Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να δεις τι σου έχω για... μετά!

Είναι δυνατόν να εξελίσσονται τα πράγματα τόσο άσχημα στο ταμπλό; Κι ακόμη δεν έχετε δει τίποτα! Οι αγορές ανεβαίνουν όταν υπάρχει ρευστότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση η υπάρχουσα ρευστότητα δεν εμπιστεύεται την υπόθεση Σοφοκλέους.

Να δεις τι σου έχω για... μετά!
Είναι δυνατόν να εξελίσσονται τα πράγματα τόσο άσχημα στο ταμπλό; Κι ακόμη δεν έχετε δει τίποτα! Οι αγορές ανεβαίνουν όταν υπάρχει ρευστότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στην προκειμένη περίπτωση η υπάρχουσα ρευστότητα δεν εμπιστεύεται την υπόθεση Σοφοκλέους. Εκτός κι αν μιλάμε για το χρηματιστήριο των είκοσι – τριάντα μετοχών που παρακολουθούν στενά οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού.

Στην περίπτωση αυτή είναι ίσως πιο τίμιο να δημιουργήσουμε δύο χρηματιστήρια. Τα χρηματιστήριο Α με τις μετοχές των ξένων και το χρηματιστήριο Β με το χρηματιστήριο όλων των υπολοίπων.

Στην συνέχεια, μπορούμε να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το χρηματιστήριο Β. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το αντιληφθεί ουδείς άλλος πέραν από τους ολίγους τεθλιμμένους συγγενείς και φίλους...

Φίλος χρηματιστής έχει βρει μία καλύτερη ιδέα, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο ίδιος, για την εκλεκτή του πελατεία. Να ανοίξει ένα παράρτημα στην Ρουμανία και να περιορίσει δραστικά την συμμετοχή του στην Σοφοκλέους.

Εκεί τουλάχιστον υπάρχουν μετοχές με P/E 3 και 5 και η προοπτική της Ευρώπης. Όταν γίνει κι εκείνη ”ώριμη αγορά αλά γκρέκα”, θα έχει ανακαλυφθεί κάτι καινούργιο...

Είμαστε υπερβολικοί; Καθόλου! Εδώ και δύο μήνες φωνάζουμε (και κάποιοι μας κατηγόρησαν για υπερβολική απαισιοδοξία) γι αυτά που βλέπουμε στα παρασκήνια και τα οποία υποδηλώνουν σαφώς ότι η αγορά μας είναι ανύπαρκτη.

Ότι όλοι ή σχεδόν όλοι οι βασικοί μέτοχοι σε εταιρείες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται με το δάκτυλο στο πιστόλι, αλλά δεν βρίσκουν αγοραστές. Ότι οι μικροεπενδυτές είναι εξαντλημένοι και περιθωριοποιημένοι.

Ότι οι παλαιοί παίκτες της αγοράς είναι παροπλισμένοι. Κι ότι οι σημερινοί ηγέτες της αγοράς δεν εννοούν να υπάρχει Σοφοκλέους πέρα από τον αυστηρό τους έλεγχο.

Ναι! Ο γενικός δείκτης μπορεί να αναρριχηθεί στις 2.300 μονάδες ή και υψηλότερα. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, αφού η Σοφοκλέους δεν απαρτίζεται μόνο από είκοσι ή τριάντα μετοχές. Εκτός και αν αποφασίσουμε ότι αυτή είναι η αγορά και διαγράψουμε όλους τους υπόλοιπους μετοχικούς τίτλους.

Σημειώστε, όμως, ότι ο ρόλος του χρηματιστηρίου δεν είναι να αλλάζουμε μετοχές μεταξύ μας και να άλλοτε να κερδίζουμε και άλλοτε να χάνουμε. Ο ρόλος του χρηματιστηρίου είναι να βοηθάει στην ανάπτυξη των εταιρειών.

Πιστεύετε, αλήθεια, ότι εξυπηρετείται σήμερα αυτός ο σκοπός;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Θα δημοσιεύσουμε δύο επιστολές, επειδή η ανάγνωσή τους έχει να προσφέρει, κατά την άποψή μας, σε όλους μας...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ

Αγαπητέ κε Μαυρίδη



Ονομάζομαι Σ Κ και είμαι τακτικός αναγνώστης της στήλης σας και του euro2day από την έναρξη λειτουργίας του site. Ασχολούμαι με τα χρηματιστηριακά δρώμενα, επαγγελματικά, τα τελευταία επτά χρόνια αν και οικογένεια μου ασχολείται με το ελληνικό χρηματιστήριο για είκοσι χρόνια περίπου.



Στο διάστημα των τελευταίων 4-5 ετών έχω γίνει μάρτυρας όπως καταλαβαίνετε όλης της ”τραγωδίας” που έχει συντελεστεί στην αγορά μας, όπως βέβαια και όλοι όσοι ασχολούνται (ακόμα) με τον χώρο.

Αν και προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα λόγω της θέσης μου και χωρίς να εμπλέκω το συναίσθημα στη δουλειά μου οφείλω να ομολογήσω πως τον τελευταίο καιρό αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.



Από την καθημερινή μου επικοινωνία με τους πελάτες αυτό που μένει και που είναι κοινό χαρακτηριστικό σε όλους, είναι η αηδία και η αποστροφή που έχουν πλέον όλοι προς το θεσμό του χρηματιστηρίου και προς αυτούς που το εκπροσωπούν με οποιαδήποτε μορφή και ιδιότητα.

Το γεγονός αυτό το έχετε αναδείξει κι εσείς πολλές φορές από την στήλη σας αν και πάντα προσπαθείτε να αφήνετε και μια ”ηλιαχτίδα αισιοδοξίας”.

Δυστυχώς όμως από την δική μου εμπειρία οφείλω να σας ομολογήσω πως παρόλη την καλή διάθεση που μπορεί να έχει κανείς να δει τα πράγματα πιο σφαιρικά και ψύχραιμα, τα γεγονότα δεν του το επιτρέπουν.

Είναι πλέον διάχυτο το αίσθημα ότι η αγορά είναι καθ’ όλα χειραγωγούμενη και ότι κανένα ρόλο δε παίζουν ούτε τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, ούτε φυσικά οι εκτιμήσεις των διαφόρων οίκων, οι οποίες όπως κι εσείς έχετε τονίσει πολλές φορές αυτοεκπληρώνονται αφού οι ίδιοι που τις εκπονούν έχουν - όπως λέμε λαϊκά – και το μαχαίρι και το πεπόνι.



Από την άλλη μεριά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται το φαινόμενο που παρατηρήθηκε και προεκλογικά το 2000, σε μικρότερη μορφή έως τώρα.

Βλέπουμε ένα πολύ μικρό αριθμό κρατικών εταιρειών που δυστυχώς κατά την άποψη μου να συντηρούν ένα - καθόλου αντιπροσωπευτικό κατά τη γνώμη μου – Γενικό Δείκτη σε επίπεδα τιμών που μόνο αντιπροσωπευτικά δεν είναι για το σύνολο της αγοράς.

Κοινώς δηλαδή ο δείκτης ”ευημερεί” και οι μετοχές υποφέρουν όντας οι περισσότερες έρμαια φημών και ανυπόστατων ειδήσεων, που όταν πλέον διαψευστούν ή – σπανίως – επιβεβαιωθούν από τις εταιρείες, οι οποίες παρεπιπτώντος ποιούν την νύσσαν, είναι πλέον αργά για τους μικροεπενδυτές.

Αν αυτό δεν είναι έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης τότε ας μας απαντήσει κάποιος τι συνιστά τον όρο αυτό.



Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Είμαι σίγουρος πως μηνύματα σαν και το δικό μου θα λαμβάνετε καθημερινά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Η αλήθεια δυστυχώς είναι πως αν κάποιος ήθελε να εκθέσει αναλυτικά τα στράβα της ελληνικής χρηματιστηριακής πραγματικότητας θα μπορούσε γράψει βιβλίο.

Πιστεύω πως οδηγούμαστε για άλλη μια ”τραγωδία” που αυτή τη φορά θα αποτελειώσει αυτούς τους λίγους εναπομείναντες επενδυτές οι οποίοι έχουν ακόμα το κουράγιο να ασχολούνται.

Πιστεύω επίσης ότι τα χειρότερα θα έρθουν με ένα ενδεχόμενο γύρισμα των ξένων κεφαλαιαγορών οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνουν συνεχώς νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Όταν αυτό συμβεί θα ήθελα να σας παρακαλέσω να στηλιτεύσετε όπως συχνά κάνετε αυτούς που σήμερα λένε πως, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, εκλογών, ξένων αγορών κλπ. η αγορά έχει θετικές προοπτικές και πως οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ μιας ανοδικής συνέχειας.



Δυστυχώς η αλήθεια είναι μία. Ο μέσος έλληνας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να βάλει άλλα χρήματα στην αγορά είτε γιατί δε μπορεί είτε γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη. Επειδή λοιπόν η αγορά μόνο με λεφτά ανεβαίνει, κατά τη γνώμη μου το μέλλον δείχνει ιδιαιτέρως ”σκοτεινό”.



Με εκτίμηση,



Σ Κ

ΣΗΜ: Δεν δημοσιεύουμε το πλήρες όνομα του αναγνώστη, αν και αυτό αναφέρεται στην επιστολή του, επειδή δεν έχουμε γι αυτό την συναίνεσή του.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Σύμφωνα με τους κανονες στρατηγικής τα πας χάλια. Διοτι οι κανόνες στρατηγικής του καλού ”προφήτη” των αγορών λένε το εξής (και αντιγράφω από μνήμης το μαύρο βιβλίο).



α. Εάν εσύ πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά και όλοι οι άλλοι ότι θα πάνε άσχημα.



Τα πράγματα πάνε καλά και οι αναγνώστες σου είναι ευτυχισμένοι αν και έχασαν την ευκαιρία (1 πόντος).



Τα πράγματα πάνε άσχημα και γίνεσαι ρεζίλι (διότι όλοι στο έλεγαν) (-1 πόντος).



β. Εάν εσύ πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά και όλοι οι άλλοι ότι θα πάνε εξίσου καλά.



Τα πράγματα πάνε καλά και όλοι είναι ευτυχισμένοι (1 πόντος).



Τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά εσύ μπορείς να ισχυριστείς ότι κανείς δεν περίμενε μια τέτοια αναποδιά (0 πόντοι).



γ. Εάν εσύ πιστεύεις ότι όλα θα πάνε άσχημα και όλοι οι άλλοι ότι θα πάνε καλά.



Οι αγορές ξεσκίζονται και εσύ γίνεσαι μάντης κακών και σε θυμούνται μεν αλλά τι να το κάνουν (1 πόντος).



Οι αγορές πάνε περίφημα και όλοι γελάνε μαζί σου (-1 πόντος).

δ. Εάν εσύ πιστεύεις ότι όλα θα πάνε άσχημα και όλοι οι άλλοι ότι θα πάνε εξίσου άσχημα.

Τα πράγματα πάνε άσχημα αλλά όλοι το είχατε προβλέψει (1 πόντος).



Τα πράγματα πάνε καλά και εσύ λες μα κοιτά τι έγινε κανείς δεν το περίμενε (0 πόντοι) .



Με λίγα λόγια στρατηγικά συμφέρει να ακολουθείς τους πολλούς γι αυτό και οι εκθέσεις των διάφορων αναλυτών έχουν χαρακτηριστικά αγελαίας συμπεριφοράς.

Είσαι επαγγελματίας, ξέρεις ότι δεν είσαι μάντης αλλά οι άλλοι θέλουν την άποψη σου. Άρα εκτίθεσαι όσο το δυνατόν λιγότερο.



ΥΓ. Τώρα θα σου φανεί περίεργο αλλά εγώ συμφωνώ μαζί σου...

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v