Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα αποδώσει η προσπάθεια στήριξης;

Μέσω δεικτοβαρών μετοχών, όπως ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, επιχειρείται η εξισορρόπηση των πιέσεων που συνεχίζουν να ασκούνται σε μία μεγάλη ομάδα μετοχών. Δύσκολη η προσπάθεια και εύθραυστες οι ισορροπίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής και εν μέρει αποτελεσματική, μέχρι στιγμής, η προσπάθεια στήριξης της αγοράς.

Με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αρχικά μέχρι τις 2.392,13 μονάδες, για να αρχίσει μετά τις περίπου 11.40 σταδιακά η αντίδραση του δείκτη.

Προσπάθεια που επιχειρήθηκε αρχικά μέσω της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας από τα 21,28 ευρώ αντέδρασε προς τα 21,54, και εν συνεχεία του ΟΠΑΠ από τα 13,94 στα 14,34 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη ώρα οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ έφταναν περίπου το χθεσινό σύνολο των 424.628 τεμαχίων, ενώ στη μετοχή της Εθνικής ξεπερνούσαν τις 200.000, όταν χθες συνολικά είχαν φτάσει στις 550.889 τεμάχια.

Φαίνεται πως κοστίζει κάτι παραπάνω η προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής φοράς και το ζητούμενο είναι ποιος θα πληρώσει το... μάρμαρο.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διορθωθεί κάπως η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1 προς 2, καθώς γύρω στις 12.00 η μετοχή της Εθνικής σημείωνε επίσης κέρδη προς τα 22,60 ευρώ.

Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη θετική απόδοση μέχρι στιγμής είναι οι Alfa Alfa Συμμετοχές, ΑΛΤΕ, Τεχνική Ολυμπιακή, αλλά και Altec, Δομική Κρήτης.

Το ”πέρασμα” του Γ.Δ. σε θετικό πρόσημο προς το τέλος της πρώτης ώρας ενίσχυσε την εμπορευσιμότητα μετοχών που καλώς ή κακώς έχουν πιεσθεί τελευταία.

Θετική και η πορεία της μετοχής της Microland μετά τη χθεσινή υποχώρηση, ενώ συνεχίζουν ανοδικά οι μετοχές των Info-Quest, Γρηγόρη, ΝΕΛ, Lannet, Καρδασιλάρη, Μπήτρο, Alco κ.ά.

Το αν η προσπάθεια στήριξης που καταβάλλεται θα έχει θετική κατάληξη θα φανεί την επόμενη ώρα και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταγραφούν οι πραγματικές διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Κατά συνέπεια, παραμένουν επιφυλακτικοί, παρά την όποια τεχνικής μορφής προσπάθεια αντίδρασης και στήριξης.

Δεν είναι τυχαίο πως γύρω στις 12.10 τα κέρδη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ από 2,2% υποχώρησαν στο 1,2%, ενώ αρνητικά ”γύριζαν” οι μετοχές των Alpha και Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v