Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μιζέρια έχει ονοματεπώνυμο!

Την ίδια ώρα που οι ξένες αγορές κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, η Σοφοκλέους βυθιζόταν για άλλη μία φορά στον βάλτο της αυτολύπησης. Οι φήμες και οι ”πληροφορίες” δεν προέρχονται, πάντως, από κάποιον καφενέ των Αθηνών, όπου διάφοροι αργόσχολοι αποφάσισαν δήθεν να κλονίσουν το σύστημα με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η μιζέρια έχει ονοματεπώνυμο!
Την ίδια ώρα που οι ξένες αγορές κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, η Σοφοκλέους βυθιζόταν για άλλη μία φορά στον βάλτο της αυτολύπησης.

Οι φήμες και οι ”πληροφορίες” δεν προέρχονται, πάντως, από κάποιον καφενέ των Αθηνών, όπου διάφοροι αργόσχολοι αποφάσισαν δήθεν να κλονίσουν το σύστημα με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τα προβλήματα στις εταιρείες είναι υπαρκτά και πρώτες απ’ όλους οι τράπεζες κινούνται με περίσσια βιασύνη...

Η Ευρωπαϊκή Τεχνική κατήγγειλε την τράπεζά της (την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται χρόνια) ότι της... κατακράτησε επιταγή και έτσι δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Η Εργάς κατήγγειλε τη δική της τράπεζα ότι δεν δέχτηκε έναν... φιλικό διακανονισμό με σημαντικής αξίας ακίνητό της. Τι συμβαίνει τελικά; Μήπως οι τραπεζίτες τρελάθηκαν και αποφάσισαν να κλείσουν τις μισές και πλέον εισηγμένες εταιρείες;

Μήπως οι αρμόδιοι υπάλληλοι των τραπεζών ανήκουν σε κάποια μυστική οργάνωση και μηχανεύονται με αυτόν τον τρόπο την πτώση του καπιταλισμού;

Το τι συμβαίνει είναι προφανές. Οι τραπεζίτες κουράστηκαν να κάνουν υπομονή και μπρος στην απειλή που διαγράφεται να χάσουν κεφάλαια έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα.

Ποιες είναι αυτές; Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες πληροφορίες. Μία ματιά στους ισολογισμούς των εταιρειών μπορεί να μας δώσει μία πλήρη εικόνα για το ποιες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα και ποιες όχι.

Η μιζέρια που έχει επιστρέψει δριμύτερη στη Σοφοκλέους έχει ονοματεπώνυμο. Είναι το ίδιο το παρελθόν των εταιρειών. Δεν φταίνε οι ”κακοί τραπεζίτες”. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και μάλιστα όσο πιο αθόρυβα γίνεται για να μην κινδυνεύσουν τα συμφέροντά τους.

Δεν φταίνε οι επενδυτές. Αυτοί προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φταίνε, ασφαλώς, οι διοικήσεις των εταιρειών που έχουν οδηγήσει τις εταιρείες τους στη μαύρη λίστα των τραπεζών.

Όχι οι μικρομέτοχοι που ήταν απληροφόρητοι για τις συνέπειες των ενεργειών των διοικούντων. Ούτε για το γεγονός ότι μάθαιναν πάντοτε τελευταίοι τα κακά μαντάτα (π.χ. για την επένδυση του Ομίλου Αλαμανή στις ΗΠΑ και τόσες άλλες περιπτώσεις).

Βιάστηκαν, πιθανότατα, κάποιοι επίσημοι παράγοντες να μας διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σε εισηγμένες εταιρείες. Ευχόμαστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να μην αναγκαστούν να προβούν σε επεξηγηματικές δηλώσεις σχετικά με το θέμα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v