Τρίτη εβδομάδα ανόδου στη Σοφοκλέους

Τριάντα μία συνεδριάσεις χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης για να “ξαναδεί” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600. Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με κέρδη 3,61%. Υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Alpha.

Τριάντα μία ολόκληρες συνεδριάσεις χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης για να “ξαναδεί” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων, κάτι που τελευταία φορά είχε συμβεί στην συνεδρίαση της 9/9/2010 (κλείσιμο 1610,83 μονάδες).

Επίσης η εβδομάδα που μόλις έληξε ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,61% και τον Τραπεζικό δείκτη 3,07%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -26,88% και 36,77%, αντίστοιχα.

Το σημερινό κλείσιμο επετεύχθη με την “δεύτερη” ομάδα του 20αρη, καθώς το κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλό ήταν μάλλον επιφυλακτικό και βέβαια με σημαντικά συρρικνωμένο τζίρο που έδωσε δικαίωμα λόγου στους παραμένοντες εκτός Αγοράς.

Εξαίρεση ο τίτλος της Alpha Bank που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συνεχίζει να έχει τεχνικά ζητούμενο υψηλότερα των 5,45 ευρώ για να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 5,90 ευρώ.

Αντίθετα συνεχίζει να απογοητεύει η τεχνική εικόνα της Πειραιώς που δείχνει να δυσκολεύεται αισθητά όταν κινείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,89 ευρώ (-3,47%), κινήθηκε περίπου μόνιμα με αρνητικό και χρειάστηκε “βοήθεια” από τις δημοπρασίες για να κλείσει αμετάβλητη.

Σε περίπτωση συνέχισης της αδύναμης κίνησης, επόμενη στήριξη για τον εν λόγω τίτλο τα 3,50 ευρώ.

Αφήνοντας τα στενά όρια του 20αρη, αξίζει να επισημανθεί κάποια ανοδική διάθεση που έδειξε μικρός αριθμός τίτλων, οι οποίοι κατόρθωσαν να σημειώσουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη μα σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Μερικοί από αυτούς οι: Δίας ΑΕΕΧ (μετά την απόφαση για συγχώνευση με απορρόφηση από την Eurobank σε αναλογία 6,2 προς 1), Ικτίνος, Βωβός, Άβαξ, Fourlis, Eurodrip, Δίας Ιχθ., Μέτκα, θυγατρικές Βιοχάλκο κ.λ.π.

Επιστρέφοντας στον FTSE και εκτός Τραπεζικού ταμπλό, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έδωσαν σημαντικές βοήθειες στον Γενικό Δείκτη προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε “αποχρώσες ενδείξεις” αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων και μετακύλισης του ανακυκλώμενου χρήματος σε άλλες μετοχές του 20αρη και λίγους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου υπάρχει η αίσθηση για περιθώρια καλύτερων αποδόσεων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο ΟΑΣΗΣ ενδοσυνεδριακά και συνετέλεσε στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου της Αεροπορίας Αιγαίου.

Ασφαλώς η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σήμερα εκτός Τραπεζικού ταμπλό, μόνο σαν θετικό μήνυμα μπορεί να εκληφθεί, καθώς το Χ.Α. συνέχιζε μέχρι τώρα να δίνει την απογοητευτική εικόνα Αγοράς ελάχιστων μετοχών, στις ανοδικές συνεδριάσεις.

Αντίθετα όταν επικρατούσαν οι πτωτικές διαθέσεις, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, “τουβαληδόν” και με εντυπωσιακή ευκολία, υποχωρούσε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μικτά παραμένουν τα “εισαγόμενα” μηνύματα. Έτσι κάποιες πρώτες θετικές επισημάνσεις ήλθαν από το Bloomberg που επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο το κόστος ασφάλισης ετήσιων κρατικών τίτλων είναι μικρότερο από το κόστος ασφάλισης μακροπρόθεσμων τίτλων. Κατά το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή είναι "ένδειξη του μειωμένου κινδύνου για το Κράτος που πυροδότησε την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους".

Τα CDSs (το κόστος ασφάλισης ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) για τα ετήσια κρατικά ομόλογα ανέρχονται στις 565 μονάδες βάσης, επίπεδο χαμηλότερο κατά 61 μονάδες από τα CDSs των 10ετών τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA.

Βέβαια το Bloomberg δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το Ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι το δεύτερο πλέον επικίνδυνο από πλευράς κινδύνου χρεοκοπίας μετά της Βενεζουέλας. Τα στοιχεία της CMA δίνουν 44% πιθανότητες χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

Περισσότερο επιφυλακτική η Goldman Sachs θεωρεί ισχυρό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους για το έλλειμμα του 2011, καθώς τα έσοδα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι καθώς η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, το βάρος της υποαπόδοσης των εσόδων θα πέσει στην Κυβέρνηση, όταν η τελευταία θα θελήσει να βγει στις Αγορές το 2012.

Τονίζει ακόμη πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί μια παράταση του προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ή σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει σε εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους το επόμενο έτος.

Εξαιρετικά επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου νέα που προέκυψαν από τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα ενισχύθηκε αναπάντεχα η εμπιστοσύνη μεταξύ των Γερμανικών εταιρειών τον Οκτώβριο, ενώ περισσότεροι βιομήχανοι πλέον σχεδιάζουν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το ινστιτούτο ερευνών με έδρα το Μόναχο, Ifo, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας αυξήθηκε στις 107,6 μονάδες από 106,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρή πτώση στις 106,4 μονάδες.

Υποστηρικτικές για την ψυχολογία των αγοραστών και οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες την αναβολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά έναν χρόνο φέρεται να έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως βασικό λόγο αυτής της αναβολής τα πρακτικά προβλήματα που παραμένουν ως προς την ορθή εφαρμογή της ρύθμισης, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση του σημερινού συντελεστή φόρου επί των συναλλαγών από 0,15% σε 0,20%.

Εμφανής η υπεροχή των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του FTSE, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+6,71%) και Βιοχάλκο (+5,25%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΟΠΑΠ και Alpha Bank, του 2% για Ελ. Πετρέλαια και Κύπρου και του 1% για ΟΤΕ, Εθνική και Coca-Cola.

Θετικό κλείσιμο με μικρότερα κέρδη για Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Πειραιώς και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-1,37%) και απλά αρνητική ημερήσια μεταβολή για Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, υποχώρησε μέχρι τις 1583,69 μονάδες (10.41), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1609,45 μονάδες (17.03) και έκλεισε τελικά στις 1605,82 μονάδες με κέρδη 1,24%, ενώ ο τζίρος μάλλον χαμηλός ξεπέρασε τα 97 εκατ. από τα οποία τα 4,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 εώς 19,05%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Διατηρούνται τα θετικά τεχνικά μηνύματα στο Χ.Α., τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου των πιστοποιημένων αναλυτών, ολοκληρώθηκε η πτωτική κίνηση στην εγχώρια Αγορά, ενώ τα νέα από τις διεθνείς Αγορές είναι καλύτερα από ότι αρχικά αναμένονταν, κάτι που μπορεί να επιτρέψει μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση των χρηματιστηριακών δεδομένων στο επόμενο διάστημα, χωρίς αυτό να αποτελεί μία αλλαγή τάσης.

Οι ξένες Αγορές επέστρεψαν στο γνωστό τοπίο των διακυμάνσεων, όμως τα πρώτα στοιχεία ανεργίας από τις ΗΠΑ δεν είναι άσχημα για αυτή την περίοδο ενώ επίσης η ανάπτυξη στην Κίνα κινείται με ρυθμούς πάνω από 9%, αν και αισθητά πεσμένους σε σχέση με εκείνους που επικρατούσαν το προηγούμενο εξάμηνο.

Επιπλέον, το αδύναμο δολάριο επιτρέπει την ενίσχυση των Αμερικανικών χρηματιστηριακών δεδομένων, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Αμερικάνικης οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα, και τα καλά εταιρικά κέρδη και ταμειακή ρευστότητα των Τραπεζών στις ΗΠΑ, δίνουν ανάσα στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α.

Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μακροοικονομικό τοπίο σε ΗΠΑ και Ασία, όμως οι αποφάσεις περιοριστικής πολιτικής που λήφθηκαν στην Ε.Ε,, και που τιμωρούν Κράτη μέλη που έχουν δημοσιονομική χαλαρότητα δεν επιτρέπουν στην Ευρώπη να ανακάμψει άμεσα και δημιουργούν προϋποθέσεις υποαπόδοσης των Ευρωπαϊκών εταιρειών έναντι των Αμερικάνικων.

Τεχνικά μιλώντας η επαναπροσέγγιση στην εγχώρια Αγορά των επιπέδων των 1.600 μονάδων, συγκλίνει με το θετικό σήμα από τον MACD, που συνηγορεί σε συνέχιση της ανόδου για μία τουλάχιστον εβδομάδα. Επομένως, η διάσπαση των 1600 μονάδων θα μπορούσε να συνοδευτεί από αυξημένο όγκο συναλλαγών και επιπλέον κίνηση προς τις 1690-1700 μονάδες. Το ενδιαφέρον, σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να είναι ισχυρό σε Τραπεζικούς τίτλους και Βιομηχανικές μετοχές, τονίζει ο κ. Βέργος.

Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας εκτιμάται ότι θα παραμείνει εστιασμένο στους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και σε τίτλους οι οποίοι υποστηρίζονται από επιχειρηματικές ειδήσεις (ΔΕΗ, Μετκα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ).

Επιπλέον ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων θα διαδραματίσουν και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες στην Αμερική για το 3ο τρίμηνο του 2010, με τα έως τώρα μηνύματα να είναι θετικά, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που επισημαίνει ότι με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη στη μείωση του spread στα Ελληνικά ομόλογα και τη βελτίωση της ρευστότητας των Τραπεζών.

Επίσης έχουμε τα πρώτα θετικά στοιχεία απο το μέτωπο των καταθέσεων και παρατηρείται αναστροφή της τάσης σε ότι αφορά τη φυγή κεφαλαίων, ενώ πιθανόν η “λελογισμένη” αναθεώρηση του ελλείμματος να έχει προεξοφληθεί από την Αγορά.

Οι επενδυτές πρέπει να αποφύγουν να μπουν στη λογική των αποτιμήσεων δηλαδή πόσο αξίζει σήμερα η Εθνική και πόσο πρέπει να αποτιμηθεί μετά την πώληση του 20% της Τουρκικής Finansbank.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών για να παραμείνει σε ανοδική τροχιά πρέπει να τροφοδοτηθεί με ειδήσεις κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο.

Πάντως η τρέχουσα πορεία της Αγοράς μέχρι τώρα κρίνεται ικανοποιητική και χωρίς να αποκλείονται μικρά διαλείμματα διόρθωσης, θεωρείται πιθανόν το Χ.Α. να βάλει πλώρη για υψηλότερους στόχους, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρών κερδών και ιδιαίτερα υποτονικών συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,20%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4530, τιμή εκκαθάρισης 777,13) κινήθηκαν μεταξύ 763 και 778 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (458600 Εθνική, 60000 Alpha Bank, 40000 Eurobank, 85000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3107), Alpha Bank (1046), Πειραιώς (2112), Eurobank (1010), ΟΤΕ (1956), Κύπρου (838), MPB (122), Ελλάκτωρ (1017), Μέτκα (223), ΟΠΑΠ (641), MIG (101), Μυτιληναίος (149), Σιδενόρ (242), ΓΕΚ (592).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (95308 τεμ.) και Πειραιώς (1042976 τεμ.), Alpha Bank (313302 τεμ.), Eurobank (124126 τεμ.), Κύπρου (93333 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (50000 τεμ.), Αγροτική (56400 τεμ.), Πειραιώς (12000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7125482 τεμ.), Eurobank (12770276 τεμ.), Εθνική (41420818 τεμ.), Κύπρου (12277043 τεμ.), Πειραιώς (11587410 τεμ.).

Ορθή επανάληψη: Η διαχειρίστρια εταιρεία TRAFALGAR ASSET MANAGERS LTD γνωστοποιεί με την από 20/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι την 19η Οκτωβρίου κατέχει –μέσω κεφαλαίων– καθαρή ανοικτή θέση ύψους -1.498.500 μετοχών της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό -0,16% των εισηγμένων μετοχών (956.091.000 μετοχές) της εκδότριας. Τα κεφάλαια (Funds) τα οποία κατέχουν την παραπάνω καθαρή ανοικτή θέση είναι τα ακόλουθα: Trafalgar Azri Fund: -78.624 μετοχές. Trafalgar Catalyst Fund: -366.957 μετοχές. Trafalgar Recovery Fund: - 745.177 μετοχές. Trafalgar Argyll Fund: -193.024 μετοχές. Trafalgar Volatility Fund: -24.718 μετοχές. Trafalgar Lighthouse Map 118: -90.000 μετοχές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία TRAFALGAR ASSET MANAGERS LTD γνωστοποιεί με την από 21/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι την 20η Οκτωβρίου κατέχει –μέσω κεφαλαίων– καθαρή ανοικτή θέση ύψους -1.338.500 μετοχών της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό -0,14% των εισηγμένων μετοχών (956.091.000 μετοχές) της εκδότριας. Τα κεφάλαια (Funds) τα οποία κατέχουν την παραπάνω καθαρή ανοικτή θέση είναι τα ακόλουθα: Trafalgar Azri Fund: -51.732 μετοχές. Trafalgar Catalyst Fund: -331.056 μετοχές. Trafalgar Recovery Fund: - 648.520 μετοχές. Trafalgar Argyll Fund: -164.704 μετοχές. Trafalgar Volatility Fund: -16.488 μετοχές. Trafalgar Lighthouse Map 118: -90.000 μετοχές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 22/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Μέτκα ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: ΜΕΤΚΑ ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (105.000) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,20%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 21 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v