Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα καύσιμα για συντήρηση της ανόδου

Οσο εγγύτερα των 830 πλησιάζει ο FΤ 20 τόσο περισσότερο χρειάζονται νέοι παίκτες και φρέσκο χρήμα για να επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση. Στον ρυθμό των ξένων αγορών το ΧΑ αλλά και στον… παλμό της εκλογικής αναμέτρησης.

Διευρύνουν τις επιλογές τους οι αγοραστές (όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος), καθώς οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν σημαντικές τεχνικές περιοχές.

Προς τις 1.680 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (κλείσιμο στις 1.637,15 ) προς τις 830 ο FΤ 20 (798,01) με τις τράπεζες να διατηρούν μεν τον ρυθμό αλλά με ικανό μέρος της ρευστότητας να διαχέεται και προς άλλες επιλογές.

Δεδομένου, ότι το ΧΑ έχει συγχρονισθεί με τα ξένα χρηματιστήρια, τις αγορές συναλλάγματος, χρυσού με την πορεία των DJIA, S&P 500 και DAX φρονούμε πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη.

Όμως η κίνηση, που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και καλές αποδόσεις έχει προσφέρει και αναδιάρθρωση θέσεων αλλά το κυριότερο και "διανομές χαρτιών" σε τοπικές κορυφές.

Η χθεσινή αντίδραση του FΤ 20 έως τις 803,4 μονάδες δείχνει μεν την στόχευση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά όχι- κατ΄ανάγκη - την ακριβή πορεία προς την σημαντική αυτή αντίσταση.

Πρακτικά βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που έχουν γράψει υπεραξίες 2 και 3 φορές ακολουθώντας από τα χαμηλά την Εθνική ή την Eurobank, Alpha Bank ή άλλες μετοχές του 20άρη είναι με το… δάκτυλο στο πληκτρολόγιο πώλησης.

Η ενεργοποίηση της κίνησης τους θα εξαρτηθεί από την "κορύφωση" των βασικών παραμέτρων (S&P 500, ευρώ/$, DAX) που για να συνεχίσουν υψηλότερα χρειάζονται άμεσα κατοχύρωση θέσεων, ελεγχόμενη διόρθωση και νέα κίνητρα προκειμένου να εισρεύσει "νέα φρέσκια ρευστότητα" στο Σύστημα.

Για το ΧΑ ο διορατικός αναλυτής και φίλος Δημήτρης Γονιδάκης δίνει τη δική του εκτίμηση, πως "… στη μεγάλη εικόνα όπως τα ξέρουμε. Από το χαμηλό του Οκτώβρη στο 694 η κίνηση έχει φιλοδοξία να φτάσει στο 830 και να διασπάσει και το 885. Όπως το έφτασε εχθές ο Ελάκτωρ".

Θα επιμείνουμε πως στόχος παραμένει η επιβεβαίωση ή όχι των 830 μονάδων πλην όμως για να είναι πειστική χρειάζεται και περισσότερο τζίρο και νέους παίκτες- κίνητρα. Με συναλλαγές της τάξης των 120 και 130 εκατ. ευρώ δεν θα πρέπει να έχουμε και πολλές απαιτήσεις από την αγορά.

Χρειάζονται νέοι παίκτες και φρέσκο χρήμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες μετακυλίονται υφιστάμενα, ενεργά κεφάλαια (κυρίως αυτών, που έχουν… απελευθερωθεί από την α.μ.κ της ΕΤΕ) για να επιχειρηθεί ο επόμενος… βηματισμός

Επιμένουμε να εκτιμούμε, πως για να έχει τύχη μία ενδεχόμενη κίνηση της Εθνικής πάνω από τα 8,80 ευρώ απαιτούνται νέα κεφάλαια και από τεχνικής πλευράς πειστική επιβεβαίωση της στήριξης των 7,80-8,00 ευρώ.

Δεν εννοούμε, πως- κατ΄ ανάγκη- η τιμή της μετοχής πρέπει να πιάσει τα 7,80 ωστόσο είναι απαραίτητη η διολίσθηση προς αυτή την περιοχή προκειμένου να καλυφθούν όλα τα χάσματα, που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα. Το ίδιο φρονούμε, πως ισχύει για τις λοιπές τραπεζικές μετοχές, τους τίτλους του Ftse20 και εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό γιατί ποντάρουμε σε πειστική ανοδική διάσπαση των 830 μονάδων κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για 6-8% υψηλότερα δηλαδή, προς την ευρύτερη περιοχή των 880 μονάδων. Σημειωτέον, πως από αύριο με αρχή την CCH το ΧΑ θα ξεκινήσει και την αποτίμηση της οικονομικής εικόνας-κατάστασης των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο

Προσώρας οι βασικοί ευρωπαικοί δείκτες (DAX, ευρώ) παραπέμπουν σε προετοιμασία "κορύφωσης" τουλάχιστον όσο "παλεύει" τις 1.200 μονάδες ο S&P 500. Στις 1.186 μονάδες το κλείσιμο του εχθές βράδυ με όλα τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά ενδεχόμενα ανοιχτά.

Και με το ΧΑ να κινείται ξεκάθαρα πλέον στον ρυθμό των αυτοδιοικητικών εκλογών και του χαρακτήρα, που προσέδωσε με το χθεσινο βραδυνό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v