Δεικτοβαρείς μετοχές δίνουν την τάση

Τοποθετήσεις σε Εθνική, Alpha, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Intracom οδηγούν τη θετική μεταστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους, ενώ διορατικοί επενδυτές στο ΧΠΑ παίρνουν, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη, θέσεις αγοραστών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τράπεζες, ΔΕΗ και Ιντρακόμ είναι μέχρι στιγμής οι μεγάλοι νικητές της συνεδρίασης. Από τον τραπεζικό κλάδο κυρίως οι Εθνική, Alpha, που αρχικά λειτούργησαν εξισορροπητικά, διαμόρφωσαν ισχυρότερη ανοδική φορά στη συνέχεια με τοποθετήσεις συγκεκριμένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Η επιβεβαίωση των στηρίξεων της αγοράς, πάντα βραχυπρόθεσμα και ενδοσυνεδριακά, ανέβασε τον πήχη καθώς ο Δείκτης με την συνδρομή των ΔΕΗ και Ιντρακόμ επαναπροσέγγισε τις 2.398 μονάδες. Περιοχή που αντιστοιχεί στις 1.295 μονάδες για τον FTSE 20 (+0,12%) και στις 4.245 μονάδες για τον τραπεζικό (αμετάβλητος).

Συγκεκριμένοι παίκτες της αγοράς Παραγώγων, που σπανίως αστοχούν συνεχίζουν να αντικαθιστούν τις θέσεις πωλητών με συμβόλαια αγοραστών, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ολοκληρώσει την κίνησή τους. Επισημάνθηκε και στην προηγούμενη αναφορά, πως το σύνολο των θέσεών τους θα κλείσει μάλλον προς την αρχή της αυριανής συνεδρίασης.

Μετοχή που όμως προτιμάται από περισσότερους θεσμικούς τελευταία, και ειδικότερα όσους είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα σε ΟΠΑΠ και ΕΥΑΘ είναι η ΔΕΗ. Είναι προφανές ότι προσβλέπουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της μετοχής θεωρώντας σίγουρη την ένταξή της στον FTSE 20 στην αμέσως επόμενη προγραμματισμένη αναδιάρθρωση δεικτών.

Για τη συνέχεια, καθώς το σκηνικό για το τι μέλλει γενέσθαι κυρίως σε Cosmote, δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί η αγορά θα κυμαίνεται μεταξύ του εύρους που έχει ήδη διαμορφωθεί (2.380 – 2.398). Εκτός εάν πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στο ΧΑΑ προκύψουν εξελίξεις (ή ενδεχομένως και φήμες) από το μέτωπο του ΟΤΕ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογες κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την όποια αντίδραση της αγοράς οι παίκτες των Παραγώγων ενόψει της αυριανής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v