ΟΤΕ και... Η.Ε.Δ. εγκλωβίζουν το ΧΑΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή γενική συνέλευση του ΟΤΕ βρίσκεται η αγορά, το κλίμα στην οποία διαμορφώνεται από πολλούς μη οικονομικούς παράγοντες, όπως το...Ημερήσιο Εισαγγελικό Δελτίο, που καθορίζει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των επενδυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αν και ”όλα τα... λεφτά” για την αγορά, είναι στην αυριανή γενική συνέλευση του ΟΤΕ, το κλίμα που συνολικότερα έχει διαμορφωθεί εξαρτάται και από άλλες, πλην οικονομικών παραμέτρους.

Καλώς ή κακώς, αποδεικνύεται πως οι εναπομείναντες επενδυτές και ”παίκτες” πρέπει καθημερινά εκτός των τεχνικών αναλύσεων, λογιστικών καταστάσεων και επιχειρηματικών σχεδιασμών των εισηγμένων να συνεκτιμούν και το Η.Ε.Δ. Το... Ημερήσιο Εισαγγελικό Δελτίο, σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ή αν θέλετε αποτελεί την αφορμή για μικροπαιχνίδια στη Σοφοκλέους.

Όλως συμπτωματικώς η ”οροφή” των συμβολαίων του FTSE 20 (1.340 μονάδες) ”γύρισε” λίγο προτού πληροφορηθεί ευρύτερα η αγορά για τη νέα δικαστική εμπλοκή με επίκεντρο τον ΟΤΕ. Βεβαίως και τα συμβόλαια γύρισαν προς την ”βάση” των 1.315 μονάδων, παρασύροντας δείκτες και λοιπά ”επενδυτικά σχήματα”. Όλως συμπτωματικώς, η εμπλοκή παρουσιάστηκε μόλις δύο ημέρες πριν τη γενική συνέλευση του ΟΤΕ.

Δεδομένου ότι η αγορά παραμένει παράλογα, αδικαιολόγητα, τραπεζοβαρής με τον κλάδο των τραπεζών να παραμένει εκτός ”παιδιάς” η μόνη εστία ”αντίστασης” στην υποτιμητική κερδοσκοπία απέμενε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Όλως συμπτωματικώς, αυτή είναι η αγορά, τη στιγμή που φημολογούνται εκτός των εισαγγελικών και επόμενοι κύκλοι αλλαγών στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, που φανερώνει ότι οι κατέχοντες δεν ενδιαφέρονται και τόσο αυτή την περίοδο για την εικόνα της αγοράς.

Τεχνικά και καθαρά βραχυπρόθεσμα, δεν πείθει η... αδυναμία υπέρβασης των 2.459 μονάδων, και η αναπόφευκτη υποχώρηση του Δείκτη προς της 2.380, αφού η τάση βραχυπρόθεσμα εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το τι θα προκύψει αύριο (στον ΟΤΕ). Έχει διαμορφωθεί βέβαια, ένα ανοδικό ”κενό” το οποίο επιδιώκεται να καλυφθεί σε αυτή τη φάση προκειμένου να ισχυροποιηθεί η μακροπρόθεσμη πλέον βάση στήριξης της αγοράς.

Στην περίπτωση που η συνεδρίαση ξεκινήσει ανοδικά προς τις 2.445 μονάδες με τον FTSE 20 προς τις 1.318 ”παίζει” δυνατά το ενδεχόμενο ανοδικού κλεισίματος σήμερα ή το αργότερο αύριο. Σε ενδεχόμενο πτωτικό άνοιγμα της αγοράς, και χωρίς διάθεση στήριξης –αγοραστών- σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20 θα πρέπει να αναμένεται επιτάχυνση της διόρθωσης με σκοπό να καλυφθεί το κενό που έχει διαμορφωθεί (2.380 μονάδες). Στην απευφκτέα περίπτωση που οι αυριανές αποφάσεις, από το μέτωπο του ΟΤΕ, προκαλέσουν ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων, θα διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί όσων επιθυμούν την αγορά και πάλι χαμηλότερα προς την περιοχή των 2.300 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v