Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» για την αγορά τα αρνητικά σενάρια

Κυρίως εγχώριες παράμετροι – με αιχμή την επαναφορά της αρνητικής φημολογίας – πιέζονται χαμηλότερα βασικοί δείκτες, μετοχές. Μόνο η 3E «κρατά» από τον 20άρη, μόλις 6 μετοχές από τον Mid Caps σε θετικό έδαφος.

Με μόλις μια μετοχή του 20άρη να αντιδρά ανοδικά, έχουμε μια γενικότερη εικόνα του τι γίνεται στην αγορά μας.

Έως 1,9% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, προς τις 1.515 μονάδες, σχεδόν 2,4% ο FTSE 20, που πιέζεται προς τις 730.

Σημαντικές οι απώλειες, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε τίτλους του 20άρη, κάτι που παραπέμπει σε ευρύτερης σύνθεσης ρευστοποίηση θέσεων. Από τη μετοχή του ΤΤ, που διορθώνει 5,4% προς τα 3,65 ευρώ μέχρι των Ελληνικών Πετρελαίων, που πιέζεται 5,4% χαμηλότερα στα 5,46 ευρώ.

Απώλειες 2% έως 4,8% για τραπεζικούς τίτλους, με τη Eurobank να δέχεται σημαντική πίεση προς τα 4,24 ευρώ, την Alpha Bank προς τα 4,57 ευρώ και την Εθνική προς τα 7,66 ευρώ.

Στις 15:12, οι απώλειες έφταναν στο 2% με τον ΓΔ για δεύτερη φορά στις 1.515 μονάδες.

Δεδομένου ότι έχει περιοριστεί η αρχική αντίδραση του DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC 40 «γυρίζει» οριακά στο κόκκινο, το δε ευρώ διορθώνει κατά 0,3% προς τα 1,39 δολάρια, θα λέγαμε πως το ΧΑ υποχωρεί από ένα μείγμα εξωτερικών, κυρίως όμως εγχώριων παραμέτρων.

Οι τράπεζες μπορεί να κινούνται στο ρυθμό της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών να είναι θετική, η αγορά όμως περιμένει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, προκειμένου να υπάρχει μια πιο σωστή αξιολόγηση.

Από την άλλη, η επαναφορά στο …προσκήνιο φημών και σεναρίων – αρνητικών αυτή τη φορά – αποτελούν πρώτης τάξεως αφορμή για περαιτέρω πίεση βασικών δεικτών, μετοχών.

Για τη στατιστική, η μόνη μετοχή του 20άρη που ανθίσταται είναι η . Από τον Mid Cap, μόλις 4 κινούνται ανοδικά και δυο παραμένουν σταθερές, με ελάχιστα κομμάτια. Αεροπορία Αιγαίου, Ιατρικό, ΟΛΘ, Frigoglass, Σαράντης και ΕΛΒΑΛ είναι οι εξαιρέσεις.

Αντίθετα, προβληματίζουν το -19,3% της Γενικής στα 2,47 ευρώ, της Alapis κατά -7,1% σε νέα χαμηλά των 1,17 ευρώ, της Μηχανικής κατά -6,8% στα 0,41 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v