Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στραβός είναι ο γιαλός;

Προβληματίζει και θα συνεχίζει να προβληματίζει ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς η χρηματιστηριακή συμπεριφορά ακόμη και μετοχών ισχυρών – υγιών ομίλων εμφανίζεται αρνητική. Στις τράπεζες, κατά συνέπεια, και λιγότερο σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, επικεντρώνεται το όποιο ενδιαφέρον της περιόδου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βίοι αντίθετοι για Σοφοκλέους και ξένα χρηματιστήρια.

Όπως πολύ εύγλωττα σημειώνει στο σημερινό Εγερτήριό του ο Θανάσης Μαυρίδης, το ελληνικό χρηματιστήριο ξαναβουλιάζει στη μιζέρια του.

Φήμες επιθυμούν, προβλήματα επί προβλημάτων εντείνουν τις πιέσεις σε μετοχές λίγο ή περισσότερο προβληματικών εταιριών.

Αυτό που βιώνεται τις τελευταίες ημέρες στον κατασκευαστικό κλάδο θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή και σε άλλους προβληματικούς κλάδους, λόγου χάρη στην πληροφορική.

Ενδεχομένως, θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα και για άλλες επιχειρήσεις.

Η αγορά οδηγείται σε επίπεδο συσσώρευσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εμφανής διάθεση για αναστροφή του κλίματος, τουλάχιστον στο προβληματικό κομμάτι της αγοράς.

Αντιθέτως, επιλεγμένες μετοχές εταιριών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζεται να έχουν σαφώς καλύτερα αντανακλαστικά.

Παρά την υποβάθμιση του ΟΤΕ, η μετοχή του οργανισμού ”χρωστά” μια αντίδραση, όπως και των Εθνικής, Alpha, που μπορούν να κρατήσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Προβληματίζει όμως η συμπεριφορά μετοχών από τον κατασκευαστικό κλάδο, που, πέρα των μικρών επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η αρνητική χρηματιστηριακή πορεία μετοχών ισχυρότατων και υγιών ομίλων.

Τι είναι αυτό αλήθεια που πιέζει συνεχώς και αδιάκοπα τη μετοχή του Άκτωρα προς τη χαμηλή τιμή έτους ή της Ελληνικής Τεχνοδομικής ή -γιατί όχι- του Άβακα και μάλιστα με λίγες συναλλαγές.

Πρόκειται για ”ξεφόρτωμα” θεσμικών, πέρα του γνωστού, ή μήπως για κάτι πιο ουσιαστικό που δεν γνωρίζει ακόμη η αγορά.

Γι’ αυτό και παραμένουμε επιφυλακτικοί.

Ακόμη και γιατί η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αδύναμη να κρατήσει τα 3 ευρώ.

Με βάση τις χθεσινές, περιορισμένες συναλλαγές, θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών επιχειρείται να διαμορφωθεί ”στήριξη”.

Αποδείχθηκε όμως πως με σχετικά χαμηλή προσφορά η αγορά έχει προβλήματα, καθώς απουσιάζουν οι αγοραστές.

Στο ενδεχόμενο που απειληθεί σήμερα η περιοχή των 2.400 μονάδων, ο πήχης θα πρέπει να τεθεί χαμηλότερα προς τις 2.370 μονάδες. Άλλωστε εδώ και καιρό έχει επισημανθεί πως οι προσδοκίες μας για την προεκλογική περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και πως αρκούμεθα σε μία διακύμανση σε εύρος τιμών 2.350 - το πολύ 2.500 μονάδων.

Από τεχνικής πλευράς, θεωρούμε εδώ και καιρό πολύ δύσκολη την υπέρβαση των 2.522 μονάδων και την καταγραφή νέας υψηλής τιμής. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Σημείωση: Χρήζει δεύτερης και τρίτης ματιάς η ρύθμιση που αφορά στην προσαρμογή της αξίας των ακινήτων, ισχυρό πλεονέκτημα για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Ένα θέμα το οποίο αναλύθηκε εκτενώς στο τελευταίο φύλλο του ”Μ” και που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τον τραπεζοβαρή FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v