Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ίδιο έργο θεατές...

Δεικτοβαρείς μετοχές και, κυρίως, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες διατηρούν το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 2.180 μονάδων, ενώ συνεχίζεται η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από την πλευρά των θεσμικών με αποτέλεσμα να πιέζονται μετοχές εταιριών της περιφέρειας που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σχετικά σταθερός ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα όμως τα 2/3 της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο FTSE 20 κινείται στις 1.017 μονάδες, τη στιγμή που υποχωρούν, τόσο ο Mid Cap 40 (-0,5%), όσο και οι Small Cap 80 (-0,75%), FTSE 140 (-0,15%).

Τη βασικότερη στήριξη στον FTSE 20 προσφέρει η Πειραιώς, με σημαντικά κέρδη και συναλλαγές. Η τιμή της μετοχής προσεγγίζει πλέον τα 9 ευρώ (υψηλό έτους τα 9,28 ευρώ), με συναλλαγές περισσότερες των 400.000 τεμαχίων (συμπεριλαμβανόμενου ενός πακέτου 70.000 μετοχών, στα 8,70 ευρώ). Μικρά τα κέρδη για την Εθνική (19,12 ευρώ), την Εμπορική (18,42 ευρώ) και την Eurobank.

Στα 19 ευρώ δίνεται μάχη προκειμένου να ”στηριχθεί” η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στα 10,7 ευρώ έχει τεθεί εντολή αγοράς για την Cosmote με προφανή σκοπό την ”στήριξη” της μετοχής.

Η σχέση ανοδικών/ καθοδικών έχει διαμορφωθεί στο 1:3, αν και η εικόνα αρκετών μετοχών με κέρδη είναι μάλλον πλασματική. Για παράδειγμα, η μετοχή της Βερνίκος κυμαίνεται στα 1,68 ευρώ με market εντολή, αλλά ο πρώτος πραγματικός αγοραστής εμφανίζεται χαμηλότερα στο 1,55 ευρώ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μετοχές των Σαραντή και Κέκροπα, ενώ η εμπορευσιμότητα της Rainbow δεν ξεπερνά τα 1.500 τεμάχια. Αντίθετα, ουσιαστική φαίνεται η αντίδραση της μετοχής του Γιαννούση (+5%).

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, η συντήρηση της αγοράς στο σημερινό εύρος διακύμανσης. Αυτό που πρακτικά επιβεβαιώνεται, είναι τόσο η τάση ρευστοποίησης από πλευράς θεσμικών, όσο και οι πωλήσεις που διενεργούνται προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις έναντι ενεχύρων και μετοχοδανείων.

Αυτή η εκτίμηση εξηγεί και τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων, στοιχείο που εγκαίρως είχε επισημανθεί από το euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v