Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρες... φρεναρίσματος στη Σοφοκλέους

Προσπάθειες ανάσχεσης της σημαντικής 4ήμερης διόρθωσης με τον FT 20 να «σταματά» στις 714 μονάδες και την Εθνική στα 7,3 ευρώ. Μέσω CCH, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Κύπρου, EFG η συντήρηση του ΓΔ οριακά στις 1.500 μονάδες.

Χαμηλότερα προς τις 1.490 μονάδες διόρθωσε σχεδόν με το… ξεκίνημα το ΧΑ.

Η… επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου- και συγκεκριμένα στις 4/10- έγινε χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, με συναλλαγές περίπου 8,5 εκατ. ευρώ καθώς «ουρά πωλήσεων» υπήρχε από εχθές. Και μάλιστα αρκετή…

Ο FTSE 20 υποχώρησε έως τις 714 μονάδες καθώς στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη υπήρξαν αρκετές ρευστοποιήσεις (βιαστικές και μάλλον με τον χρονικό περιορισμό του Τ συν 3) όπου λειτούργησαν κάποια φρένα.

Εν πάσει περιπτώσει στο επίφοβο πρώτο 15-20λεπτο οι βασικοί δείκτες δεν διέσπασαν καθοδικά τις στηρίξεις, που εστίαζαν αναλυτές και παίκτες. Κάτι, που φαίνεται να επέδρασε καταλυτικά, κατευναστικά καθώς λίγο μετά τις 10:45 οι πωλητές άρχισαν να παίρνουν πίσω τις εντολές τους και οι πρώτοι αγοραστές να βγαίνουν λίγο ψηλότερα.

Στις 10:50 ο μεν Γενικός Δείκτης περνούσε πάλι οριακά τις 1.500 ο δε FTSE 20 αντιδρούσε προς τις 723 μονάδες. Διακύμανση με συνολικό τζίρο 11,2 εκατ. ευρώ (στις 10:52) από τα οποία 4,8 στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 1,1 στον ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή της Εθνικής σημειώνεται- μέχρι τώρα- αρχικό χαμηλό στα 7,37 και πριν από λίγο θετική τιμή στα 7,62 ευρώ. Δηλαδή περίπου την ώρα, που ο Γενικός Δείκτης έγραφε-έστω και οριακά θετικό πρόσημο.

Μετά τα πρώτα 30-35 της συνεδρίασης η μετοχή της Alpha Bank ενισχύονταν ελαφρώς στα 4,62 ευρώ, της Eurobank στα 4,25 ευρώ , ενώ σταδιακά έδαφος κέρδιζαν και οι υπόλοιποι. Στα 18,89 ευρώ η μετοχή της CCH, στα 1,35 με απώλειες 4,9% η μετοχή της Marfin Popular, στα 3,54 ευρώ χαμηλότερα το ΤΤ, στα 7,64 ευρώ η Motor Oil.

Συνεχείς εναλλαγές προσήμου στο διάστημα μέχρι και τις 11:05 που η αγορά έκλεινε και πάλι έως 0,3-0,4 % χαμηλότερα με τους πωλητές να επανακάμπτουν. Εικόνα ενδεικτική για το πώς θα κυλήσει η συνεδρίαση, καθώς η μεγάλη 4ήμερη διόρθωση έχει «τραυματίσει» και την αγορά και αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Περίπου την ίδια ώρα ο DAX οριακά χαμηλότερα στις 6.600 μονάδες, με κάποια μικρά κέρδη ο FTSE 100 έως 0,2% διορθώνει ο CAC 40 κάτι που αποτυπώνει την γενικότερη στάση αναμονής αλλά και την αίσθηση που κυριαρχεί στις ευρωαγορές. Ελαφρώς ενισχυμένο το ευρώ στο 1,40$ .

Από τον 20άρη μετοχές, που πιέστηκαν σφοδρά τις προηγούμενες τέσσερεις συνεδριάσεις παραμένουν υπό πίεση αδυνατώντας να αντιδράσουν. Κάτι που παραπέμπει σε προθυμία πωλητών και ανάγκη για πιο προσεκτική παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων επιλογών.

Η ένταση της διόρθωσης αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας τεχνικής κίνησης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με την ΕΤΕ στα 7,5 η αγορά μπορεί να κρύβει ευκαιρίες σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κάτι που φαίνεται και στα διαγράμματα μετοχών όπως της Eurobank, του ΟΤΕ, υπό προϋποθέσεις της Πειραιώς ή του Ελλάκτορα εάν κρατήσει τα 3,0 ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος της αγοράς έχει πιεσθεί σε ζώνες τιμών, που εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, μπορεί να κρύβει το περιθώριο αντίδρασης. Και αυτό θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά.

Προσώρας είναι ενδεικτικό, πως από τον δείκτη «μεσαίας κεφαλαιοποίησης» λιγοστές είναι οι εξαιρέσεις. Στα 0,88 ευρώ η Proton Bank, στα 2,94 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 3 ευρώ η Intralot. Αντιθέτως με σχετικά υψηλό τζίρο πιέζεται έως 3,5% χαμηλότερα στα 1,04 ευρώ η μετοχή της Alapis. Στα 6,37 ευρώ με απώλειες 5,47% η μετοχή του Φουρλή αλλά με συναλλαγές μόλις 118 μετοχών συνολικής αξίας 750 ευρώ (!).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v