Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ερωτήματα από το 4ήμερο άδειασμα

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί το…ξεπούλημα τραπεζών και ΧΑ όταν η Wall ετοιμάζεται μεθοδικά για ένα από τα πιο παράτολμα στοιχήματα. Παίζουν τον FΤ 20 προς τις 705 όταν ο S&P φλερτάρει με την υπέρβαση των 1.200.

Απώλειες 13% για τις τράπεζες σε 4 συνεδριάσεις μετρά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς το ΧΑ υποκύπτει στην υποτιμητική ΄΄γοητεία΄΄ και φέρνει τους βασικούς δείκτες, μετοχές όλο και πιο κοντά στις…εσχατιές των στηρίξεων.

Ενας μικρό-πανικός διαπιστώθηκε εχθές σε αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες την ώρα που ο μεν Γενικός έχανε και τις 1.520 ο δε FΤ 20 ΄΄αδειάζονταν΄΄ από τραπεζικές και όχι μόνο μετοχές.

Τετραήμερο ξεφόρτωμα με αφορμή- εκτιμούμε- την εμπλοκή της πολιτικολογίας και την διαμόρφωση ενός πιο αβέβαιου σκηνικού για τη συνέχεια.

Η ενίσχυση των πωλητικών θέσεων συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι έχουν σπεύσει (από τα τελευταία υψηλά των 783 μονάδων) να ενισχύσουν short θέσεις προς τις 705 μονάδες μας είχε κάνει αρχικά εντύπωση. Το γεγονός απλά το είχαμε καταγράψει μη δίνοντας του την προσήκουσα σημασία. Ομολογουμένως αριστοτεχνικό ΄΄γύρισμα΄΄ από- το επαναλαμβάνουμε- συγκεκριμένους παίκτες, οι οποίοι- εκ των υστέρων- φαίνεται πως κάτι περισσότερο γνώριζαν.

Ολο αυτό το πτωτικό ποντάρισμα μας έκανε επιπλέον εντύπωση από τη στιγμή, που αναλαμβάνονταν προς τις αρχές Νοεμβρίου. Και στην 3 Νοεμβρίου είναι γνωστό, πως ποντάραμε εδώ και καιρό με αφορμή και την τυπική επισημοποίηση της πολιτικής της FED, που ΄΄μοχλεύει΄΄ ακόμη έναν γύρο ποσοστικής χαλάρωσης.

Ειδικά αυτές τις τέσσερεις μεστές πτωτικές συνεδριάσεις το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς απορροφάται από ισχυρότατα χαρτοφυλάκια, που είναι σε θέση να έχουν μεγαλύτερο βάθος στην αγορά και στην πληροφόρηση.

Για αυτό ας έχουμε τα…μάτια μας 400άσια, καθώς εχθές αρκετοί φίλοι έσπευσαν να…ξεπουλήσουν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Ακούγαμε αίφνης, πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΄΄φεύγει΄΄ σε αυτή τη φάση της αγοράς για πολύ χαμηλότερα, πως η…τάδε τράπεζα, η…δείνα επιχείρηση. Σύμφωνοι το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό, στην οικονομία χειρότερο και η πολιτικολογία αρνητικός joker και αφορμή για ορισμένους.

Περιμένουμε άμεσα την επιβεβαίωση ή όχι της χαμηλότερης στήριξης των 705 μονάδων για τον 20άρη και ακόμη πιο κάτω προς τις 690 αλλά μέχρις εκεί. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και όσο η FED διαφεντεύει τις αγορές και επιχειρεί να τροφοδοτήσει ακόμη μία…φούσκα διεθνώς.

Μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η ευκολία με την οποία το ΧΑ ΄΄αδειάζεται΄΄ και ξεπουλιούνται αφειδώς βραχυπρόθεσμες θέσεις τη στιγμή που η Wall προετοιμάζεται μεθοδικά (…και μεθοδευμένα) για ένα από τα πιο παράτολμα στοιχήματα που έχουν τεθεί από το φθινόπωρο του 2007 μέχρι σήμερα.

Για να δούμε την ευκολία ή όχι περαιτέρω ξεπουλήματος του FΤ 20, των τραπεζικών τίτλων, της Εθνικής χαμηλότερα των 7,40 ευρώ και- υπό προυποθέσεις- θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ενεργοί και… ψιλιασμένοι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v