Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τρία κόκκινο “πόνταραν” οι πωλητές (!)

Τα σενάρια για το ΔΝΤ βύθισαν τις τράπεζες και το Τραπεζικό ταμπλό αποδείχθηκε εκ νέου “πεδίο εξάσκησης ελεύθερων σκοπευτών” με τις απώλειες του δείκτη στο 6,25%, που είναι οι τρίτες μεγαλύτερες απώλειες μέσα στο 2010.

Οι πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο δεν έφυγαν ποτέ, απλά έδωσαν “σκαλοπάτια ανακωχής” και τώρα επιστρέφουν δριμύτεροι.

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν να επιβεβαιώνουν οι επιθετικές διαθέσεις που επέδειξαν και σήμερα όσοι έχουν επιλέξει την τακτική των επιθετικών ρευστοποιήσεων και την μείωση των θέσεων, γενικότερα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Εννοείται ότι το Τραπεζικό ταμπλό αποδείχθηκε εκ νέου “πεδίο εξάσκησης ελεύθερων σκοπευτών” με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 6,25%, που είναι οι τρίτες μεγαλύτερες απώλειες μέσα στο 2010 (οι αμέσως μεγαλύτερες στις 12/1 με 6,99% και στις 8/2 με 6,82%)

Και επειδή κάθε επιθετική κίνηση χρειάζεται και το ανάλογο “άλλοθι”, εκτός από τον “μπαμπούλα” του ΔΝΤ, από το πρωί άρχισε να κάνει τον γύρο της Αγοράς φήμη που ήθελε τα κέρδη της Εθνικής που θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της συνεδρίασης, να απογοητεύουν και τους πλέον απαισιόδοξους (!), κάτι βέβαια που απομένει να αποδειχθεί.

Αν όμως ισχύει κάτι τέτοιο (πράγμα άγνωστο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η σημερινή πίεση ίσως αποδειχθεί απλά “προεόρτια”)

Την ψυχολογία επιβάρυνε και η είδηση σύμφωνα με την οποία στην Αθήνα βρίσκονται αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξετάζοντας "Τραπεζικά ζητήματα".

Μετά από όλα αυτά η Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη δείχνει σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.

Βέβαια ευνόητο είναι ότι σε τέτοιο μπαράζ πωλήσεων το ασθενές αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αδύνατο να απορροφήσει την προσφορά, ενώ εκτός 20αρη οι τίτλοι πέφτουν … μόνοι τους (!)

Στο ταμπλό του 20αρη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Alpha Bank, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΔΕΗ (+0,92%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,36%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Eurobank (-7,07%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% έκλεισαν οι Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Εθνική (οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν κέρδη 1112 εκατ, και η Τράπεζα δημοσίευσε 971 εκατ.)

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρα, MPB, MOG, Intralot, των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Μυτιληναίο, Κύπρου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2012,39 μονάδες και έκλεισε στις 2019,62 μονάδες με απώλειες 3,35%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 222 εκατ. από τα οποία τα 16,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Θλιβερή η τελική εικόνα με 19 ανοδικές μετοχές έναντι 175 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 20%.

Οι ξένοι διαχειριστές αρνούνται να μπουν σε σενάρια πολιτικών τακτικών και ελιγμών και δυσεπίλυτους γρίφους και προτιμούν την ευκολότερη λύση της επιθετικής μείωσης θέσεων, ανεξαρτήτως θεμελιωδών και εταιρειών.

Η διατήρηση των spreads σε τόσο υψηλά επίπεδα θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση του ΠΣΑ καθώς οι περικοπές δαπανών χάνονται λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού, τονίζει το σύνολο των αναλυτών της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στις “ομορφιές” της Σοφοκλέους, αρκετοί αναλυτές δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί εκτιμώντας ότι τα πρόσφατα μέτρα θα τα ακολουθήσουν και άλλα επόμενα που θα στείλουν την Αγορά σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, καθώς τα μέτρα ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση προς το παρόν αποτελούν “ασκήσεις επί χάρτου”.

Αν συνεχίσουν οι αρμόδιοι να κωλυσιεργούν (π.χ. ακόμα στον ΟΑΕΔ δηλώνουν απόλυτη άγνοια για τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας με επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κλπ), η εξαφάνιση αρκετών κλάδων της εγχώριας οικονομίας, που θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία και ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος, δεν είναι πολύ μακριά.

Οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο ευνοούν τις εισηγμένες εκείνες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και οι οποίες θα αποκομίσουν οφέλη από την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους σε Αγορές που θα σημειώσουν ανάκαμψη.

Δυστυχώς και την ώρα της κορύφωσης του προβλήματος δανεισμού της Χώρας, κάποιοι κυνηγούν κερδοσκόπους και φαντάσματα και απειλούν με “πιστόλια στα τραπέζια” αρνούμενοι να παραδεχθούν ότι η κερδοσκοπία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις Αγορές, μπορεί να επέτεινε το Ελληνικό πρόβλημα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή που το δημιούργησε, όπως δεν είναι οι κερδοσκόποι αυτοί που εδώ και περίπου τριάντα χρόνια προσελάμβαναν στρατιές δημοσίων υπαλλήλων που τώρα δυσκολεύονται να πληρώσουν (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε αυτό το μήκος κύματος και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για τους κερδοσκόπους παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση. Στα καθ’ ημάς, η συζήτηση επικεντρώνει στη δράση επενδυτικών φορέων με συγκεκριμένο τρόπο (επιθετικές πωλήσεις) σε βάρος αξιών (ομολόγων – μετοχών) της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
 
Ο επιθετικός και επίμονος τρόπος ωστόσο με τον οποίο διεξάγεται, δεδομένων των σοβαρών δημοσιονομικών δυσχερειών που έχει η Ελληνική οικονομία, έχει καταστήσει τη δράση των φορέων αυτών αντικείμενο καθημερινού αρνητικού σχολιασμού. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις που είναι αναγκαίες περισσότερο για το ευρύ κοινό μάλλον πάρα για τους ειδικούς επί επενδυτικών ζητημάτων που καθημερινά τα βιώνουν.

Η κερδοσκοπική δραστηριότητα λοιπόν είναι αυτονόητη λειτουργία οργανικά συνδεδεμένη με τη λειτουργία του μηχανισμού Αγοράς στις Κεφαλαιαγορές. Επομένως, τυχόν αρνητική στάση απέναντί της με βάση ηθικά δεδομένα σημαίνει άρνηση της πραγματικότητας των Αγορών και ειδικότερα του τρόπου χρηματοδότησης των αναγκών Κρατών και εταιρειών. Βεβαίως, η άσκησή της οφείλει να γίνεται με τα θεσμικά επιτρεπόμενα μέσα και μόνο, θεματοφύλακας των οποίων είναι τα αρμόδια κατά περίπτωση κρατικά όργανα.

Ωστόσο, με βάση το χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο επιδιώκεται το κέρδος μιας επενδυτικής ενέργειας, μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε κερδοσκοπική δραστηριότητα βραχυχρόνιου ή μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα. Αν ορίσουμε ως μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα το ένα έτος ή μεγαλύτερες του έτους περιόδους, διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κινήσεων στο σύνολο των αγορών τείνει να είναι σήμερα βραχυχρόνιου χαρακτήρα, τόσο στις υποκείμενες όσο και στις υπερκείμενες Αγορές (δηλαδή εκείνες των Παραγώγων), είτε σε μετοχές είτε σε ομόλογα είτε σε εμπορεύματα. 

Σε Τραπεζικό δείκτη και 20αρη στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος, του οποίου η συνεισφορά στην στήλη συνεχίζει να είναι αμέριστη.

Ξεκινώντας από τον δείκτη των Τραπεζών και σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance ο εν λόγω δείκτης στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και παρά τις “βοήθειες” των διεθνών Αγορών, όπου μάλιστα θα πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετοί δείκτες εξ αυτών κατέγραφαν νέα υψηλά 17 μηνών (Dow Jones, S&P, FTSE 100), “δήλωσε” για άλλη μια φορά αδυναμία να πλησιάσει τον “μπουφέ με τα ανοδικά εδέσματα”.

Μηδέν εις το πηλίκο αποδείχθηκε τελικά η mini διαγραμματική συσσώρευση του δείκτη στην περιοχή των 2400 μονάδων, καθώς δεν απέφερε την αναμενόμενη -λόγω θετικού κλίματος- ανοδική προσέγγιση της περιοχής αντίστασης των 2456 μονάδων.
 
Μετά δε και την αποτύπωση του καθοδικού candlestick ο δείκτης βρέθηκε για άλλη μια φορά “αγκαλιά” με το επίπεδο στήριξης των 2285 μονάδων, το οποίο κατά την σημερινή συνεδρίαση έχασε πανηγυρικά, ωθούμενος προς την περιοχή της επόμενης στήριξης στις 2172 μονάδες. Αν ο δείκτης “γλυστρήσει” (κάτι που έγινε σήμερα) από αυτό το επίπεδο και δώσει συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα, τον περιμένουν οι 2065 μονάδες για να “στηριχθεί”.

Τελικά τα επίπεδα αντιστάσεων, που είχε αναφέρει ο κ. Μάνθος σε προηγούμενη τεχνική ανάλυση (ETE: 16€ -16.3€, ALPHA: 7.4€-7.5€, ΠΕΙΡ: 6,6€, EΥΡΩΒ: 6.75€) αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ισχυρά για να διασπαστούν ανοδικά και πως άλλωστε να μην είναι αφού στα εν λόγω επίπεδα τιμών κινούνται οι τριμηνιαίοι μέσοι όροι των εν λόγω Τραπεζών (ETE : 16.08 με 266 εκατ. τεμάχια, ALPHA: 7.37€ με 167 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ: 6,7€ με 94 εκατ. τεμάχια και ΕΥΡΩΒ: 6.61€ με 114 εκατ. τεμάχια). Είναι φανερό λοιπόν ότι για την ανοδική καταστρατήγηση των εν λόγω επιπέδων αντίστασης θα χρειαστούν πιο ισχυρές και πιο “ποιοτικές” εντολές αγορών από αυτές των “short covering” και των “intraday”.

Εξαιρετικά επικίνδυνες “ταλαντώσεις” διαπιστώνει ο αναλυτής της Fortius και για τον FTSE που τελικά έπεσε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και αν δεν ανακάμψει άμεσα “τον περιμένουν” οι 975 μονάδες.

Η Ελληνική Αγορά αυτονομείται από το αισιόδοξο διεθνές σκηνικό, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η έλλειψη εγχώριων καταλυτών σε συνδυασμό με το “στείρο” αποτέλεσμα της προσπάθειας μείωσης των spreads διαμορφώνουν αρνητική διάθεση ανάληψης ρίσκου δεδομένης και της ανόδου που έχει προηγηθεί από την ζώνη των 1800 μονάδων. Η επιρροή των αποτελεσμάτων φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς προτεραιότητα της Αγοράς είναι η επίλυση των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων επί της ουσίας και όχι στην βάση “καθησυχαστικών” δηλώσεων.

Η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σε μια επέκταση της πτώσης με αυξανόμενους όγκους που θα δώσει κλείσιμο κάτω από τις 2000 μονάδες, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα πτωτική συνεδρίαση με σημαντικά μειωμένες συναλλαγές.

Συνεχίστηκαν με λιγότερο επιθετικούς ρυθμούς οι μετακυλίσεις θέσεων

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με οριακές υποτιμήσεις 0,08% για τον πρώτο μήνα, που αυξάνονται στο 0,90% στον δεύτερο.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 26598, τιμή εκκαθάρισης 994,08) κινήθηκαν μεταξύ 986,75 και 1037 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (78000 Πειραιώς, 6500 Alpha Bank, 27600 Eurobank, 25000 Coca-Cola, 5000 ΔΕΗ, 10400 ΟΤΕ, 10700 Τιτάν, 27700 ΟΠΑΠ, 37000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12376), Alpha Bank (3884), Πειραιώς (3053), Eurobank (2766), Κύπρου (1072), MIG (4950), ΟΤΕ (6258), ΔΕΗ (1572), Coca-Cola (1531), ΟΠΑΠ (807), ΓΕΚ (91399, τα περισσότερα οφείλονται σε μετακύλιση θέσης από Μάρτιο σε Δεκέμβριο), ΕΧΑΕ (266), Μυτιληναίος (1358), Intralot (1424), Ελλάκτωρ (798), Αγροτική (1459), Ταχ. Ταμιευτήριο (2470), Ιντρακόμ (1436), MPB (1952), Ελ. Πετρέλαια (206), Βιοχάλκο (108), Μέτκα (186), Σιδενόρ (265), Motor Oil (259).

Ας σημειωθούν τα 12160 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, τα οποία δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ.

Επίσης τα 191 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 15,00 ευρώ και άλλα 500 δικαιώματα πώλησης, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Τέλος τα 500 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 67563 τεμ., Alpha Bank 57000 τεμ., Πειραιώς 149200 τεμ., Eurobank 83288 τεμ., Τιτάν 10000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alapis 10665 τεμ., ΔΕΗ 5014 τεμ., Κύπρου 5507 τεμ., Πειραιώς 91161 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9880907 τεμ.), Eurobank (9966346 τεμ.), Alpha Bank (7968074 τεμ.), Πειραιώς (7893761 τεμ.), Κύπρου (6256209 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v