Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τρίτης

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανομή των κονδυλίων στις 25 χώρες-μέλη, στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, στην παρέμβαση του ΙΟΒΕ κατά του 39ώρου, αλλά και στη νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τρίτης
Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανομή των κονδυλίων στις 25 χώρες-μέλη, στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, στην παρέμβαση του ΙΟΒΕ κατά του 39ώρου, αλλά και στη νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Πολιτική: Για πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στους φιλελεύθερους κάνει λόγο η Ημερησία, ενώ από την άλλη επισημαίνει πως η Ν.Δ. πολιορκεί το ΛΑΟΣ μέσω του Παπαθεμελή.

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον Γ. Παπανδρέου μερική ή και πλήρη απομάκρυνση των κορυφαίων στελεχών, ενώ παραθέτει γκάλοπ της Opinion σύμφωνα με το οποίο το 72% του εκλογικού σώματος ζητάει ”ανατροπή των πρωτοκλασάτων”.

Το Βήμα τονίζει πως λίγες ώρες μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκε τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ και το ίδιο θα κάνει σήμερα με ΑΔΕΔΥ και την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας το άνοιγμα προς τα αριστερά και τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν Τα Νέα, που συμπληρώνουν πως ο ίδιος προκάλεσε μάλιστα ”φιλελεύθερες φωνές και ανήσυχα πνεύματα” να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει.

Το ”φεστιβάλ” Παπανδρέου ετελείωσε, οι πολύχρωμοι προβολείς της ”λαμπερής” ψηφοφορίας για τον νέο ηγεμόνα του ΠΑΣΟΚ, που επέτυχαν ομολογουμένως να συσπειρώσουν το αποδιοργανωμένο κυβερνών κόμμα, έσβησαν και τώρα αρχίζει η μεγάλη κούρσα για τις εθνικές εκλογές, επισημαίνει η Καθημερινή.

Η Εξπρές τονίζει πως ο κ. Στ. Παπαθεμελής θα είναι τελικώς υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης ως συνεργαζόμενο κόμμα, στα πρότυπα της συνεργασίας της Ν.Δ. με τους φιλελεύθερους στις προηγούμενες εκλογές.

Ecofin: Το ενδεχόμενο παρέμβασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στις αγορές προβλέπουν σχετικές πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones, τις οποίες επικαλείται η Ημερησία.

Προϋπολογισμός: Οι υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου και οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ δημιούργησαν τεράστιο άνοιγμα στον προϋπολογισμό του 2003, σύμφωνα με το Βήμα.

Κοινοτικά κονδύλια: Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν επτά μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση οριστικοποιεί τα κονδύλια που θα διατεθούν στις χώρες-μέλη στην επταετία 2007-2013, ενώ η Ελλάδα φέρεται να είναι η μεγάλη κερδισμένη από την κατανομή, όπως τονίζει η Ημερησία.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφαίνεται για την κατανομή στις 25 χώρες-μέλη της Ένωσης των κονδυλίων της περιόδου 2007-2013, σύμφωνα με το Βήμα, που συμπληρώνει πως η Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία η ομάδα Πρόντι κατά Μπολκενστάιν, με την Ελλάδα να διεκδικεί περίπου όσα και από το Γ΄ΚΠΣ, σήμερα δίδεται η πρώτη μάχη για την πίτα του Δ΄ΚΠΣ.

Από την πλευρά της η Εξπρές τονίζει πως σήμερα η Επιτροπή υποβάλλει τις προτάσεις της, που θα αποτελέσουν τη βάση για τις χρηματοδοτήσεις του Δ’ ΚΠΣ, και αναμένονται οι τοποθετήσεις των κρατών – μελών.

Σοφοκλέους: Για ιαπωνικό ενδιαφέρον όσον αφορά στην αγορά μετοχών κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία έχει φτάσει στην Ελλάδα αποστολή εκπροσώπων ελληνικών εισηγμένων στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το Κέρδος, για άλλη μια φορά χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εταιρίες του κλάδου των κατασκευών και της πληροφορικής βρέθηκαν στο ”στόχαστρο” των πωλητών, επικαλούμενοι ”φήμες”, ενώ η Εξπρές τονίζει πως την αγορά πιέζουν επιτήρηση και μετοχοδάνεια.

ΙΟΒΕ: Παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις ΣΕΒ – ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όπου τα συνδικάτα έχουν ζητήσει μείωση των ωρών εργασίας στις 39 εβδομαδιαίως, έκανε χθες ο ΙΟΒΕ, όπως αναφέρει το Βήμα.

Η Καθημερινή συμπληρώνει πως ο ΙΟΒΕ πρότεινε ευελιξία έναντι της μείωσης των συμβατικών ωρών εργασίας.

Λαϊκά Ομόλογα: Σε νέα έκδοση των λεγόμενων λαϊκών ομολόγων, που έχουν στόχο την προστασία των καταθέσεων των μικροαποταμιευτών, προχωρεί του υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Καθημερινή συμπληρώνει πως οι εγγραφές θα γίνουν από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,6%.

Η Ναυτεμπορική προσθέτει πως κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται μόνο μια φορά, για το ποσό των 15.000 ευρώ και θα δηλώνει το ΑΦΜ του.

Κινητή Τηλεφωνία: Μειώνονται τα τέλη τερματισμού της κινητής τηλεφωνίας κατ’ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κέρδος, που προσθέτει πως σύμφωνα με έρευνα του ΕΔΕΤ η ικανοποίηση των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς Ιnternet και κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίζεται υψηλή.

Δολάριο: Το διεθνές θρίλερ με το δολάριο συνεχίζεται και μετά το G7, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Εταιρικά Ομόλογα: Στα νέα επενδυτικά εργαλεία της εποχής του ευρώ περιλαμβάνονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η προοπτική των οποίων στην εγχώρια αγορά εκτιμάται πως θα είναι θετική, αναφέρει το Κέρδος.

Τράπεζες: Δώρο είναι για τις τράπεζες η προσαρμογή των αξιών ακινήτων σε τιμές αγοράς με φορολογικό συντελεστή 2%, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, ενώ συμπληρώνει πως η Merrill Lynch θεωρεί υπερτιμημένες τις ελληνικές τράπεζες.

Alpha Bank: Κλιμακούμενες αυξήσεις 8%-20% προβλέπονται στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας της Alpha Bank, που οριστικοποιήθηκε μετά τη συμφωνία από το Σύλλογο Προσωπικού και τη διοίκηση της τράπεζας, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Motor Oil: Σημαντική εξέλιξη για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά και τη δημιουργία του δυτικού κλάδου του κεντρικού αγωγού προς την Πελοπόννησο αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Motor Oil για την τροφοδοσία του ιδιωτικού διυλιστηρίου με φυσικό αέριο, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ευρωπαϊκή Τεχνική: Νέο χρηματοδότη αναζητά η Ευρωπαϊκή Τεχνική σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η εταιρία διατηρεί τις ισορροπίες με τις τράπεζες.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v