Στον απόηχο του ΟΤΕ η Σοφοκλέους

Στον απόηχο των εξελίξεων στον ΟΤΕ βρίσκεται ακόμη η Σοφοκλέους, καθώς θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμότητες στον Οργανισμό. Το κλίμα ενισχύουν και οι αμφιβολίες ξένων θεσμικών για ενδεχόμενες αλλαγές διοίκησης στον τραπεζικό κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αστάθεια για τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς των ΟΤΕ, Cosmote, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ξεκαθαριστούν πολλές εκκρεμότητες στον Όμιλο θα είναι η κύρια παράμετρος επηρεασμού της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ενός κλίματος και διαθέσεων που δεν είναι και το θετικότερο καθώς κατά γενική ομολογία με το που αχνοφάνηκε κάποιο φως στο βάθος της Σοφοκλέους κυρίως οι χειρισμοί των κρατούντων δημιουργούν και πάλι νευρικότητα, ενσπείρουν αμφιβολίες, ενώ πληθαίνουν οι επιφυλάξεις των ξένων για την αγορά μας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κορυφαίου στελέχους ξένου οίκου που αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες αλλαγές διοικήσεων στον ΟΤΕ, τα τελευταία χρόνια, προσπαθούσε να καταλάβει τι γίνεται στην άκρη αυτή της Βαλκανικής.

Πόσο μάλλον που οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, δεν μπορούν να πείσουν για τα καλύτερα. Την ίδια στιγμή πλήττεται –πρόσκαιρα έστω – ο μόνος κλάδος που ενδιαφέρει αυτή την περίοδο τους ξένους, ο μοναδικός που έχει επιχειρηματικό κίνητρο και στόρι να πουλήσει στην Ευρώπη. Οι μικρομεσαίοι έχουν κάνει πίσω, δηλώνοντας πως μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ασάφειας (ΟΤΕ, ΟΛΠ, ποιος ξέρει τι άλλο αύριο) οι όποιες προσπάθειες στη μεσαιο-μικρή κεφαλαιοποίηση είναι παρακινδυνευμένες.

Δυο – τρεις μεσαίας δυναμικότητας επιχειρηματικές κινήσεις, ίσως ένας γάμος, αναβάλλονται για ευθετότερο χρόνο. Όπως επισημαίνουν ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες οι ξένοι πελάτες τους ούτε δέκα ημέρες μετά την παρουσίαση της Cosmote σε Λονδίνο και ΗΠΑ τους ρωτούν για το αν ισχύουν οι σχεδιασμοί και τα προγράμματα που τους είχαν παρουσιαστεί.

Ποια θα είναι η πολιτική, για παράδειγμα, του ΟΤΕ, καθώς το εγχείρημα της Τσεχίας αποτελεί επιλογή δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών απόψεων που κυριαρχούν στον Οργανισμό. Οι ξένοι προχωρούν λίγο παραπέρα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, θα πρέπει να προσεχθεί δηλαδή από τους κατέχοντες, αν το κύμα αυτό αλλαγών στις ΔΕΚΟ θα σταματήσει στις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πριν από μια εβδομάδα θεωρούσαν οι ξένοι πελάτες και οι ισχυροί Έλληνες χρηματιστές τους δεδομένη τη μη αλλαγή διοικήσεων στις τράπεζες, τώρα ξαναβάζουν στους σχεδιασμούς τους ένα μικρό, ελάχιστο έστω, ποσοστό αμφιβολίας – επιφύλαξης. Δεδομένου ότι οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών ξεκινούν με την Alpha, αρχές Απριλίου, και κλείνουν μάλλον με της Εθνικής, ενδεχομένως και μετά το Πάσχα, καθίσταται σαφές τι μπορεί να συμβεί στην αγορά εάν αυτό το απειροελάχιστο ποσοστό αμφιβολίας γίνει λίγο μεγαλύτερο.

Αφήνονται τελευταία τα Παράγωγα, καθώς πρόκειται για την πιο καθοριστική ”λήξη” των τελευταίων 12 μηνών. Τόσο γιατί ο τζίρος έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα υψηλότερα της υποκείμενης αγοράς, όσο και γιατί ο αριθμός των μικτών θέσεων που θα πρέπει μέχρι και αύριο να κλείσουν, έφτανε το πρωί τις περίπου 5.500 ΣΜΕ στον FTSE 20. Προσθέστε και το χθεσινό ”κόλλημα” που έγινε γύρω στις 15:00 το μεσημέρι και έχετε μια πλήρης εκρηκτικών συστατικών συνταγή.

Ζητούμενη κατά συνέπεια είναι η στήριξη της αγοράς αρχικά στην περιοχή των 2.370 μονάδων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, υποχώρηση δηλαδή χαμηλότερα και των 2.300 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v