Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ και Wall ρυθμιστές της τάσης στη Σοφοκλέους

Σε σημείο ισορροπίας το ΧΑ περιμένει, όπως και η λοιπή Ευρώπη, τον… Αμερικάνο. Οριακά πάνω από τις 749 μονάδες ο FTSE 20 και με την Εθνική στα 8,10 ευρώ να περιμένει τις… νέες μετοχές.

Πονταρίσματα στη συνέχεια της ανόδου αλλά με τη προϋπόθεση πως η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ θα κάνει την… χάρη στις αγορές. Στις 1.549 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 756,7 ο FTSE 20 με την Εθνική και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο του παιχνιδιού.

Στα 8,10 ευρώ «κράτησε» το όριο του 8 η μετοχή της Εθνικής και προπάντων την… στηριξούλα στα 7,8-8,0 ευρώ. Όμως η Εθνική έχει μπροστά της την είσοδο των νέων μετοχών, με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Αρκετοί είναι αυτοί, που ριψοκινδυνεύουν ποντάρουν σε χαμηλότερες τιμές (κάτω και από τα 7,8 ευρώ) λαβαίνοντας ανάλογες θέσεις σε Συμβόλαια αλλά και στην υποκείμενη αγορά.

Αρκετοί όμως είναι αυτοί, που περιμένουν κάτι καλύτερο σε ορίζοντα εβδομάδας προεξοφλώντας πως ο Ομίλος έχει αναπτύξει ανθεκτικά αντανακλαστικά.

Ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη διελκυστίνδα μεταξύ βραχυπρόθεσμων πωλητών-αγοραστών στον τίτλο σηματωρό όχι μόνο των τραπεζών αλλά και του 20άρη.

Και κάνοντας λόγο για τον συγκεκριμένο δείκτη να υπενθυμίσουμε, πως στη συνεδρίαση της 15/10 έκανε χαμηλό ακριβώς στο όριο των 749 μονάδων, επίπεδο απ΄ όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς.

Όμως σε αυτή τη φάση το ΧΑ συγχρονίζεται με τα ξένα χρηματιστήρια, με την Wall που βρίσκεται σαφώς στη θέση οδηγού, διεθνώς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο- σε αυτόν τον γύρο των αγορών- δεν είναι πλέον το… τόσο κακό παιδί… απεναντίας θα λέγαμε αρχίζει και δίνει πάλι υπεραξίες, αποδόσεις από ομόλογα και προμήθειες στους ξένους.

Συνέπεια αυτών η μετατόπιση της κριτικής και της προσοχής των ξένων προς τους άλλους δύο αδύναμους την Πορτογαλία και Ιρλανδία. Κάτι που θα επιβεβαιωθεί αυτές τις ημέρες και σε Κοινοτικό επίπεδο.

Πρακτικά αυτό μας αφήνει λίγο… αέρα να κινηθούμε και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας για τη συνέχεια. Εάν δηλαδή το ΧΑ μπορεί να υπερβεί τις 1.600 μονάδες, ο FTSE 20 να αντιδράσει προς τις 770-790 και πάλι και εάν οι τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις για ακόμη έναν γύρο.

Στα υπόψη των παικτών του 20άρη και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΤΕ, όπου Αθήνα και Βερολίνο φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην επίλυση πολλών θεμάτων, πέραν του διοικητικού.

Αυτό, που φαίνεται να απασχολεί τους παίκτες είναι βεβαίως και η… τύχη της δημόσιας πρότασης, που αργά ή γρήγορα δεν θα αποφύγουν οι γερμανοί της Deutsche Telekom. Στα 5,68 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, που εάν υπερβεί πειστικά τα 5,8-6,0 ευρώ τότε ένα βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα ίσως και να είχε περισσότερο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v