Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθρωση από Φρανκφούρτη έως ΧΑ

"Λελογισμένη" διόρθωση λόγω κατοχύρωσης σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Στις 1.620 μονάδες φαίνεται να βρίσκει στήριξη ο FΤ 20, όπου ξεχωρίζουν 4-5 τίτλοι. Πτώση για ΕΤΕ, Πειραιώς, Αlpha. Kέρδη για Κύπρου.

Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση με το ΧΑ να ακολουθεί τον ρυθμό των περισσότερων ευρωαγορών.

Εως τις 1.623 μονάδες έφτασε αρχικά η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που κέρδισε μερικούς πόντους στη συνέχεια για να φτάσει πέριξ των 1.630 μονάδων. Ανάλογη διακύμανση για τον Ftse20, τις τράπεζες, τις περισσότερες μετοχές του 20άρη και αρκετές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αν και η κίνηση προς τα χαμηλότερα είναι ελεγχόμενη, επιθυμητή και αφορά κυρίως τις μετοχές του Ftse20 που βραχυπρόθεσμα είχαν υπεραποδώσει δεν αποκλείεται η μερική αυτονόμηση άλλων τίτλων από χαμηλότερες κατηγορίες. Στις 790 μονάδες ο Ftse20 με την αξία των συναλλαγών στα 18,5 εκατ. ευρώ (στις 11.05) από τα οποία τα σχεδόν πέντε έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής.

Εξ αρχής είχε θεωρηθεί πιθανότατος ο συγχρονισμός του ΧΑ με την διακύμανση των ευρωαγορών και την εμφανή διάθεση σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη να επιβεβαιωθούν χαμηλότερες στηρίξεις και να κατοχυρωθούν υψηλότατες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες των τελευταίων μίας- δύο εβδομάδων.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως ο DAX δεν έχει διορθώσει ουσιαστικά από την φάση της ανοδικής διάσπασης των 6.360 μονάδων φθάνοντας πλέον τις 6.650. Η τεχνικά αναμενόμενη αντίδραση προς τις… 7.000 μονάδες δεν ήταν και δεν μπορεί να γίνει… με τη μία και χωρίς τις απαραίτητες ενδιάμεσες διορθώσεις –επί της ουσίας- επιβεβαιώσεις της φοράς του προς τον φιλόδοξο στόχο.

Στον ρυθμό της Φραγκφούρτης κινείται και η… Σοφοκλέους με τους παίκτες να επιχειρούν να πάρουν ένα μέρος από τα κέρδη τους κάτι που δικαιολογεί την διόρθωση του συνόλου των μετοχών του Ftse20, πλην δύο της CCH και της Τράπεζας Κύπρου.

Στα 8,35 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 5,06 ευρώ της Eurobank, στα 5,35 ευρώ της Alpha Bank, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται η πλειονότητα των τίτλων. Στα 3,96 ευρώ χαμηλότερα και πάλι των τεσσάρων η Πειραιώς,, στα 0,84 η MIG, στα 4,60 ο Μυτιληναίος. Ανθεκτικότερες εμφανίζονται η Motor Oil στα 8,11 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 5,87 ευρώ, η Βιοχάλκο στα 4,13 ευρώ.

Από τον Mid 40 χρήζει αναφοράς η κόντρα κίνηση του J&P Αβαξ στα 1,52 ευρώ καθώς η αποτίμηση της εταιρείας θα πρέπει να συγκρίνεται και με την βελτιωμένη του Ελλάκτωρα. Κάτι ανάλογο θεωρούμε, πως θα πρέπει να συμβαίνει και για την ΓΕΚ/Τέρνα που ωστόσο υποχωρεί κατά 0,7% στα 4,19 ευρώ.

Στα 0,85 ευρώ αλλά με λίγα κομμάτια ο ΔΟΛ σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και για τα ΜΜΕ. Προσώρας τη μεγαλύτερη διόρθωση έχουν ο Βωβός (στα 2,44 ευρώ), η Ιντρακόμ (στα 0,61 ευρώ), η Proton Bank στα 1,03 ευρώ.

Λίγο πριν τις 11.20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε και πάλι προς το αρχικό χαμηλό (των 1.623 μονάδων) όπως και ο Ftse20 προς τον αρχικό πυθμένα των 788 μονάδων. Περίπου την ίδια ώρα "γύριζαν" ανοδικά και άλλες δυνάμεις όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil παραπέμποντας σε προσπάθεια διαμόρφωσης σχηματισμού διπλού χαμηλού και επιβεβαίωσης των στηρίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v