Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς κατοχύρωση κεκτημένων στο ΧΑ

Χωρίς ιδιαίτερο κέφι για κάτι καλύτερο, μέχρι το τέλος της χρήσης, εκτιμούν παράγοντες πως θα κινηθεί η αγορά. Στην πλειονότητα τους αρκούνται στην κατοχύρωση των κεκτημένων και στη διαμόρφωση αποτίμησης για τα χαρτοφυλάκιά τους σε επίπεδα που θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα καταγραφής υπεραξιών για την ερχόμενη χρήση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εγκλωβισμένοι μεταξύ πολιτικού παρασκηνίου και ρευστοποιήσεων από πλευράς θεσμικών, δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι πιο σπουδαίο μέχρι το τέλος της χρήσης.

Το ζητούμενο άλλωστε για την πλειονότητα των ισχυρών διαχειριστών και χρηματιστών, είναι η συντήρηση του δείκτη μεταξύ του εύρους των 2.180-2.250 μονάδων, για τις συνεδριάσεις που απομένουν.

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στην αγορά παραγώγων, καθώς αύριο λήγει η σειρά μηνός Δεκεμβρίου. Η εκτίμηση είναι πως οι θέσεις που δεν θα μετακυληθούν στον ερχόμενο μήνα, θα επιχειρηθεί να ”κλείσουν” γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα περιθώρια ενίσχυσης της Εθνικής δεν ξεπερνούν τα 19 ευρώ, του δε ΟΤΕ τα 10,8 ευρώ. Ανάλογη εικόνα υπάρχει ή καταγράφεται στην Πειραιώς (υψηλή τιμή τα 9 ευρώ), αλλά και στις Eurobank, Εμπορική και Alpha.

Αντιθέτως, εντολές πώλησης υπάρχουν ακόμη για τη μετοχή της ΔΕΗ, και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ. Αυτό σημαίνει πως η τιμή των δύο μετοχών δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη πιο χαμηλά.

Από πλευράς μεσαίας - χαμηλής κεφαλαιοποίησης, οι όποιες κινήσεις παραμένουν αυστηρά περιορισμένες σε τίτλους σχετικά υγιέστερων εταιριών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στις τελευταίες συνεδριάσεις κινούνται μετοχές εταιριών κυρίως αυτής της κατηγορίας.

Μια άλλη παράμετρος που απασχολεί κάποιους χρηματιστηριακούς κύκλους, είναι η συμπεριφορά όσων, λόγω του τέλους της χρήσης, θα επιδιώξουν να κλείσουν είτε τις θέσεις τους είτε τα χρεωστικά τους υπόλοιπα στις ΑΧΕ. Κάτι τέτοιο, επισημαίνουν, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιας μορφής πίεση σε ορισμένες μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v