Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με νέους ...joker στο παιχνίδι

Με νέους…joker στο τραπέζι το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι γίνεται πιο ενδιαφέρον και απρόσμενο. Ζητούμενη η επιβεβαίωση στηρίξεων, των 740-750 μονάδων για FΤ20 και των 8 € για την Εθνική. Στο επίκεντρο και η Πειραιώς.

Ενσωματώνει και πολιτικό ρίσκο το ΧΑ, όπως εύγλωττα σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την στήλη να εστιάζει από την Δευτέρα το πρωί σε αυτή την παράμετρο, που καλώς ή κακώς θα μας…πάει για μερικές συνεδριάσεις. Και βλέπουμε ανάλογα των εξελίξεων.

Πάντως το ΧΑ, όπως και οι υπόλοιπες αγορές αφορμή για λελογισμένη διόρθωση ήθελαν. Και στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου λίγο η επιμονή του Mohamed El Erian κάτι ο χαρακτήρας που προσέδωσε στην αναμέτρηση της 7/11 ο ίδιος ο πρωθυπουργός στάθηκαν ικανές για να διορθώσει ο Γενικός προς τις 1.608, ο Ftse20 στις 781 με τις τράπεζες να αποτελούν το μοχλό διόρθωσης. Και στην περίπτωση των τραπεζών όμως χρειάζονταν αφορμή, που ήρθε συνδυαστικά από την αύξηση των spreads, τις φήμες για ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και τις ήπιες πιέσεις σε τίτλους του κλάδου, διεθνώς.

Με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν αποφέρει διψήφιες υπεραξίες σε διάστημα μόλις λίγων συνεδριάσεων ήταν θέμα χρόνου- όπως αναφέραμε και εχθές- να εκδηλωθούν συντονισμένα ρευστοποιήσεις θέσεων. Οπερ και εγένετο με την Εθνική στα 8,34 ευρώ, την Eurobank στα 4,89 ευρώ, την Alpha Bank στα 5,21, την Πειραιώς στα 3,93 ευρώ.

Η περίπτωση της Πειραιώς ήταν από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης θέμα προς συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία και όχι μόνο, καθώς και τραπεζικά στελέχη επιχειρούσαν να επιβεβαιώσουν τις φήμες, που έκαναν το γύρο της αγοράς.

Οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή επέτειναν την φημολογία αν και τα 2,668 εκατ. κομμάτια που άλλαζαν χέρια εχθές δεν ήταν τα περισσότερα που έχουν γίνει εδώ και εβδομάδες. Στην τραπεζική μετοχή πραγματοποιούνται (από τις αρχές Σεπτεμβρίου και εφεξής) συναλλαγές συνήθως περισσότερες των 1,0-1,5 εκατ. τεμαχίων ενώ πέντε φορές έχουν γίνει πάνω από 2,0 εκατ. μετοχές και μία φορά στις 17/9 σχεδόν 5,8 εκατ. τεμάχια. Η αγορά, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σε αυτό το περιβάλλον η CCH ξεκινά τον γύρο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 9μηνου με τον όμιλο να εμφανίζει κέρδη 216 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Η μετοχή έχει ένα καλό σερί επτά ανοδικών συνεδριάσεων (από τις 15/10), που "έσπασε" εχθές καθώς κατοχυρώθηκαν κέρδη στα 19,30 ευρώ. Σημειωτέον, πως η μετοχή της CCH είναι η μόνη από τον Ftse20, που σημειώνει θετική απόδοση τόσο από την αρχή του έτους όσο σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Όμως τις τελευταίες συνεδριάσεις ειδικότερα εχθές επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια- αν μη τι άλλο- αυτονόμησης ορισμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η Motor Oil, η Βιοχάλκο, ο Ελλάκτορας, ο ΟΤΕ αλλά και οι J&P Αβαξ, Αεροπορία Αιγαίου, τα Folli-Follie και ακόμη λιγοστές κινήθηκαν κόντρα στο διορθωτικό ρεύμα.

Από τεχνικής πλευράς επιβάλλεται η επιβεβαίωση των πρώτων – ή στην χειρότερη περίπτωση- των δεύτερων στηρίξεων για τους Γενικό και Ftse20 με τις 740-750 μονάδες να αποτελούν για τον 20άρη ένα πιθανό- ικανό- σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v