 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 14/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: Τραπεζα Κυπρου ΛΙΜΙΤΕΔ. ISIN: CY0000100111. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 604.205.955 μετοχές. Συναλλαγή (14 Οκτωβρίου 2010): 100.000 μετοχές. Καθαρή Ανοικτή Θέση (13 Οκτωβρίου 2010): 1.013.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,17%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v