Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: (Ξανα)δοκιμάζοντας τις 1.600

Επανέρχεται προς τις 1.600 μονάδες το ΧΑ, καθώς η Εθνική φέρνει τον FΤ 20 σε στρωτό ρυθμό. Υπεραπόδοση για τράπεζες αλλά και επιμέρους μετοχές του 20άρη. Πτώση για Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου.

Άλλη μία προσπάθεια προς τις 1.600 μονάδες, με την Εθνική και πάλι προς τα 8,3 ευρώ. Με τις ευρωαγορές οριακά χαμηλότερα αλλά με τον DAX πάντα κοντά στις 6.600 (!) μονάδες.

Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά 10-15΄ η συνεδρίαση δείχνει να μπαίνει σε ρυθμό καθώς οι βασικοί δείκτες, μετοχές παίρνουν πόντους από τα αρχικά χαμηλά.

Από τις 1.583 προς τις 1.598,5 ο ΓΔ, ανάλογα ο Ftse20 προς τις 779 μονάδες, με τις μετοχές του 20άρη η μία μετά την άλλη να αποκτούν σταθερότερη φορά. Στα 8,3 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 5,19 ευρώ η Eurobank υψηλότερα όπως και η Alpha Bank στα 5,41 ευρώ παρασύροντας και τις υπόλοιπες δυνάμεις της κατηγορίας.

Η χθεσινή… έκπληξη της Εθνικής μπορεί να στάθηκε η αφορμή για βραχυπρόθεσμες κινήσεις, κατοχύρωση θέσεων και νέο… δανεισμό τίτλων (για πωλήσεις) αλλά φαίνεται πως η ομάδα της ΕΤΕ πολύ γρήγορα επαναφέρει την αγορά στην… τάξη.

Εως 0,75% υψηλότερα αντέδρασε (στις 11.10) ο ΓΔ σε ακόμη μία προσπάθεια δοκιμασίας των 1.600 μονάδων. Ωστόσο το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων επικεντρώνεται στον Ftse20- κάτι που φαίνεται από την λήψη αυξημένων θέσεων σε Συμβόλαια του δείκτη και "βαριών" μετοχών.

Το εύρος των 770-790 μονάδων παραμένει ισχυρό σημείο αναφοράς για τον δείκτη με αρκετούς παίκτες να υποστηρίζουν, ό τι ενδεχόμενη πειστική διάσπαση του οδηγεί "αυτόματα" τον FΤ 20 προς τον επόμενο στόχο των 830 μονάδων. Περιοχή, που για πολλούς είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας απ΄ ότι οι τρέχουσες.

Και φαίνεται να έχουν δίκιο καθώς αναλογεί με τα "περίφημα 8,80 ευρώ" της Εθνικής και την αλλαγή τάσης του βαρύτερου χαρτιού του ΧΑ. Προσώρας οι δοκιμές των βασικών δεικτών συνεχίζονται με τα στοιχήματα να… δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τον χρόνο και την σύνθεση της υπέρβασης των 1.600 μονάδων. Ούτως ή άλλως η αγορά κοντά στα χαμηλά της παραμένει, χωρίς σημαντικό ενδιαφέρον πέραν των 8-10 μετοχών, όπου περιορίζεται μέχρι τώρα το παιχνίδι.

Όμως όπως παρατηρούμε λ.χ στον Ελλάκτορα και άλλες μετοχές επιχειρείται να έρθουν στο προσκήνιο, με την τιμή του τίτλου έως και 4,3% υψηλότερα μάλιστα των κρίσιμων 3,4 ευρώ.
 
Με τη μεγαλύτερη απόδοση, βραχυπρόθεσμα, από τις μετοχές του Ftse20 ο Ελλάκτωρ επιβεβαιώνει το πείσμα ορισμένων επενδυτικών κύκλων κυρίως όμως της προοπτικής να ανοίξει λίγο το… παιχνίδι, να αποκτήσει μία κυκλικότητα η αγορά, να κινηθεί λίγο η ρευστότητα και προς άλλες μετοχές.

Οσο οι τράπεζες παραμένουν- για ευνόητους λόγους- στα τρέχοντα επίπεδα και δεν δίνουν σήμα μη ελεγχόμενης διόρθωσης όλο και περισσότεροι επενδυτές θα δοκιμάζουν σε τίτλους του 20άρη, του Mid 40 ή και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Για παράδειγμα η Μέτκα έχοντας υπερβεί τα 8,2-8,4 ευρώ δείχνει ισχυρή για υπέρβαση των 9 ευρώ.

Η διόρθωση της Forthnet στα 0,67 ευρώ μπορεί να "κρύβει" αγοραστές, η ΕΥΔΑΠ εάν αυξήσει λίγο τους τζίρους θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον (προσώρας μόλις 190 κομμάτια), οι θυγατρικές της Βιοχάλκο (Ελβάλ, Σιδενόρ, Χαλκόρ ) κάτι επιχειρούν σε χαμηλές τιμές, ο ΚΛΜ και πάλι πάνω από το ένα ευρώ.

Επι μέρους περιπτώσεις αρχίζουν και αναδεικνύονται σταδιακά, καθώς η αγορά σε ορίζοντα Τ συν 3 δεν παγιδεύει τους βραχυπρόθεσμους. Και αυτό είναι σημαντικό προκειμένου ο ρυθμός των τραπεζών να παρασύρει ακόμη μερικούς από το υπόλοιπο… ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v