Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 13% για τις τράπεζες σε 4 συνεδριάσεις

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 13,01% σε 4 μόλις συνεδριάσεις. Νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για τις μετοχές Αγροτικής, Εμπορικής και MIG.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με αθροιστικές απώλειες 8,12% και τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την πτώση, ο κλαδικός δείκτης του οποίου επίσης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 13,01%

Το πιθανολογούμενο πολιτικό ρίσκο, η επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων στα spreads, οι πιθανολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίου από Τραπεζικά Ιδρύματα (και όχι μόνο) που θα αφαιρέσουν περαιτέρω ρευστότητα από την Αγορά, το “κάψιμο” των φημών για άμεσα deals στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και οι νέες “εισαγόμενες” αρνητικές εκτιμήσεις από αναλυτές και διεθνείς οίκους για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα ανησυχιών που σε συνδυασμό με την εμφανή μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, οδηγούν τις αποτιμήσεις στο Χ.Α. σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, η Σοφοκλέους επέστρεψε στην γνωστή παθογένεια, την αρνητική αυτονόμηση και σε επικίνδυνο κύκλο αβεβαιότητας, δίνοντας την εικόνα Αγοράς ιδιαίτερα αυξημένου ρίσκου.

Τελευταία “μάχη” πιθανόν να δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, πριν τα σενάρια για επιστροφή στα σχετικά πρόσφατα χαμηλά, αρχίσουν να εκφράζονται με βεβαιότητα.

Η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτή την εβδομάδα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθεί αν η Κυβέρνηση θα έχει πολιτικά τη δύναμη να προχωρήσει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

Στην πίεση του Τραπεζικού κλάδου, που οδήγησε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) τις Αγροτική, Εμπορική και MIG, καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν σημειώθηκε από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, που πλην της Coca-Cola “βυθίστηκαν αύτανδροι” σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ευνόητο είναι ότι συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην μετοχή της Τρ. Πειραιώς, με την φημολογία να κάνει τον γύρο της Αγοράς ότι η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να γίνει σε τιμές χαμηλότερες των 2,00 ευρώ (!)

Εξαιρετικά ανησυχητική η τεχνική εικόνα του τίτλου της Εθνικής, που μπήκε με χαρακτηριστική ευκολία στην “διακεκαυμένη ζώνη” στήριξης 7,60 – 7,50 ευρώ, η οποία να διασπαστεί καθοδικά θα επιταχύνει την πτωτική τάση, με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στην ζώνη 7,00 – 6,80 ευρώ.

Από το “ναυάγιο” του 20αρη, μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της Coca-Cola (+1,02%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Βιοχάλκο, και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 5% για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς (με 890398 τεμ. ανεκτέλεστο προς πώληση) και Eurobank, του 4% για Αγροτική, Εθνική, MPB, MIG και του 3% για ΔΕΗ, Κύπρου, Alpha Bankl, Jumbo.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!), φθάνοντας μέχρι τις 1561,24 μονάδες (10.36), για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 11.53 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1500 μονάδων και τελικό κλείσιμο στις 1504,23 μονάδες με απώλειες 2,79%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 123 εκατ. από τα οποία τα 8,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές έναντι 136 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 19,61%.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, με την Ασία (πλην Nikkei που συνεχίζει να προβληματίζεται από την ισχυροποίηση του γεν) να “σέρνουν” τον ανοδικό χορό, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την Κινεζική μεταποίηση.

Πιο συγκεκριμένα και εν αντιθέσει με τα όσα προέβλεπαν οι αναλυτές, ο επίσημος Κρατικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 54,7 από 53,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – προέβλεπαν περαιτέρω επιβράδυνση στο 52,9.

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street που δεν έδειξε να προβληματίζεται από τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% το Σεπτέμβριο μετά από άνοδο 0,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Στο μεταξύ το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε οριακά 0,1% το Σεπτέμβριο μετά από αύξηση 0,4% τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του εισοδήματος από τον Ιούλιο του 2009. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,4% το Σεπτέμβριο, ενώ είχαν προβλέψει αύξηση του εισοδήματος κατά 0,2%.

Αντίθετα ο δείκτης μεταποίησης ISM αυξήθηκε αναπάντεχα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 56,9. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης που καταγράφει τα επίπεδα δραστηριότητας του κλάδου μεταποίησης, θα διαμορφωθεί στο 54. Τον Σεπτέμβριο, το μέγεθος είχε διαμορφωθεί στο 54,4. Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 0,5% στις δαπάνες του κατασκευαστικού κλάδου. Πάντως τα μεγέθη για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν κι έδειξαν μείωση 0,2% αντί για την αύξηση 0,4% που είχε παλαιότερα ανακοινωθεί.

Επιστρέφοντας στην Ελληνική Αγορά και τις “εισαγόμενες” εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία, η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου, εκτιμά ο κ. Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό "Capital".

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας "τα δεδομένα μιλούν πολύ καθαρή γλώσσα". Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, "γεγονός για το οποίο πολύ αμφιβάλλω", λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί ανεξέλεγκτο το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους. "Γι' αυτό το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε", τονίζει ο κ. Ρουμπινί.

Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, στο πρότυπο εκείνων που όλη την ώρα σχεδιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Δεν έχει νόημα να σπρώχνουμε την Ελλάδα πιο βαθιά στο σπιράλ του χρέους, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος της από το 115% του ΑΕΠ στο ξεκίνημα της ‘διάσωσης’ στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας”. Αυτά γράφει σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες αδύναμες Χώρες της Ευρωζώνης ο Ambrose Evans-Pritchard, της Telegraph.

Όπως εξηγεί, το Ελληνικό πακέτο διάσωσης επιτρέπει στις Τράπεζες και στα funds να μεταφέρουν περίπου 150 δισ. ευρώ υποχρεώσεων στις Κυβερνήσεις της ΕΕ, στην ΕΚΤ ή το ΔΝΤ. “Οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τον πόνο της λιτότητας κάτω από ψευδή προσχήματα, χωρίς να τους δίνουν τη γιατρειά της ανακούφισης από το χρέος”, δηλώνει ο αρθρογράφος.

“Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διάσωση των επενδυτών”, εξηγεί.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα κρίσιμες δείχνουν οι αμέσως επόμενες ημέρες για τις διεθνείς Αγορές, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας που θεωρεί ότι οι Αμερικάνικες εκλογές θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση των μεγάλων Χρηματιστηρίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών, οι εκτιμήσεις της Pimco ότι η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει σε τρία χρόνια αν τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αποδώσουν, η θέση της Γερμανίας για την επιβολή κυρώσεων σε Κράτη-μέλη που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ανακοίνωση της συνδυαστικής άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν βασικούς λόγους υποχώρησης του Γενικού Δείκτη.

Μάλιστα και τα ξένα Χρηματιστήρια δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα θετικό σημείο αναφοράς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τα μικτά αποτελέσματα αντισταθμίζουν τα όποια καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία.

Οι ξένες Αγορές στην τρέχουσα φάση δείχνουν φαίνεται να περιμένουν αφενός τις εκλογές στο Κογκρέσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 2 Νοεμβρίου (σε περίπτωση επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του) και αφετέρου τη συνεδρίαση της FOMC στις 3 Νοεμβρίου, όπου πιθανότατα θα ανακοινωθούν αγορές παγίων από την FED (μέρος του δεύτερου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης που θα εφαρμοσθεί για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ).

Με το 61.8% των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 (αναλογία θετικών προς αρνητικές εκπλήξεις 4.3 προς 1 στα κέρδη ανά μετοχή και 1.6 προς 1 σε επίπεδο κύκλου εργασιών) και το 44.6% του ΒΕ 500 (αναλογία θετικών προς αρνητικές εκπλήξεις 2.8 προς 1 στα κέρδη ανά μετοχή και 2.1 προς 1 σε επίπεδο κύκλου εργασιών) να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τα εταιρικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αγνοηθούν και σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ (01/11), οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (Αγγλίας και ΗΠΑ) και η ανεργία στις ΗΠΑ (05/01).
 
Σχετικά με τα εταιρικά αποτελέσματα την προσεχή εβδομάδα ξεχωρίζουν οι TNT, Ryanair, Loews, Humana (01/11), BP, Metro, Reckitt Benckiser, Linde, Fresenius Capital, Newmont Mining, Kelogg, Clorox, Mastercard, Pfizer (02/11), Time Warner, Aetna, News Corp, Prudential, CVS, Anheuser-Busch, Staoil, BMW, Societe Generale (03/11), HELLENIC TELECOM, BNP Paribas, Swiss Re, Alcatel, Alstom, Adidas, Man, Unilever, Kraft Foods, Starbucks, CBS, Telecom Italia, Deutsche Telekom, Pirelli, HeidelbergCement (04/11), Lafarge, Vendata Resources, RBS (05/11). Από τεχνικής απόψεως οι σημαντικές στηρίξεις για το FTSE-20 εντοπίζονται στις 725 μονάδες, επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς τις 690 μονάδες.
 
Οι επικείμενες εγχώριες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναμένεται να συντηρήσουν την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, τονίζει ο κ. Πολυχρονέας.

Για άλλη μια φορά το Χ.Α. λίγο πριν φτάσει στη “πηγή” τράπηκε από τους πολιτικούς θιασώτες σε άτακτη φυγή “χαλώντας” στη στιγμή την οποιαδήποτε βραχυχρόνια θετική επενδυτική ψυχολογία. Η επαναφορά του δείκτη FTSE χαμηλότερα από την στήριξη των 735 μονάδων (κάτι που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διολίσθηση προς την ζώνη 709-700) είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Μερική πολιτική ανασφάλεια είναι πολύ πιθανό να προκληθεί και στις Αμερικάνικες Αγορές ενόψει των εκλογών για την “ανανέωση” του Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικάνους να “ακονίζουν τα μαχαίρια τους” ετοιμάζοντας την επάνοδό τους.

Ιδιαίτερα “ολισθηρό” αποδεικνύεται το διαγραμματικό “έδαφος” του Τραπεζικού Δείκτη μετά τη χαρακτηριστική άρνηση ανοδικής διάσπασης της βραχυχρόνιας περιοχής αντίστασης των 1727 μονάδων και τη μετέπειτα καθοδική τμήση της γραμμής στήριξης του γνωστού τεχνικού ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI). Ζητούμενο για τη συνέχεια θα είναι η συμπεριφορά του δείκτη σε μια πιθανή προσέγγιση της γραμμής στήριξης, στις 1540 μονάδες (διεσπάσθη σήμερα με χαρακτηριστική ευκολία), καθώς εάν προκληθεί επιβεβαιωμένη καθοδική “διάτρηση” τότε θα επιφέρει βίαιο κατέβασμα προς τη γραμμική στήριξη των 1476 μονάδων.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, η αντίσταση των 6,00 ευρώ λειτούργησε προς το παρόν ανασταλτικά στις ανοδικές διαθέσεις της μετοχής του ΟΤΕ. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρησή

της πάνω από το “μαξιλάρι”, που δημιουργούν οι δύο απλοί κινητοί μέσοι των 55 και των 30 ημερών, στα 5.62€.

Ιδιαίτερο διαγραμματικό ενδιαφέρον αλλά υπό του καθοδικού πρίσματος χρειάζονται και οι δύο μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Πειραιώς, καθώς με το κατάλληλο “push” θα βρεθούν κυριολεκτικά στο “κενό”. Τα σημεία “κλειδιά” είναι τα 3.75 ευρώ για το Ταχ. Ταμιευτήριο και τα 3.50 ευρώ για τη Πειραιώς.

Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των εν λόγω περιοχών θα ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για τα 3,00 ευρώ (Ταχ. Ταμιευτήριο) και τα 3.20 ευρώ (Πειραιώς) ωθώντας αρκετούς επενδυτές σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και πάντα σύμφωνα με την “τεχνική ματιά” του κ. Μάνθου, σταθεροποιητικές ταλαντώσεις πέριξ των 6600 μονάδων πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το μελλοντικό συμβόλαιο του Γερμανικού δείκτη DAX 30 διατηρώντας όμως αλώβητο το επίπεδο στήριξης των 6550 μονάδων. Εάν μάλιστα δεν διασπαστεί σύντομα καθοδικά το εν λόγω επίπεδο τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα νέο ανοδικό “άλμα”.

Την ίδια σταθεροποίηση - γύρω από τις 1175 μονάδες - αλλά με πιο αργούς ρυθμούς πραγματοποιεί και το συμβόλαιο του S&P 500. Εδώ το trigger signal ενός πιθανού “pullback” θα δοθεί από τη καθοδική διάσπαση του Fibo απλού κινητού μέσου των 144 τρίωρων, στις 1166 μονάδες περίπου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, που συνδυάστηκαν με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,29%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11193, τιμή εκκαθάρισης 711,75) κινήθηκαν μεταξύ 707,25 και 747 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (479100 Eurobank, 15500 Κύπρου, 23100 Alpha Bank, 14900 ΟΤΕ, 5000 Αγροτική, 16600 ΟΠΑΠ, 9300 MPB, 16000 Coca-Cola, 14000 Jumbo, 9900 MIG, 10700 Βιοχάλκο, 12400 Εθνική, 13100 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6277), Alpha Bank (2326), Πειραιώς (2485), Eurobank (1752), ΟΤΕ (1743), Κύπρου (395), ΟΠΑΠ (542), MIG (766), ΓΕΚ (143), Ταχ. Ταμιευτήριο (464), Αγροτική (107), MPB (180), ΔΕΗ (188), ΕΧΑΕ (213), Motor Oil (170), Ελ. Πετρέλαια (281), Ιντρακόμ (306), Βιοχάλκο (103), Μυτιληναίος (163).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Πειραιώς (220122 τεμ.), MPB (250000 τεμ.), MIG (16847 τεμ.), Κύπρου (16362 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (10000 τεμ.), Alpha Bank (210000 τεμ.), MPB (21000 τεμ.), Eurobank (97000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7139892 τεμ.), Eurobank (13717353 τεμ.), Εθνική (19077628 τεμ.), Κύπρου (12452543 τεμ.), Πειραιώς (16442210 τεμ.), MPB (4814263 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 29/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (755.497) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,22%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 28 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v