Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για κάτι καλύτερο εν όψει εορτών

Η μόχλευση μιας επιλεγμένης ομάδας κυρίως τραπεζικών μετοχών ευνοεί την ενεργότερη δραστηριοποίηση παικτών στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Αυξημένες οι συναλλαγές, αλλά και τα πακέτα, τη στιγμή που φαίνεται να λήγει χωρίς προβλήματα η σειρά μηνός Δεκεμβρίου στο ΧΠΑ. Πέρασε το πακέτο του Νίκα στην Global Finance.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πετυχαίνοντας τον αρχικό στόχο, της προσέγγισης δηλαδή των 2.200 μονάδων, φαίνεται να ανοίγει η όρεξη αρκετών για τη συνέχεια. Σήμερα παρατηρούμε πως η κίνηση στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι εντονότερη από ό,τι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Small Cap 80 καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,4% έναντι 0,85% του FTSE 20, κλίμα που έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ισχυρότερης ανοδικής τάσης για σειρά μετοχών, κυρίως της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών είναι η ισχυρότερη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, καθώς η αναλογία διαμορφώνεται στις 214/68 μετοχές.

Σε τίτλους που πραγματοποιούν αυξημένες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα στην Ηλεκτρονική Αθηνών, Τεγόπουλο, Altec, Κορδέλλου, Πετζετάκι, Προμότα, Spider και αρκετούς ακόμη, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της θέσης τους.

Ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί το γεγονός πως μέχρι στιγμής το ποσοστό θετικής μεταβολής 25 μετοχών ξεπερνά το 5%. Για να συντηρηθεί όμως αυτή η τάση, θα πρέπει για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, αλλά και για τις υπόλοιπες 5 ημέρες, να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω δηλαδή από τις 1.120 μονάδες, ο FTSE 20 (τρέχουσα τιμή οι 2.205,02 μονάδες).

Αυτό οφείλεται στην κατά 2,7% ενίσχυση της Alpha Bank (21,72 ευρώ), της Eurobank (14,66 ευρώ), της Intracom (5,48 ευρώ), αλλά και των Εθνικής, Εμπορικής, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Αφ’ ης στιγμής περάσαμε τις 2.200 μονάδες, θα ήταν καλό για τη συνέχεια ένα ενδεχόμενο ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη μεταξύ 2.198-2.208 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές τουλάχιστον 120-140 εκατ. ευρώ.

Σημείωση: Καλοδεχούμενες οι επισημάνσεις και τα καλά λόγια, μέρες που είναι, του αναγνώστη μας Τάσου Α.

Η αμφίδρομη σχέση δικτύου-αναγνωστών μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και των δύο, αλλά και τις εκτιμήσεις-προσεγγίσεις της αγοράς. Θερμές ευχές και πάνω από όλα υγεία σε όσους επισκέπτονται το euro2day.gr και, φυσικά, τη στήλη.

* Πέρασε το πακέτο του Νίκα στην Global Finance, συνολικής αξίας 60,6 εκατ. ευρώ (10.100.000 τεμάχια στα 6 ευρώ), που αντιπροσωπεύουν το 49,92% της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v