Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγωμένη συνεδρίαση

Ασθενικές πιέσεις, με ελάχιστη προσφορά, ασκούνται στον Γενικό Δείκτη, τη στιγμή που η συνολικότερη εικόνα της αγοράς είναι περίπου μοιρασμένη. Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, οι αγορές σε ΔΕΗ και Cosmote, οριακά χαμηλότερα Alpha Bank και Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση μετ’ εμποδίων η σημερινή, που πραγματοποιείται παρά τις προτροπές μερίδας χρηματιστηριακών παραγόντων για αναβολή της. Κύριο χαρακτηριστικό της οι, δικαιολογημένα, χαμηλές συναλλαγές που πραγματοποιούνται όμως σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πίεση και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 2.461 μονάδων (προς τις 2.455 μονάδες) με τζίρο περίπου 20 εκατ. ευρώ, την πρώτη ώρα.

Σημαντικότερες σήμερα οι απώλειες (2,4%) στη μετοχή του ΟΠΑΠ που υποχωρεί στα 14,18 ευρώ, επηρεάζοντας ανάλογα και την πορεία του FTSE-20.

Απώλειες της τάξεως του 0,8% για τη μετοχή της Εθνικής, και σε αυτήν την περίπτωση όμως η προσφορά είναι ελάχιστη.

Μοιρασμένη εικόνα ανοδικών - πτωτικών μετοχών με ιδιαίτερα περιορισμένη εμπορευσιμότητα σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Για παράδειγμα, η μετοχή της ΚΡΕΚΑ με λιγότερα από 3.000 τεμάχια ενισχύεται κατά 7%, η Mevako με 2.500 τεμάχια ενισχύεται κατά περίπου 2%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για μετοχές όπως Μπενρουμπή, Notos Com, ΟΛΠ, Βασιλόπουλος, Πλαίσιο, αλλά και σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων μετοχών.

Άξια αναφοράς είναι η, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, θετική πορεία της Cosmote, όπου έχει ενεργοποιηθεί από προχθές εντολή αγοράς και για λογαριασμό ξένου διαχειριστή, ενώ την ανοδική της πορεία συνεχίζει προς τα 3,5 ευρώ η μετοχή της Τεγόπουλος.

Σε γενικές γραμμές, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ουσιαστικά ως μη... γενόμενη λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας και των πολλών προβλημάτων προσέλευσης στους χώρους της εργασίας τους, που αντιμετωπίζουν αρκετοί παράγοντες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v