Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην εποχή του Υδροχόου

Τι να τα κάνουμε τα λεφτά μας; Μετοχές; Μπορεί να πέσουν. Ομόλογα; Είναι πανάκριβα. Ακίνητα; Εδώ μιλάμε για τη φούσκα του αιώνα. Δολάρια; Κι αν πάει 1,5; Χρυσό; Τριάντα χρόνια περιμένουν κάποιοι και ακόμα απέχουν πολύ από τα λεφτά τους. Ειλικρινά, δεν έχουμε πρόταση. Μήπως μπήκαμε στην εποχή του Υδροχόου;

Στην εποχή του Υδροχόου
Τι να τα κάνουμε τα λεφτά μας; Μετοχές; Μπορεί να πέσουν. Ομόλογα; Είναι πανάκριβα. Ακίνητα; Εδώ μιλάμε για τη φούσκα του αιώνα. Δολάρια; Κι αν πάει 1,5; Χρυσό; Τριάντα χρόνια περιμένουν κάποιοι και ακόμα απέχουν πολύ από τα λεφτά τους. Ειλικρινά, δεν έχουμε πρόταση. Μήπως μπήκαμε στην εποχή του Υδροχόου;

Ο επενδυτής βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πού πάνε τα πράγματα. Υπάρχουν πολλές απόψεις και οι περισσότερες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Κάποτε τα επιτόκια ήταν υψηλότερα και σε εποχές αμφισβήτησης τα ρέπος ήταν ένα καλό καταφύγιο. Σήμερα δεν υπάρχει καν αυτή η δυνατότητα. Τα επιτόκια είναι χαμηλότερα του πληθωρισμού, οπότε η πλήρης ακινησία σημαίνει στην πράξη χασούρα. Αλλά και οι άλλες επενδυτικές επιλογές κρύβουν τόσους κινδύνους, που η απώλεια του ταμιευτηρίου μπορεί να μας μοιάζει στο μέλλον ως αμελητέα...

Αν είχαμε πρόταση θα σας την είχαμε καταθέσει. Ας δανειστούμε όμως μερικές απ’ αυτές που αλιεύσαμε από την αγορά. Μην τις υιοθετήσετε. Απλώς, σκεφτείτε τις.

Επιλογή πρώτη: Αγοράζουμε μετοχές που έχουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Ποντάρουμε στα μερίσματα και όχι στις υπεραξίες. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι μία αξιόλογη πρόταση, αρκεί να μη συμβούν δύο πράγματα:

Να ανέβουν τα επιτόκια ή να πάψει η εταιρία να διανέμει μέρισμα. Μεγάλο δέλεαρ αποτελεί το γεγονός ότι το μέρισμα είναι αφορολόγητο. Σε αντίθεση με τα ενοίκια από ακίνητα, όπου εσείς αναλαμβάνεται τις επισκευές από τις ζημίες που θα προκαλέσει ο νοικάρης και η εφορία τα έσοδα...

Επιλογή δεύτερη: Αγοράζουμε λίγο απ’ όλα και κάνουμε ευρεία διασπορά του χαρτοφυλακίου μας. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα καταφέρουμε να σωθούμε στην περίπτωση μιας γενικευμένης κρίσης, αλλά θα έχουμε το άλλοθι ότι μαζί με εμάς έχει καταστραφεί και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Επιλογή τρίτη: Αφήνουμε τα λεφτά στην τράπεζα, έχοντας πάρει απόφαση ότι θα δώσουμε φύλακτρα στον τραπεζίτη. Είναι σαν να πηγαίνετε διακοπές και να αφήνετε τον σκύλο σας σε ξενοδοχείο ζώων. Όταν τα πράγματα πάρουν μια σαφή τάση, εσείς καβαλήστε την και πορευτείτε.

Η τοποθέτηση αυτή αγγίζει περισσότερο ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν βγάλει χρήματα όχι λόγω κάποιων ιδιαίτερων δυνατοτήτων τους, αλλά διότι την κατάλληλη εποχή είχαν ρευστότητα και έτσι μπόρεσαν να αγοράσουν το εισιτήριο του τρένου για τον επόμενο σταθμό.

Επιλογή τέταρτη: Αγοράζετε Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε ορυχεία χρυσού, ελπίζοντας ότι θα γίνετε ζάμπλουτοι, την ίδια ώρα που όλοι οι υπόλοιποι θα κλαίνε τη μοίρα τους. Έχετε μόνο υπόψη σας ότι η περιφέρεια του 1999 είναι παιδική χαρά μπροστά σ’ αυτές τις μετοχές.

Επιλογή πέμπτη: Αγοράζετε μεγάλες ποσότητες μελιού και κονσέρβες, κλείνεστε στο σπίτι σας και περιμένετε τη Δευτέρα Παρουσία. Έχετε να αντιμετωπίσετε δύο ζητήματα: Όσοι το έκαναν στο παρελθόν έμαθαν ότι ο καπιταλισμός δεν πεθαίνει τόσο εύκολα και ότι η απόσταση από το ψυχιατρείο δεν είναι τόσο μακρινή όσο φανταζόμαστε.

Υ.Γ.: Τον τίτλο τον δανειστήκαμε από αναγνώστη που είχε την υπομονή να μας στείλει μία επιστολή 45 σελίδων ή αλλιώς 23.400 λέξεων! Χαρά στο κουράγιο του. Έτσι κι αλλιώς τον ευχαριστούμε!



Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v