Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Εθνικής

Στα υψηλότερα χρηματοοικονομικά και έκτακτα έσοδα, αλλά και στην καταγραφή υπεραξιών που προέκυψε από αναπροσαρμογή των ακινήτων της στις τρέχουσες τιμές αποδίδουν οι αναλυτές τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για το έτος 2003.

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Εθνικής
Στα υψηλότερα χρηματοοικονομικά και έκτακτα κέρδη αποδίδει η Marfin Hellenic τα καλύτερα των προβλέψεών της αποτελέσματα έτους της Εθνικής Τράπεζας.

Στο πρωινό της report η Marfin Hellenic αναφέρει ότι η Εθνική αναπροσάρμοσε μέρος των ακινήτων της στις τρέχουσες τιμές.

Οι συνολικές υπεραξίες ήταν 437 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αντιστάθμισε ζημίες από αποτίμηση χρεογράφων και το υπόλοιπο (383 εκατ. ευρώ) τοποθετήθηκε σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό.

Όπως αναφέρει στο report της η χρηματιστηριακή, η διοίκηση της Εθνικής είπε ότι οι υπεραξίες στα υπόλοιπα ακίνητα υπολογίζονται μεταξύ 180 εκατ. ευρώ και 210 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς τα ταμεία στα περίπου 210 εκατ. ευρώ.

Η ίδια χρηματιστηριακή σε ξεχωριστό flash note για την Εθνική, με ημερομηνία 13 Φεβρουρίου, ξεχωρίζει ως σημεία-”κλειδιά” των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων της Εθνικής αφενός τις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης για το μέλλον και αφετέρου τη λογιστική αναπροσαρμογή, ώστε η εικόνα να μοιάζει περισσότερο με αυτή που θα υπάρξει μετά την εφραμογή των ΔΛΠ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης, η Marfin αναφέρει μεταξύ άλλων τους στόχους για βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 3% και του ROE κατά 16,5%.

Η τιμή-στόχος διατηρείται στα 21,46 ευρώ και η σύσταση σε ”neutral”.

Εξάλλου, στην ενίσχυση των ”παραδοσιακών” τραπεζικών εργασιών οφείλεται κατά την EFG Eurobank Securities, όπως σημειώνεται σε flash note της, η βελτίωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα των χθεσινών ανακοινώσεων της Εθνικής, η EFG Eurobank προχωρά σε κατά 20% ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής το 2004 (στο 1,74 από 1,44 ευρώ).

Τα αποτελέσματα της Εθνικής χαρακτηρίζονται δυνατά, ενώ το momentum παραμένει θετικό. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η μετοχή της τράπεζας θα μείνει βραχυπρόθεσμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο τίτλος χαρακτηρίζεται δίκαια αποτιμημένος, ενώ διατηρείται η σύσταση ”market perform”.

Η Εγνατία Χρηματιστηριακή από την πλευρά της αποδίδει το ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής ξεπέρασαν τις προβλέψεις της στα ισχυρότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ δεν αποκλείει την ανοδική αναθεώρηση της τιμής-στόχου που έχει θέσει για την Εθνική, η οποία τώρα είναι στα 24,5 ευρώ. Η σύσταση είναι ”accumulate”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v