Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα των 740 μονάδων ο 20άρης

Εντείνονται οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια την υποχώρηση του FTSE 20 χαμηλότερα των 740 μονάδων. Σημαντικές απώλειες για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς και Alpha Bank, αντιδρούν ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΟΤΕ.

Επιμένουν οι πωλητές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια την διεύρυνση της διόρθωσης. Έως 1,3% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.530 μονάδες, χαμηλότερα των 740 μονάδων ο FTSE 20, με την αξία των συναλλαγών στα περίπου 40 εκατ. ευρώ, στις 12:35.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για την Τράπεζα Πειραιώς, που διορθώνει προς τα 3,59 ευρώ, ενώ ακολουθούν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 3,72 ευρώ και Alpha Bank στα 4,63 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αρχική αντίδραση προς τα 7,98 ευρώ, υπερισχύουν σταθερά, μετά τις 11:10, οι πωλητές, με συνέπεια η τιμή να υποχωρεί περισσότερο από 2% στα 7,71 ευρώ.

Ανάλογη φορά και για τις μετοχές της Eurobank στα 4,36 ευρώ, της Τράπεζας Κύπρου στα 3,32 ευρώ και των Αγροτικής, Marfin Popular στα 0,85 και 1,46 ευρώ αντίστοιχα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη την πίεση που υφίστανται κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, λόγω της επιφυλακτικότητας που επικρατεί, αλλά και της προσπάθειας κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Αυτό εν μέρει αποτυπώνεται και στην διακύμανση των Συμβολαίων τόσο επί του 20άρη όσο και επί μετοχών του κλάδου.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιχειρούν να προεξοφλήσουν το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης προς τις 720 μονάδες σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Προσώρας θεωρούμε τον σχηματισμό «διπλού πυθμένα» που έχει διαμορφωθεί για τον FTSE 20 ως ικανό σημείο αναφοράς. Κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί ή όχι στη συνέχεια.

Είναι όμως ενδεικτική της γενικότερης διάθεσης η συνολικότερη εικόνα των μετοχών του 20άρη και της πλειονότητας από τον Mid 40.

Πριν από λίγο, μόλις τριών η τιμή παρέμενε σε φορά αντίδρασης. Σε ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΟΤΕ, επικεντρώνονταν πριν από λίγο η προσπάθεια εξισορρόπησης, όσο αυτή είναι δυνατή, της τραπεζικής πίεσης στον 20άρη. Η 3E αντιδρά στα 18,70 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 13,76 ευρώ και ο ΟΤΕ στα 5,78 ευρώ.

Αισθητά διαφοροποιημένη ήταν πριν από λίγο η εικόνα των περισσότερων ευρωαγορών, καθώς ο DAX κρατούσε τα αρχικά κέρδη. Ωστόσο και στην Φρανκφούρτη είναι εμφανής η γενικότερη στάση αναμονής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v