Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς το τελικό ξεκαθάρισμα στη Σοφοκλέους;

Ευδιάκριτος πλέον ο διαχωρισμός της ήρας από το στάρι στη Σοφοκλέους. Κατηγοριοποιείται επί της ουσίας η αγορά, με αρκετούς θεσμικούς να αναζητούν εναγωνίως τις ανοδικές αντιδράσεις, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από μετοχές που -αργά, αλλά σταθερά- τίθενται στο περιθώριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αλλοπρόσαλλη χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση. Η Σοφοκλέους, ετεροχρονισμένα είναι η αλήθεια, υποχώρησε οριακά προς τις 2.200 μονάδες χάριν δημοσιευμάτων, που είχαν όμως κυκλοφορήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η μορφή ”Ιανού” που εμφάνισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο έρχεται απλώς να καταγράψει αυτά για τα οποία οι ισχυροί παίκτες προειδοποιούν. Πως δηλαδή το παιχνίδι περνά αργά, αλλά σταθερά στα χέρια το πολύ 10-12 χρηματιστηριακών, λίγων ξένων πελατών τους και ορισμένων ελάχιστων διορατικών Ελλήνων διαχειριστών.



Στο πλαίσιο αυτής της ουσιαστικής κατηγοριοποίησης της αγοράς εξηγείται και το γεγονός πως χθες ”διασώθηκαν” συγκεκριμένες μετοχές, τη στιγμή που καταποντίζονταν οι περισσότερες.

Από τη μία πλευρά, η κατηγορία των Βασιλόπουλος, Πλαίσιο, Μπενρουμπής, Folli Follie, KAE, EXAE, Notos, Jumbo, Τεχνική Ολυμπιακή, Ηρακλής, Elmec, Motor Oil, Πειραιώς, ΕΠΑΤ, και ορισμένες ακόμη φωτεινές εξαιρέσεις, επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αντοχή και σταθερότητα.

Από την άλλη, μετοχές εταιριών που και λόγω περιορισμένης πλέον εμπορευσιμότητας-συναλλακτικότητας έχουν περάσει στο περιθώριο, καθώς και επιχειρήσεων που προβληματίζουν πλέον με την οικονομική τους κατάσταση.

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτό είναι το μοντέλο της αγοράς που εδώ και μήνες επεξεργάζονται ορισμένοι για τη Σοφοκλέους. Από τη μία η ήρα και από την άλλη -δυστυχώς- το στάρι.

Τεχνικά, για σήμερα, θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει αναστροφή ανάλογη της χθεσινής και, δεδομένου ότι η αγορά ξεκαθαρίζει, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος της χρήσης να προσεγγιστεί ή ακόμα και να διασπαστεί η υψηλή τιμή έτους.

Και για να μην παρεξηγούμαστε, όπως διευκρινίζαμε και χθες, η όποια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση θα πραγματοποιηθεί με αιχμή συγκεκριμένα blue chips, η δε άνοδος ”περιφερειακών χαρτιών” θα προσφέρεται απλώς και μόνο για απεγκλωβισμό και τίποτα περισσότερο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v