Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλημένοι με τις... φήμες

Σημαντικότατες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές που... βρίσκονται στο ”μάτι του κυκλώνα” παρά τις αρχικές προσπάθειες στήριξης. Η υπερ-προσφορά και οι απώλειές τους ”χαλούν” και πάλι τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς, ενώ μικρότερες, λόγω των δεικτοβαρών μετοχών, είναι οι απώλειες του Γενικού Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διορθώνουν οι τράπεζες, παρασύρεται χαμηλότερα η αγορά. Οι οριακές απώλειες που καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης (4.546 μονάδες) επιδρούν πολλαπλασιαστικά σε κατασκευές, κλωστοϋφαντουργία και πληροφορική, κλάδοι ευπαθείς, που με τα βασικά μέταλλα σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

”Ψαλιδίστηκαν” τα αρχικά κέρδη των Alpha, Εθνική, Eurobank, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει χαμηλότερα ο FTSE-20.

Βέβαια, για την υποχώρηση δεικτών και μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης βαρύνουσα ήταν η πλήρης αναστροφή της αρχικά θετικότερης τάσης για τις μετοχές των Alfa Alfa, ΑΛΤΕ, αλλά και Ευρωπαϊκής Τεχνικής, ΕΡΓΑΣ, που μαζί με τις Altec, Μαθιό και Microland σημειώνουν απώλειες από 10%-17,8%.

Η σημαντική πίεση (1,2 εκατ. τεμάχια) που ασκείται στην Αλουμίνιον και η προσφορά μισού εκατ. και πλέον τεμαχίων στην ΑΛΤΕ ξαναδίνει τροφή για φήμες και σενάρια.

Παράλληλα, συνεχίζεται η σταθερή υποχώρηση και της Ολυμπιακής Τεχνικής, που από την περίοδο της τροπολογίας δεν ”μπορεί να σηκώσει κεφάλι”. Η τιμή της μετοχής προσεγγίζει πλέον επικίνδυνα και τα 3 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές αυτές είναι στα 68 εκατ. (μέχρι τις 14.00), παραμένουν μεν σε απόλυτο μέγεθος περιορισμένες, πλην, όμως, ενισχύεται κατακόρυφα η συναλλακτικότητα σε τεμάχια.

Αυτό οφείλεται στο ότι ναι μεν η προσφορά σε ”ακριβά χαρτιά” είναι περιορισμένη, πλην όμως οι ρευστοποιήσεις σε τεμάχια ”φτηνών χαρτιών” είναι δυσβάστακτες.

Αυτό εξηγεί και τις σχετικά μικρές απώλειες του Γενικού Δείκτη, που συντηρείται κυρίως χάρη στα οριακά κέρδη των ΔΕΗ, Alpha, Εθνική.

Γύρω στις 14.00 φάνηκε κάποια διάθεση αντίδρασης (σε επίπεδο δείκτη) γύρω από τις 2.430 μονάδες, εξέλιξη όμως που δεν ήταν αρκετή για να αποσοβήσει τα χειρότερα στην πολύπαθη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Στα λίγα ενθαρρυντικά της ημέρας, η αυξημένη εμπορευσιμότητα και τα χαμηλά κέρδη των ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ (βλέπε σχετικά και top stories), Καρδασιλάρη, Ιμάκο, ΚΑΕ, Κεραμεία Αλλατίνη, Σαράντη, Τζιρακιάν,Ιnfo- Quest, αλλά και των Λάμψα, Μπήτρο, Νάκα και λίγων ακόμη μετοχών.

Από τεχνικής πλευράς, η διολίσθηση του δείκτη χαμηλότερα των 2.445 μονάδων αποτελεί για σήμερα αρνητική ένδειξη, που δίνει ένα επιπλέον 0,20% σε όσους από την περασμένη Παρασκευή, μέσω της αγοράς παραγώγων, είχαν προβλέψει και ποντάρει σε περαιτέρω μικρή υποχώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v