Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κτίζοντας άμυνες στην Εθνική

Αμυνες θα χρειαστούν σε μετοχές του FΤ 20 και την Eθνική με ζητούμενη την απορρόφηση της φυσιολογικής πίεσης που θα ασκηθεί στη μετοχή. Σε φάση κορύφωσης της ανοδικής φάσης η Wall. Σε ετοιμότητα βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Κινήσεις τακτικής και στάση αναμονής στο ΧΑ, καθώς οι αγορές περιμένουν το επόμενο σήμα της Wall και το ενδεχόμενο μίας απαραίτητης διόρθωσης, προτού "δοκιμασθούν" τα νέα "υψηλά".

Στις 1.557,2 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 758,8 ο Ftse20, πέριξ των 1.630 οι τράπεζες με την Εθνική στα 8,10 ευρώ. Ούτως ή άλλως όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος… ξεκίνησε κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ λόγω νέων μετοχών της Εθνικής και των στοιχείων από την Eurostat.

Σε αυτή τη συγκυρία η Wall "κράτησε" την ανοδική φορά εχθές λόγω τραπεζών συμβάλλοντας σε κάποιο βαθμό στην εξισορρόπηση της τάσης και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ζητούμενη παραμένει η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της Εθνικής, που για ευνόητους λόγους ελκύει υψηλές θέσεις δανεισμένων μετοχών και Συμβολαίων πώλησης στα παράγωγα.

Στον όμιλο, θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουν ετοιμάσει τις… άμυνες τους για αυτές τις ημέρες, εάν κρίνουμε μάλιστα από τα τελευταία "φροντισμένα" κλεισίματα της μετοχής. Μετά τα 7,75 ευρώ της 8/10 η τιμή λίγο έτσι λίγο αλλιώς διαμορφώνεται σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ γράφοντας μάλιστα και ένα τοπικό υψηλό στα 8,71 ευρώ (στις 14/10).

Η μετοχή της Εθνικής σε συνδυασμό με την διακύμανση του 20άρη παραπέμπουν σε επιμελημένη διαχείριση της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς όσο παραμένει η λογική πίεση στην τραπεζική μετοχή λειτουργούν εξισορροπητικά άλλες δυνάμεις.

Πότε η ΔΕΗ, πότε η CCH, άλλοτε οι Μυτιληναίος, Ελ.Πε ή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται το χθεσινό… ξεπέταγμα του Ελλάκτορα. Στα 3,20 ευρώ με 7,4% και με τις περισσότερες συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση της 20/9 θα μπορούσε να αποτελεί έναν σηματωρό για τη δεύτερη ταχύτητα του Ftse20.

Για τη μετοχή δοκιμάζεται η πρώτη ισχυρή αντίσταση, που εάν διασπασθεί θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή προς τα 3,6-3,8 ευρώ τάση που υπό προυποθέσεις θα αφορούσε και άλλους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Όμως η κίνηση μίας μετοχής, όπως ο Ελλάκτωρ σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με την κίνηση των λοιπών τραπεζικών μετοχών, των αντοχών της Εθνικής και των δυνάμεων που διαθέτουν μη τραπεζικά χαρτιά (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Κατά την εκτίμηση μας ζητούμενη είναι η απορρόφηση της φυσιολογικής πίεσης που αναμένεται στη μετοχή της Εθνικής, η επιβεβαίωση των στηρίξεων (7,80-8,00) και ο συγχρονισμός με τα ξένα χρηματιστήρια.

Στην Wall όμως οι δύο βασικότεροι δείκτες φαίνεται να είναι κοντά στην κορύφωση αυτής της ανοδικής κίνησης με ενδεικτικότερη την διαγραμματική απεικόνιση του S&P 500. Εάν ακολουθήσει ελεγχόμενη υποχώρηση στην Wall και τις ευρωαγορές το λογικότερο είναι πως θα δοκιμασθεί και η ελληνική. Στην περίπτωση, που το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο παραμένει ενεργό τα πιθανά χαμηλά θα μπορέσουν να αποτελέσουν εφαλτήριο ακόμη ενός ανοδικού κυματισμού, που θα παρασέρνει και στο ΧΑ τους βασικούς δείκτες αρκετά υψηλότερα.

Για τον FΤ 20 και την Εθνική ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των δεύτερων στηρίξεων (720-730 μονάδων και 7,50 ευρώ) περιοχών που θα μπορούν στη συνέχεια να αποτελέσουν νέα αφετηρία. Πρακτικά μένει να φανεί κατά πόσον η προσπάθεια για επαναπροσέγγιση των 8,80 ευρώ (για τη μετοχή της Εθνικής ) θα χρειαστεί πρώτα την επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Και για την υπέρβαση των 770-790 μονάδων για τον 20άρη θα επιδειχθεί ανάλογη συμπεριφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v