Με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΤΕ το ΧΑΑ

Οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, γεγονός που την καθιστά ικανή, καθώς διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά να ολοκληρώσει σήμερα - αύριο τον κύκλο διόρθωσης. Όλα τα μάτια βεβαίως σήμερα, στραμμένα σε ΟΤΕ, αλλά και τον τραπεζικό κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έχοντας προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις σημερινές διοικητικές αλλαγές, η αγορά διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά να ολοκληρώσει σήμερα, το αργότερο αύριο τον κύκλο διόρθωσης.

Περιθώρια υποχώρησης στο Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 διακρίνονται μέχρι τις 2.350 μονάδες και 1.270 μονάδες αντίστοιχα. Ο τρόπος, όμως, που αντιμετωπίζει ο Τύπος τις κυοφορούμενες αλλαγές στον Όμιλο ΟΤΕ αναδεικνύουν μια κατ’ αρχήν επιφυλακτικότητα αλλά και μια κοινή διάθεση ”φυγής προς τα εμπρός”.

Εάν θεωρηθεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο η περαιτέρω πίεση του ΟΤΕ, κυρίως όμως της Cosmote, στην αρχή της συνεδρίασης, θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίρροπα – εξισορροπητικά ο τραπεζικός κλάδος με αφορμή την επικείμενη απορρόφηση της ΕΤΒΑ από την Πειραιώς.

Σε συνδυασμό με την ισχυροποιούμενη εκτίμηση ότι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών δεν θα υπάρξουν, ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει από τις 4.220 σταδιακά προς τις 4.300 μονάδες.

Για τη σημερινή συνεδρίαση καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμπεριφορά των Εθνικής και Eurobank που δεν τα πήγαν άσχημα χθες, ενώ ο FTSE 20 έχει και άλλες αντιστάσεις όπως για παράδειγμα τη μετοχή του Τιτάνα, των ΕΠΑΤ, του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη φημολογία γύρω από τις μετοχές εταιριών που θα μπορούσαν να τεθούν υπό επιτήρηση θα πρέπει να ξεκαθαριστούν δύο – τρεις λεπτομέρειες. Το όλο θέμα, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα και τα αυστηρότατα κριτήρια που έχουν θέσει οι χρηματιστηριακές Αρχές, είχε αναδείξει πρώτο το euro2day.gr την προηγούμενη εβδομάδα. Δεύτερον, το ενδεχόμενο αφορά ολιγάριθμες (πιθανώς δύο-τρεις) και όχι... 33 εισηγμένες όπως ορισμένοι αβίαστα έσπευσαν να προγράψουν.

Από την αγορά Παραγώγων τα μηνύματα είναι ακριβώς αυτά που αναμένονταν, αυξημένος δηλαδή και πάλι τζίρος στο ΧΠΑ, κάτι που δημιουργεί τις παρενέργειές του στην αγορά μετοχών αλλά και το ότι συγκεκριμένοι παίκτες – μύτες που είχαν σορτάρει τα ΣΜΕ του FTSE 20 από τις 1.340 προς τις 1.270 προτίθενται να ”γυρίσουν” και πάλι long τις θέσεις τους με οροφή το προηγούμενο σημείο διόρθωσης (δηλαδή τις 1.340). Αν αυτό θα το πράξουν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ή στην αρχή της αυριανής θα φανεί συν τω χρόνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v