Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα τέσσερα κλειδιά της τάσης...

Σε νέο κύκλο εισέρχεται το ΧΑ με την κεκτημένη ταχύτητα του "ανοδικού Οκτωβρίου". Κλειδιά η διεθνής τάση, οι νέες μετοχές της ΕΤΕ, τα αποτελέσματα τριμήνου και η…πολιτικοποίηση των αυτόδιοικητικών εκλογών.

Μπαίνει στον επόμενο κύκλο η…Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.605,8 και τον Ftse20 από τις 781,7 μονάδες. Με τον Οκτώβριο να "κλείνει" στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής και τον Στέφανο Κοτζαμάνη να κάνει τον απολογισμό του μήνα.

Κύκλος, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.466-1.471 μονάδων για τον ΓΔ στις 30/9-1/10 την Εθνική να ολοκληρώνει επιτυχώς την πολύ σημαντική αύξηση κεφαλαίου και τις αγορές να (ξανά) βλέπουν με κάπως καλύτερη… ματιά την Ελληνική αγορά.

Σε αυτή την συγκυρία βασικοί δείκτες χρηματιστηρίων (κυρίως Wall και Φρανκφούρτη) οδηγήθηκαν υψηλότερα, ισχυρές αντιστάσεις διασπάστηκαν (ειδικά οι 6.360 για τον DAX) το δολάριο συνεχίζει να…ελαφραίνει έναντι του ευρώ, η τακτική ποσοτικής χαλάρωσης ( με μπροστάρη την Federal Reserve) έχει δρομολογηθεί και το ΧΑ…περιμένει τις νέες μετοχές της Εθνικής, τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου, τις κινήσεις στο τραπεζικό προσκήνιο, τις εξελίξεις σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα (πρώτο και καλύτερο αυτό του ΟΤΕ) και βεβαίως τις όποιες συνέπειες μπορεί να κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτό διοικητικών εκλογών.

Είχαν δεν είχαν οι κυβερνώντες προσέδωσαν καθαρά πολιτική χροιά σε μία αναμέτρηση, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλού ενδέχεται να εκτραπεί με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κ α ι για το χρηματιστήριο. Θα δείξει εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί παράπλευρά η οικονομία, η αγορά εν γένει. Προσώρας παρακολουθούμε την τάση που κρατά τον 20άρη στο εύρος των 770-790 μονάδων.

Την Εθνική σταθερά πάνω από τα 8 (αλλά αδύναμη να υπερβεί τα 8,80 ευρώ), την Eurobank σε εμφανή προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης της, επί μέρους μετοχές του 20άρη και τις μεγάλης κεφαλαιοποίησης να επιχειρείται να αυτονομηθούν (ενδεικτική η περίπτωση του Ελλάκτορα) και την αγορά να περιμένει το δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων τριμήνου. Κύκλος, που ξεκινά με την Coca Cola/ 3 E με τον όμιλο να ανακοινώνει μεθαύριο πρώτος τα οικονομικά μεγέθη του, σειρά που προφανώς έχει σημειολογική και ουσιαστική σημασία, και τις τράπεζες να ακολουθούν με σχετική καθυστέρηση. Είναι ενδεικτικό, πως ο όμιλος της Εθνικής ανακοινώνει το δικό του τρίμηνο στις 30 Νοεμβρίου και τον κλάδο να έχει να…δώσει πολλά μέχρι τότε.

Η CCH στα 19,29 ευρώ παραμένει οδηγός της αγοράς και μακράν η πιο αξιόπιστη επενδυτική επιλογή σε βάθος χρόνου. Ομιλος σηματωρός, κατά την εκτίμηση μας, καθώς η διοίκηση του πλειστάκις έχει παρέμβει (και παρεμβαίνει ) ουσιαστικά σε θέματα οικονομικής πολιτικής (μη επιστροφής προς τις επιχειρήσεις, αλλεπάλληλες…έκτακτες εισφορές, αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον κ.λ.π) με τον μεγαλομέτοχο να στέλνει τα δέοντα μηνύματα προς πάσα πολιτική κατεύθυνση. Κάτι, που ακολουθούν και άλλοι ισχυρά και παραδοσιακά ονόματα, καθώς η αναπτυξιακή- επενδυτική προοπτική του οικονομικού επιτελείου μοιάζει…με ανέκδοτο.

Ακολουθούμε την τάση, βραχυπρόθεσμα, συνεχίζοντας το…ποντάρισμα στην πειστική επιβεβαίωση των 770-790 μονάδων που θα έδινε συνέχεια για επαναπροσέγγιση των 830 μονάδων, εξαιρετικά κρίσιμης-τεχνικά- περιοχής σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών αναλυτών. Σε μία περίοδο, που το ευρώ φτάνει στα 1,4050 του δολαρίου και την FED να οδηγεί την επόμενη…φούσκα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v