Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή η Σοφοκλέους

Ενδεχόμενη αδυναμία αντίδρασης του ΧΑ στις επόμενες συνεδριάσεις επαναφέρει το σενάριο της διόρθωσης προς την ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων για τον FT 20. Τι λέει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος. Τα στατιστικά.

Στο… όριο διασώθηκε η τάση, καθώς δεν χάθηκαν οι 735 μονάδες για τον FTSE 20 και τα 7,70-7,80 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Το γεγονός, πως μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις οι απώλειες ξεπέρασαν το 6% θα δικαιολογούσε μία τεχνικής μορφής αντίδραση. Ωστόσο η αγορά εμφανίστηκε αδύναμη- και προς το τέλος της συνεδρίασης (της 29/10) κάτι που ερμηνεύτηκε αποθαρρυντικά από μερίδα αναλυτών. Οι ίδιοι εκτιμούν, πως αν μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν αντιδράσει ο FTSE 20 και οι τράπεζες το ΧΑ θα πιεστεί σημαντικά χαμηλότερα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αναλυτές επαναφέρουν το… σενάριο της διόρθωσης προς τις 700 μονάδες περιοχή στήριξης ισχυρή και για αυτό το λόγο καθοριστικής σημασίας. Εκ των πραγμάτων…η αγορά έχει βρεθεί μπροστά σε δύσκολα ερωτήματα (όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος) αν και το σημαντικότερο είναι πως και τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

Δεν είναι τυχαίο, πως και ο σηματωρός DAX παραμένει μεν σε τροχιά υψηλότερα των 6.550 μονάδων ωστόσο πρέπει να φανεί άμεσα η δυναμική υπέρβασης των 6.650-6.680 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση ο «σχηματισμός κορύφωσης» και του DAX θα μπορούσε να οδηγήσει σε «λύση» της τάσης και διόρθωση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Πρακτικά όμως η αγορά δοκιμάστηκε για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, με ισχυρές πιέσεις και σημαντικές ρευστοποιήσεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να «κρύβουν» μία αντίδραση από λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Το ότι η Εθνική «κράτησε» τα 7,70-7,80 ευρώ θεωρήθηκε κατ΄αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη αλλά μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχεια στις επόμενες δύσκολες συνεδριάσεις.

Η επανεμφάνιση των υποτιμητών-πωλητών και των ανοιχτών πωλήσεων οδήγησε αρκετούς να κάνουν λόγο για…αξιοποίηση στο έπακρον μίας αρνητικής αφορμής για να διορθώσουν οι αποτιμήσεις μετοχών του 20άρη και να αντληθούν κεφάλαια που θα μετακυληθούν προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Οι συναλλαγές των 156 εκατ. ευρώ (στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας) δεν μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές (που να παραπέμπουν με sell off) ήταν όμως επικεντρωμένες σε συγκεκριμένους τίτλους.

Στη μετοχή της Εθνικής έγιναν συναλλαγές 52,7 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς 14,3 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank άλλα 14,8 εκατ. ευρώ όλες με σημαντικές απώλειες. Μάλιστα στην περίπτωση της Alpha Bank έφτασαν έως και 6,5% στα 4,76 ευρώ.

Από την άλλη το, ό τι προς το κλείσιμο της συνεδρίασης (της 29/10) καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να «μαζευτούν» οι απώλειες έχει τη σημασία του. Είναι ενδεικτικό, πως ενώ στην πρώτη ώρα μόλις μία μετοχή αντιδρούσε ανοδικά (ΟΠΑΠ) στο τέλος θετικά διαμορφώθηκε η τιμή για τέσσερεις και συγκεκριμένα σε Τιτάνα, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Οργανισμού είχε τη μεγαλύτερη αντίδραση (3,59%) προς τα 13,55 ευρώ αποτελώντας τον κυριότερο εξισορροπητικό παράγοντα του FTSE 20.

Ωστόσο μερίδα παραγόντων της αγοράς στάθηκε στο γεγονός, πως επιμέρους ειδήσεις όπως η μικρή αποκλιμάκωση των spreads ή η έκθεση της UBS για την Εθνική ελάχιστα «μέτρησαν» στη συνεδρίαση. Η αποκλιμάκωση της διαφοράς απόδοσης μπορεί να μην ήταν θεαματική αποτελούσε όμως μία ένδειξη διάθεσης των «αγορών» , που δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει τις σημαντικές απώλειες (κυρίως) των τραπεζικών μετοχών.

Όπως επίσης η προσέγγιση της UBS που αναβαθμίζει μεν τη σύσταση σε «αγορά» από «ουδέτερη» χαμηλώνοντας όμως τον πήχη στα 10,4 από τα 10,8 ευρώ. Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής ο ξένος οίκος αφήνει ένα περιθώριο απόδοσης σχεδόν 29% σε επόμενη φάση.


----

Όπως σημειώνει και το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Πλήρη αντιστροφή του θετικού κλίματος και της πολλά υποσχόμενης τεχνικής εικόνας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είχαμε κατά την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε.

Το μούδιασμα αρχικά προήλθε από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με την αστάθεια που δύναται να προκληθεί από ενδεχόμενο μη-υποστηρικτικό της εφαρμοσθείσας μεταρρυθμιστικής πολιτικής αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές.

Βαθμιαία δε εξελίχθηκε σε ουσιαστική αδυναμία της αγοράς, κύριος άξονας της οποίας υπήρξε η εντεινόμενη φημολογία που σχετίζεται με ένα νέο κύκλο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, επιστέγασμα της οποίας ήταν η σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς την Παρασκευή.

Με τις επιμέρους λεπτομέρειες που την αφορούν να μην έχουν ακόμα διευκρινιστεί (σχέση ανταλλαγής, τιμή εξάσκησης, χρονοδιάγραμμα), το συνολικό μέγεθος της ΑΜΚ (1,05 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκ. ευρώ αφορούν σε έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων και τα 250 εκ. ευρώ σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με παραίτηση των παλαιών μετόχων) κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στην παρούσα στα 1,23 δισ. ευρώ.

Σημαντικός θεωρείται ακόμα ο επανακαθορισμός της ονομαστικής αξίας του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών, ο οποίος πέραν των προαναφερθέντων παραμέτρων της ΑΜΚ εκτιμούμε ότι θα επιδράσει σημαντικά και στη βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή πορεία του τίτλου.

Συνολικά, πολιτική αβεβαιότητα και ενδεχόμενη διάχυση της αδυναμίας και σε άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς συνέβαλλαν και στην πλήρη αντιστροφή της πορείας του spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, οδηγώντας το στις 810 μ.β, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις αποτιμήσεις των τραπεζών.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να προσεγγίσει τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής της 6ης Σεπτεμβρίου (1.680 μονάδες), σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς και την υποχώρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σήμανε την επιστροφή σε συνθήκες καθορισμού της τάσης από τους πωλητές.

Στην απότομη καθοδική του πορεία, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που προέρχεται από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της 30ης Σεπτεμβρίου (1.452 μονάδες), ενώ την τελευταία ημέρα της εβδομάδας πραγματοποίησε κλείσιμο εφαπτόμενος με τη στήριξη του κινητού μέσου των 30 ημερών (1.535 μονάδες).

Αρνητική είναι, επίσης, η εικόνα που παρουσιάζει και ο ταλαντωτής MACD ο οποίος ύστερα από 2 εβδομάδες προσεγγίζει επίπεδα που δίνουν βραχυπρόθεσμα σήματα εξόδου, αν και στην παρούσα διακρατά τα ουδέτερα επίπεδα τιμών. Αντιστροφή της εικόνας τεκμαίρεται και από την πορεία του RSI (14), ο οποίος είχε προσεγγίσει υπεραγορασμένα επίπεδα, παρουσιάζοντας μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα αρνητικές αποκλίσεις. Την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επιβάρυνε, τέλος, η αύξηση της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας σε επίπεδα άνω των 130 εκ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνουμε ότι η σταδιακή πύκνωση των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα (ΟΤΕ: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου πριν την έναρξη, Γενική Τράπεζα: Τρίτη 2 Νοεμβρίου μετά το πέρας της συνεδρίασης, Εμπορική: Τετάρτη 3 Νοεμβρίου μετά το πέρας της συνεδρίασης) ενδεχομένως να προσδώσουν σε επιμέρους τίτλους ευκαιρίες ανοδικής αυτονόμησης, αυξάνοντας συνολικά τη μεταβλητότητα της αγοράς".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.547,43 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,64%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 29,54%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 4,31%, ο Mid 40 χαμηλότερα 4,47% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 3,68%.

Από τους επιμέρους κλάδους κέρδη σημείωσαν οι Τηλεπικοινωνίες 0,88% και τα Ταξίδια & Αναψυχή 5,76%.

Απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Υγείας (-18,39%), των Τραπεζών (- 7,39%) και οι Πρώτες Ύλες (-5,48%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Compucon (28,57%), Πετζετάκις (22,22%), Ντρουκφάρμπεν (18,75%), Δάιος Πλαστικά (16,28%), Ατλάντικ (15,79%), Alpha Trust (13,92%), Φίντεξπορτ (13,33%), Πήγασος Εκδοτική (11,76%), Τεχνικές Εκδόσεις (9,68%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Paperpack (31,25%), Vell Group (-31,25%), Μουζάκης (-21,05%), Alapis (-20.25%), Χατζηιωάννου (-20%), Τρία Άλφα (-18,58%), Alpha Grissin (-16,92%) Kleeman (16,11%), Γενική Εμπορίου (-13,79%) και Eurobank ( -12,75%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v