Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, στα τραπεζικά δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου, στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών για την περίοδο 1999-2002, αλλά και στις top επιλογές χρηματιστηριακών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, στα τραπεζικά δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου, στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών για την περίοδο 1999-2002, αλλά και στις top επιλογές χρηματιστηριακών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Έλλειμμα: Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Βήμα, που τονίζει πως οι δαπάνες για τα ολυμπιακά έργα, οι υπερβάσεις στα έξοδα ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και οι απρόβλεπτες δαπάνες 885 εκατ. ευρώ το ανέβασαν στα 7,2 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως τα έσοδα ήταν εντός των στόχων.

Η Ναυτεμπορική τονίζει πως το έλλειμμα είναι κατά 150% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, ενώ συμπληρώνει πως η υπέρβαση του ελλείμματος όχι μόνο είναι αδύνατον να καλυφθεί στο τελευταίο δίμηνο, αλλά υπάρχουν και αβεβαιότητες που απειλούν για νέες υπερβάσεις, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως η δραματική αύξηση του ελλείμματος θέτει σε δοκιμασία τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της η Καθημερινή κάνει λόγο για προεκλογική οξύτητα όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως το τακτικό έλλειμμα αυξήθηκε πέντε φορές.

Εφάπαξ: Τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών στο εφάπαξ που έλαβαν την τελευταία δεκαετία, για χιλιάδες συνταξιούχους Ειδικών Ταμείων Τραπεζών και ΔΕΚΟ, ενδέχεται να δώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η Ελευθεροτυπία τονίζει πως αμφισβητείται η νομιμότητα του πλαφόν που θέτει ο ”νόμος Σιούφα” στο εφάπαξ των συνταξιούχων τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Σοφοκλέους: Σημαντικά λιγότερες ζημιογόνες εισηγμένες και μεγαλύτερα μερίσματα προς διανομή αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της χρήσης 2003 για τη Σοφοκλέους, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τις top επιλογές επτά κορυφαίων εγχώριων χρηματιστηριακών, οι οποίες κατέχουν τη ”μερίδα του λέοντος” στη Σοφοκλέους σε όγκο συναλλαγών, ήτοι περίπου το 50% της συνολικής αγοράς, παραθέτει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Θεσμικοί: Στους θεσμικούς εκείνους που αναστάτωσαν την περιφέρεια, αλλά και στους λόγους για τους οποίους το έκαναν αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, σημειώνοντας παράλληλα τι ετοιμάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία για το 2004.

Δάνεια: Πιο εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό εξασφαλίζει για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα Νέα, που συμπληρώνουν πως το Ταμείο θα παρέχει εγγυήσεις προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 30 άτομα.

Σύμφωνα με το Βήμα η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων αναμένεται να δώσει, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ”ανάσα” για τον δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως το Δημόσιο θα εγγυάται το 40%-70%.

Το Κέρδος συμπληρώνει πως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), τα εγκαίνια του οποίου έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, θα δώσει δάνεια ύψους μέχρι 1 δισ. ευρώ σε 50.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

ΚΠΣ: Για ”δώρο” μεταφοράς ποσών από το Γ’ ΚΠΣ όσον αφορά σε 4 νέες δράσεις κάνει λόγο η Ημερησία.

Ευρώ: Δεν ανησυχεί για το ευρώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως αναφέρει το Κέρδος, που σημειώνει πως ο κ. Τρισέ τόνισε πως το ισχυρό ευρώ είναι προς το συμφέρον της οικονομίας, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως τα ρεκόρ για ευρώ, χρυσό και πετρέλαιο είναι συνεχή.

Δάνεια: Τη στιγμή που ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής πίστης συνεχίζει να ενισχύεται, οι καταθέσεις παραμένουν στάσιμες, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τοποθετήσεις στο εξωτερικό συνεχίζει να αυξάνεται, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται το Βήμα.

Τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια εξακολουθούν να στηρίζουν τη ζήτηση, συμβάλλοντας σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Τηλεπικοινωνίες: Η Ελλάδα παρουσίασε τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις ευρωπαϊκές χώρες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,1% για την περίοδο 1999-2002, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Η Εξπρές επικαλούμενη έρευνα της Deloitte αναφέρει πως οι μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας.

Internet Cafe: Με πρόστιμα απειλούνται και πάλι τα Internet cafe που επιτρέπουν τη διενέργεια τυχερών παιχνιδιών μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Γενική: Από σήμερα ξεκινά η αξιολόγηση για τις προσφορές των τραπεζών Aspis, Marfin και Societe Generale, σύμφωνα με το Κέρδος, ενώ η Ημερησία επισημαίνει πως υπάρχει μυστικότητα για το ύψος των προσφορών των τριών ”μνηστήρων”, συμπληρώνοντας παράλληλα το τι αυτοί επιδιώκουν, ενώ στους σχεδιασμούς των ”μνηστήρων” αναφέρεται και η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Η Καθημερινή κάνει λόγο για τρεις προσφορές και τρεις αποκλίνουσες στρατηγικές για τη Γενική Τράπεζα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Επί τάπητος ξανά η μείωση της καθαρής θέσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως τα ερωτήματα που προκύπτουν για την απόφαση του Δημοσίου είναι πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v