Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενσωματώνει -και- πολιτικό ρίσκο το ΧΑ

Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου αλλά και τα σενάρια για νέες ΑΜΚ από τράπεζες, μετά την ΕΤΕ αποτυπώθηκε στην αγορά. Έντονες πιέσεις σε Eurobank, Alpha, Πειραιώς. Συνέχισε ανοδικά ο Ελλάκτωρ, κέρδη για ΟΤΕ, ΜΟΗ.  

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στην χθεσινή διακαναλική συνέντευξη στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση θεωρήσει ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών “μπλοκάρει” την εφαρμογή του μνημονίου, μάλλον έφεραν σχετικές ανησυχίες σε Αγορές, πιστωτές και Σοφοκλέους.

Η τελευταία καλείται τώρα να ενσωματώσει στο ανοδικό σενάριο που έδειχνε να βρίσκεται σε εξέλιξη και το πολιτικό ρίσκο και βέβαια τέτοια διλήμματα δεν αρέσουν στις Αγορές.

Εν τω μεταξύ αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία των αγοραστών, αλλά και στις τιμές η έντονη φημολογία που έκανε τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με την οποία μεγάλη ιδιωτική Τράπεζα ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πιέσεις εντέθηκαν στο Τραπεζικό ταμπλό μετά τις 15.15 και έφθασε να απειλείται και το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη το “πάλεψαν” Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Motor Oil, ενώ προς το τέλος “έβγαλαν αγοραστές” Βιοχάλκο και Τιτάν, με τον δεύτερο να “υποκύπτει” στις δημοπρασίες και να κλείνει με αρνητικό πρόσημο.

Ελάχιστες οι “πράσινες” εξαιρέσεις στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η Motor Oil (+1,23%) και με απλά θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Αντίθετα με τις μεγαλύτερες απώλειες που ξεπέρασαν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες οι Alpha Bank και Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Μυτιληναίο, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς (με 202668 τεμ. ανεκτέλεστο προς πώληση), MPB, MIG και του 2% για ΔΕΗ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 1638,86 μονάδες (10.33), όμως μετά από τις 10.34 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1600,43 μονάδες (16.57) και τελικά έκλεισε στις 1608,08 με απώλειες 1,78%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 133 εκατ. από τα οποία τα 13,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 126 πτωτικών και 33 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 18,75%.

Σημαντική μεταβλητότητα και στο άνοιγμα της Wall Street που ξεκίνησε με αξιοπρόσεκτες απώλειες, για να ανακάμψει σημαντικά μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει ο ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών Conference Board, ενισχύθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο στην Αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 50,2 έναντι 48,6 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα κινηθεί περί το 49,9.

Από την άλλη πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείονται να εμπεριέχονται αρνητικές εκπλήξεις στα στοιχεία του ελλείμματος, για το 2009, που θα ανακοινώσει η Eurostat στις 15/11.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα, δεν είναι η αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, αλλά τα αναθεωρημένα στοιχεία για το χρέος, που είναι πολύ πιθανό να σημάνουν “συναγερμό” στις Αγορές.

Σύμφωνα με την άποψη πολιτικών – οικονομικών αναλυτών, επίσημα η τρόικα παρέχει στήριξη με κάθε τρόπο στην Κυβέρνηση, όμως στο παρασκήνιο εντείνονται οι ανησυχίες για τους σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους που θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά τις δημοτικές εκλογές, “απειλώντας” την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών ίσως επηρεάσουν και τις διαβουλεύσεις για επιμήκυνση αποπληρωμής του πακέτου των 110 δισ. ευρώ

Αυτά σε συνδυασμό με την άνοδο των spreads που ξεπέρασαν εκ νέου τις 725 μονάδες και την διάθεση κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, έφεραν μία εικόνα αξιοπρόσεκτης διόρθωσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται να αναστρέψει την όποια θετική ψυχολογία είχε δημιουργηθεί.

Ασφαλώς υπάρχει η αισιόδοξη άποψη που εκφράζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου και η οποίοι θεωρούν ότι η σημερινή διόρθωση ήταν “εντός προγράμματος”, ότι η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική και ότι ένα μικρό “pull back” απλά θα δημιουργήσει “επενδυτικές ευκαιρίες” και νέους αγοραστές.

Με διαθέσεις διόρθωσης και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που πήραν αφορμή από τα αποτελέσματα της UBS, που ναι μεν επέστρεψε στην κερδοφορία ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη 1,66 δισ. Ελβετικών φράγκων, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 είχε καταγράψει ζημίες 564 εκατ. φράγκα. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ύψους 1,17 δισ. φράγκων.

Οι Αγορές ωστόσο εστίασαν περισσότερο στην πορεία του τμήματος investment banking της UBS, όπου καταγράφηκαν προ φόρων ζημίες της τάξεως των 406 εκατ. φράγκων. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μείωση των εσόδων από το trading μετοχών -όπως συνέβη και στην περίπτωση της Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα- αλλά και στα αδύναμα αποτελέσματα από το trading σε τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος και στην αγορά συναλλάγματος.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς η ασταμάτητη αναρρίχηση του Euribor 3μηνου που έφθασε σήμερα το 1,037%.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αντικρουόμενες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον κ. El-Erian της Pimco, η Ελλάδα θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε χρεοκοπία μέσα σε διάστημα τριών ετών γιατί τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών δεν αρκούν για τη μείωση του Κρατικού χρέους. Ο κ. El-Erian αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα με τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. "Στο τέλος της διαδικασίας το δανειακό βάρος πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι ήταν στην αρχή", σημείωσε και κατέληξε: "Σε κάποιο σημείο θα καταδειχτεί το πιο πιθανό αποτέλεσμα και για το υπόλοιπο σύστημα θα πρέπει να απευθυνθούν στο θέμα του χρέους".

Ο κ. Sharma, του οίκου αξιολόγησης S&P, διαφώνησε υποστηρίζοντας πως "δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία" και συμπλήρωσε: "Ο σχεδιασμός (της Ε.Ε.) ήταν πάντα τέτοιος ώστε να υπάρχει μία συλλογική λύση". Κατά την άποψή του, "υπάρχει μεγάλη θέληση να διατηρηθεί η ενότητα στην Ευρωζώνη όσον αφορά στην άσκηση πολιτικής".

Επίσης, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής βιωσιμότητας των Ευρωπαϊκών Χωρών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Συμβούλιο της Λισσαβόνας σε συνεργασία με την Allianz.

Αντίθετα η Ελλάδα κατέχει την πρωτοκαθεδρία της πλέον διαφθαρμένης Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η Αθήνα κατέχει την 78η θέση, μαζί με την Κολομβία, το Περού, την Σερβία και την Ταϊλάνδη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένει ανοδική η βραχυχρόνια τάση της Ελληνικής Αγοράς, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η Αγορά, μεσοπρόθεσμα, διατηρεί την καθαρά πλάγια κίνηση (ατασική) μεταξύ των 1.500 – 1.700 μονάδων, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι σύντομα μπορεί να ξεφύγει από αυτό το εύρος. Το Νοέμβριο, όταν θα δημοσιευθούν τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου και, αν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις, είναι δυνατόν η Ελληνική Αγορά να αποκτήσει ανοδική τάση.

Στο μεταξύ οι Ελληνικές δημοσιονομικές εξελίξεις μεταφέρθηκαν για μετά τις εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα έχουμε την τελική εκτίμηση της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 και για το χρέος, την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 και το έλεγχο από την τρόικα. Οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν αναλόγως την πορεία της Αγοράς.

Στο διεθνές πεδίο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η δημοσίευση των ισολογισμών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των άλλων ανεπτυγμένων Χωρών, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχει δημοσιοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αποτελεσμάτων των εταιρειών που απαρτίζουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα από το 72% των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI WORLD, κάτι που οδηγεί στα υψηλά της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο της FED στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων, μέσω της εκτύπωσης νέου χρήματος. Το μέγεθος της παρέμβασης θα έχει ως συνέπειες την πτώση των επιτοκίων, την υποχώρηση του δολαρίου και την αύξηση του κυκλοφορούντος χρήματος, με στόχο κι ελπίδα την τόνωση της αμερικανικής αγοράς. Εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED για την έκταση της παρέμβασής της στην Αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σταθερά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές τους να καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις.

Την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G – 20, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί ο παγκόσμιος πόλεμος των ισοτιμιών.

Ο πόλεμος των ισοτιμιών, η αδιάκοπη ζήτηση από την Κίνα βασικών προϊόντων και οι καιρικές μεταβολές έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη. Το βαμβάκι, το καλαμπόκι και τα υπόλοιπα καταγράφουν ρεκόρ. Αντίθετα ο χρυσός “διόρθωσε” σχετικά μετά την ξέφρενη κούρσα των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ στις ισοτιμίες των βασικών νομισμάτων καταγράφονται μεγάλες ημερήσιες μεταβολές, ως αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, επισημαίνει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Οι φήμες για πιθανή αύξηση κεφαλαίου και από άλλη Τράπεζα, θα επηρεάσουν το θετικό κλίμα, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης που εφιστά την προσοχή σε διακυμάνσεις που αφορούν αμφιβόλου ποιότητας εταιρείες οι οποίες κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στην λογική της εξομάλυνσης των αποκλίσεων που παρουσιάζουν από το Γενικό Δείκτη.

Η εικόνα της πραγματικής οικονομίας έχει αλλάξει ελάχιστα και η δυσκολία στο εμπόριο και την ρευστότητα της Αγοράς δεν έχει βελτιωθεί στο βαθμό που να δικαιολογεί κάποια ισχυρή αισιοδοξία. Επιπλέον ακόμα και αν παρατηρηθεί κάποια ανάκαμψη σε ένα κλάδο δραστηριότητας αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα όλη η οικονομία μπαίνει σε δρόμο ανάκαμψης αφού οι ελαστικότητες της ζήτησης είναι διαφορετικές σε κάθε κλάδο και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος κατά περίπτωση για να υποστηριχθεί μια γενικότερη διαπίστωση βελτίωσης που θα δικαιολογούσε αντίστοιχα μια μαζικότερη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο.

Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1580 μονάδων, η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει στο Χ.Α., τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με σαφώς διστακτικότερες διαθέσεις, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,90%.

Πολύ λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10174, τιμή εκκαθάρισης 770,51) κινήθηκαν μεταξύ 768,5 και 791 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (252000 Εθνική, 30000 Eurobank, 27500 Κύπρου, 20000 Alpha Bank, 17800 Coca-Cola, 17000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3287), Alpha Bank (898), Πειραιώς (9238, από τα οποία τα 5000 στον Μάρτιο 2011), Eurobank (1248), ΟΤΕ (1339), Κύπρου (1649), ΟΠΑΠ (122), MIG (283), Μυτιληναίος (196), ΓΕΚ (101), Motor Oil (221), Ιντρακόμ (117), Ταχ. Ταμιευτήριο (375), Βιοχάλκο (125), Αγροτική (109).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (11246 τεμ.), Πειραιώς (595161 τεμ.), Alpha Bank (5720 τεμ.), Τιτάνα (16926 τεμ.), MPB (100000 τεμ.), Coca-Cola (7800 τεμ.), Αγροτική (41883 τεμ.), ΔΕΗ (16681 τεμ.), Κύπρου (115000 τεμ.), ΟΠΑΠ (7400 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (1370000 τεμ.), Fourlis (9735 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7069792 τεμ.), Eurobank (12810153 τεμ.), Εθνική (31705879 τεμ.), Κύπρου (11307043 τεμ.), Πειραιώς (12558410 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 25/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Μέτκα ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Μετκα ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (92.098) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,18%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 22 Οκτωβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 26/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τραπεζα Κυπρου ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: Τράπεζα Κύπρου ΛΙΜΙΤΕΔ. ISIN: CY0000100111. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 604.205.955 μετοχές. Συναλλαγή (25 Οκτωβρίου 2010): 100.000 μετοχές (αύξηση). Καθαρή Ανοικτή Θέση (25 Οκτωβρίου 2010): 1.138.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,19%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v